Yeni Beslenme Düzenim
Mart 22, 2021Sabah pazara gitmiş, deminden beri mutfakta sebzelerle uğraşırken rejim dostu sebzelerimden bahsedeyim dedim.
Zeytinyağlı sebzelere bayılırım. Kapuska dışında sebzelere kıyma karıştırmayı sevmem, et hiç sevmem. Fasülye, pırasa, ıspanak, her türlü sebze yemeğini severim. Ama ekmeği, pilavı makarnayı hayatımdan çıkartırken (hafta içi hayatımdan diyelim, hepten çıkartamadım henüz :D) bu zeytinyağlı sebzeleri yemek pek zevksiz. Suyuna ekmek banmadan, pilavla karıştırmadan hep bi eksik. Doyamıyorum yediğimde.
Dolayısıyla kendime doyma sebzeleri geliştirdim. Böyle deyince de atomu buldum gibi bi hava oldu, yok, yani, kendime öyle bir yol çizdim.
Mantar : Harika bir yemek. Bir keresinde Dr Öz'den duyduydum. Yerken harcadığın kalori mantarın kalorisinden fazla dediydi. Bunu soğanlı, domatesli, biberli kavururdum. Şimdi yağsız tavada yüksek ateşte çeviriyorum. Yerken üzerine bilimum baharat koyuyorum.
Karnıbahar : Buharda çok hafif pişirip alıyorum. Sade ya da üzerine nar ekşisi döküp yiyorum. Eğer fazla pişirdiysem (bugün gibi :/)ezerek light yoğurtla karışırıyorum.
Brokoli : Çorbasını yapmadığım zamanlarda onu da buharda hafif pişirip sirkeli sarımsaklı salatasını yapıyorum.
Havuç, Turp :Pek kök sebzeler önermiyorlar ama valla ben hepsinden yiyorum. Pişirmeden rendeleyip salatası iyi oluyor.
Alabaş : Dilimleyerek alıyorum yemeğin yanına.
Kereviz : Rendeleyip sarımsaklı yoğurtla karıştırıyorum.
Bol domates, salatalık, yeşillik.
Bezelye : Haşlayarak bol soğanla kavuruyorum. Az yağda.
Pazı : Kavuruyorum az yağla. İçine de yumurta, nefiss..
Pırasa : Bunu normal yemek olarak yemeye devam :)
Beyaz Lahana : İncecik doğrayıp tuzla ovalayarak bekletiyorum. Sonra içine biraz rendelenmiş havuç katarak bol limonlu ya da sirkeli salata yapıyorum.
Brüksel Lahanası : Pek aldığım bişey değildi. Buharda pişirdim ama sevmedim. Fırında yaparım diye düşünüyorum.
Pancar : Bu da pek aldığım bir sebze değildi. Rendeleyip çok az yağla kavurdum, içine biraz sarımsak da kattım. Yoğurtla beğendim en çok. Çiğden yenmiyormuş :D
Ispanak : Bunu da yeşil mercimekli pişirmeye devam. Ama arada çiğden doğrayıp salata ya da sarımsaklı yoğurtla karıştırıp yiyorum.
Bir de patates, bizimkilere kızarttığımda bir iki tane atıyorum ağzıma. Ama en çok kumpir halinde yiyorum. İçine bol peynirle. Kalorili ama arada güzel oluyor.
Aklıma gelenler bunlar.
Kabak yazmamışım Sevgili Zehra hatırlattı :) En çok rendeleyip yoğurtla karıştırıyorum, biraz da ceviz dövüp karıştırıyorum. Bir de ince ince uzunlamasına doğrayıp yağsız teflonda ızgara gibi yapıyorum.
E patlıcanı da yazmamışım Hülya deyince hatırladım : Patlıcanın közlenmiş çok severim ama her zaman közleyecek ateşi nereden bulacağım :) Bunu çok pratik pişiriyorum. Patlıcanları alacalı soyup diklemesine dörde bölerek tencereye koyuyorum. Üzerine yazdan yaptığım domates, bol sirke ve tuz döküp pişiriyorum. On dakika sürmüyor pişmesi. Salatamsı turşumsu bişey oluyor. Biraz sarımsak doğramak da çok yakışıyor.
