Kitap Salı

Mart 16, 2021

Geçen haftanın aksine bu hafta bitirebildiğim bir kitap olmadı. 


Fotoğraflardaki bir ve ikiyi dikkate almayınız aslında tam tersi sırada okuyorum :D 

Önce Jonathan Strange ve Bay Norrel 'e başladım, 800 küsür sayfaymış, oku oku bitmedi. Fantastik bir evrende geçiyordu, beni çok içine çekemedi, eğlenceli desem değil, bana birşeyler kattı desem değil 167. sayfaya gelmişim, bilmiyorum devam edecek miyim. 

Ondan sıkılınca Bir Son Duygusu 'nu aldım elime, bu ise gerçek hayatın tam ortasından. Yarıladım sanırım. Yavaş yavaş,  sindire sindire okunası bir kitap. 


Bir Son Duygusu 'ndan alıntılarla bitireyim bu haftaki Kitap Salı'nı. Bakalım haftaya neler okuyacağım.


O zamanlarda, yaşamlarımıza serbest bırakılmayı bekleyerek,  bir çeşit kısıtlama bölmesi içimde tutulduğumızı düşünüyorduk. Ve o bırakılma anı geldiğinde,  yaşamlarımız- ve zamanın kendisi - hızlanacaktı. Yaşamlarımızın zaten başlamış olduğunu, bir avantajın çoktan kazanıldığını ve bir zarara da çoktan uğranıldığını nereden bilecektik? Aynı zamanda, serbest bırakılmamızın, sınırları önceden ayırt edilemeyen daha geniş bir kısıtlama bölmesi olacağını. 

.....

"Şey, bir anlamda, bilmediğimin ne olduğunu bilemem. Bu felsefi olarak aşikâr bir şey."

....

Aslında,  bu sorumluluk yakıştırma meselesi bir çeşit kaçamak değil mi?  Başka herkes suçlanmaktan kurtulsun diye bir bireyi suçlamak istiyoruz.

.....

Korkularımızın bir başkası da buydu : Yaşam'ın Edebiyat gibi çıkmayacağı korkusu. Ana babalarımıza bir bakın, Edebiyat 'ın malzemesi miydi onlar?  En iyi olasılıkla,  gerçek,  hakiki, önemli şeylerin olabileceği toplumsal bir arkaplânın parçası olarak, seyirci ve izleyici durumuna özlem duyabilirdi onlar.

....

"Tarih zafer kazananların yalanlarıdır"
"Evet, bunu söyleyeceğinden bayağı korkuyordum. Şey, Tarih'in aynı zamanda yenilenlerin öz yanılsamaları olduğunu hatırladığın müddetçe."

.....

Bu kitaplar zihninin ve kişiliğinin organik bir devamı gibi görünüyordu,  oysa benimkiler bana işlevsel olarak ayrı,  ilerde olmayı umduğum bir karakteri tanımlamaya çaba harcıyorlarmış gibi geliyordu.

.....

Tarih, zafer kazananların yalanları değildir; şimdi bunu biliyorum.  Tarih daha çok, çoğu ne zafer kazanmış ne de yenilgiye uğramış olan hayatta kalanların anılarıdır.

.....

Burnumuzun dibinde olan tarihin en açık seçik tarih olması gerekir ancak en çok uçucu olan da o.

.....

Gençken son derece kesin ve kaba olan şu küçük yaş farklılıkları,  aşınıp gidiyor. Sonunda hepimiz de aynı kategoriye giriyoruz, genç olmayanlar kategorisine.


Benzer yazılarım

5 Yorum yap

  1. bende bu hafta fazla okuyamıyorum nedense...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel filmler izlemişsin en azından Özlem :)

      Sil
  2. Fantastik olan kitabı bilmiyorum da Bir Son Duygusu bana hiç hitap etmemişti:( Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son duygusu bütün olarak sevmediğim.ama cümlelerindn hoşlandığım kitaplardan oldu Gül. Böyle bir kaç yazarım var,kitaplarını sevdim diyemiyorum ama içinde çok güzel cümleler barındıran şeyler yazıyorlar.

      Sil
  3. Hem huzur hem mutluluk :) İyi okumalar sana da Ayşe.

    YanıtlaSil