Yanlarında ızgara et, köfte, tavuk, balık.
Tavuk göğsünü de soya sosuyla yağsız teflon tavada pişiriyorum, yumuşak ve çok lezzetli oluyor. Onu da söylemeden geçmeyeyim.
İşte benim akşam yemeklerim böyle.
Yemeği en geç altı gibi yiyorum, sekize kadar çay yanında bir şeyler atıştırıyorum. Ceviz, kuru kayısı, kuru üzüm, fındık. Keçiboynuzu çok güzel oluyor, hem çiğneme isteğini de karşılıyor. İğde. Leblebi.
Sekizden sonra sadece su.
Bitki çayı, sade kahve falan da içebiliyorum bazen.
O kadar anlattım bari sabah kahvaltımı da söyleyeyim.
2 yumurta. Haşlanmış ya da çırpılmış. Bazen kıymalı, bazen pazılı falan . Yanında domates, salatalık, biber. Peynir olarak lor peyniri en az kalorili olduğundan. Mozarella, burgu peynir falan da nispeten az yağlılar daha çok onlardan tüketiyorum. Zeytin. Ve meyve. Saat 12.00 13.00 gibi yapıyorum kahvaltıyı. Haftasonu simitti ekmekti şımartıyorum kendimi ama haftaiçi yemiyorum onları.
Geç kahvaltı yapabileceğimi hiç düşünmezdim, hele ki sabahları yedide kalktığım düşünülürse. Ama yapılıyormuş. Su, limonlu u içiyorum. Bazen bitki çayı yapıyorum kendime. Gayet rahat bekliyorum. Bazen akşamdan da az ya da erken yediysem gözüm dönüyor ama oruç tutmaya alışık bünyem dayanıyor.
Bana en iyi bu beslenme tarzı geldi. Dediğim gibi arada yediklerimi kaçırabiliyorum. Bazen akşam nachos yapıp yiyoruz meselâ . Mısır patlatıyoruz. Bunları doğal kabul edip aynı düzene devam ediyorum. Bundan sonra çok sıkı yapmayacağım zaten. Boyumla kilom eşitlendi. Ama kilo almamak için devam ediyorum.
İşte böyle .
Sizin aklınıza gelen sağlıklı sebze önerileriniz varsa söyleyin. İnsan değişik şeyler arıyor :)
34 Yorum
bende bugün başladım diyete handan 7 günlük bir diyet buldum onu yapacağım. Şu an hala açım ama yemiyorum. ben mantarı yumurtalı omlette ve tavuklu yeşilbiberli soğanlı kekkikli olarak yapıyorum. Yarın menüde brokoli köftesi var onu yapacağım bende ilk defa bakalım tadı nasıl olacak. Kolay gelsin diyette olanlara...
YanıtlaSilEvet mantar omlette de güzel oluyor. Gerçi bwn yumurtaya sebze karıştırmayı pek sevmiyorum ne hikmetse :)
Sil7 günden sonra benim düzene geçip deneyebilirsin, aralıklı oruçla en kolay kilo verdim.
Tatlı kabağı seviyorsan fırında mücverini yapıyorum. hafif oluyor. Sevmiyorsan normal kabak ,patates fırında mücver olarak pişirebilirsin. Sevgiler.
YanıtlaSilAa kabağı yazmamışım, dur onu da ekleyeyim. Ben de fırında mücver yapıyorum ama unlu, peynirli, yumurtalı olduğundan pek yemiyorum. Sen nasıl yapıyorsun?
SilUnu az koyuyorum 1 yumurta,1 soğan kabak rende son yaptığım tatlı kabaktan içine ıspanak koydum. Bir blog ya da instagramda okumuştum. Birde kabartma tozu. Tabii fırın olduğu için hafif bana çerez gibi geliyor. Sana diyetinde başarılar.
YanıtlaSilBen taze soğan, maydonoz ve beyaz peynir de koyuyorum. Evet kızartmaya göre çok daha sağlıklı oluyor. Sadece eğer bunu yersem hemen acıkıyorum, un ekleyince öyle bir etkisi oluyor bende. Onun için unsuz tariflere yöneliyorum. Ama hafta sonlarında yiyorum tabi :D
SilAfiyet olsun :) Bir Ege’li olarak saydığınız bütün sebzeleri bayılarak yiyorum bir tek Alabaş yemedim bakacağım ona. Tavuk dışında et, kıyma protein almak için yemeğe çalışıyorum ana çoğunluka sebzeyle beslenmek daha sağlıklı geliyor :) Sevgilerimle :)
YanıtlaSilProteini kesinlikle almalıyız Do. Etten olmazsa baklagillerden. Ama proteinsiz rejimde kaslardan yiyoruz.
SilMevsim sebzelerini baharatlayıp zeytinyağlayıp fırın torbasında pişiriyorum. Üzerine sarımsaklı sirkeli domates sos. İştah açıcı oluyor.
YanıtlaSilGerçekten de iştah açıcı göründü bana da, denerim bunu :)
SilBen karnabaharı az zeytinyağ, baharatlarla harmanlayıp fırına veriyorum.
YanıtlaSilYoğurtla iyi gidiyor.
:)))
Çiğden mi koyuyorsun?
SilEvet. Küçük olacak şekilde yapıyorum iyice güzel pişiyorlar.
SilTamam,ben de deneyeyim :)
Silben bu sıralar bamyaya taktim , sinirdim sistemime iyi geldiği için .
YanıtlaSilBamyayı da çok severim. En çok da soğuk yemeyi :)
SilBir de bamya tohumu yutuyordum bir aralar eklemlere iyi geliyor dedilerdi ama benim bi işime yaramadı :)
Soylediklerinin hepsini yillardir yine farkinda olmadan yapip yiyormusum, sebzeyle aram hep iyi olmustur. Yesillik icinde hic agzima surmedigim tadini bilmedigim, bulundugu sofraya dahi oturmadigim tek yesillik maydanoz :)
YanıtlaSilSahane oldun Handan, boyle devam.
Tadını bilmeden niye sofrana koymuyosun kısmını anlamadım :D Benim de en az sevdiğim odur, öyle minicik doğrarım ki arada kaybolur :D
SilEklemlerim için biraz daha kilo vermem iyi olabilir ama bu halde bile çok rahatladım, gece yatakta bile azap çekiyordum ağrılardan.
Alabas nedir? İlk kez duydum. Gerci biz buralarda cok sebze ile gec tanısanlar hatta bulamayanlarız olana sükür :D
YanıtlaSilBir turp çeşidi sanırım. Turp gibi acı değil ama tatlımsı ve sulu. Kütür kütür yemelik :)
Silhttps://yemek.com/alabas-nedir-faydalari/
Köklü sebzeleri neden tavsiye etmiyorlar Handan. Ben o konudan mahrum kalmışım :/
YanıtlaSilŞahane oldun yalnız, o kadar fit gözüküyorsun ki ♥
Tebrik ederim seni güzel kadın
İçlerinde şeker varmış Şebo. Ay ben çikolatayı bırakmışım, havucun içindeki şeker de kalsın bi zahmet diyorum :D
SilTeşekkür ederim canım. Spor şekle şemale soktu ama bi gram kilo verdirmedi, baktım yine seksenlere doğru gidiyorum, al baştan başladım. Şu iki öğünü korumayı başarırsam kilo almadan istediklerimi yerim diye düşünüyorum, bakalım, görücez :)
brüksel lahanasını tavsiye ederim, ortadan ikiye bölüp tereyağı yada zeytin yağında soteleyip üzerine karabiber ve pul biber isteğe göre de mozeralla yada kaşar peyniri çok yakışıyor. bu arada beslenme tarzımız benzer, bende kahvaltısız yapamam derken iki öğünle çok daha rahat olduğumu farkettim. bu arada bakla zamanı da geldi, ben dün yaptım baklalar sütken daha lezzetli oluyor.
YanıtlaSilÖnden haşlanıyor mu? Haşlayarak yapayım dedim vıcık vıcık bişey oldu. Haşlamadan pişer mi bilemedim ama ortadan ikiye bölünce pişer sanırım.
SilBaklayı tazecik görüp aldıydım geçen ay ama kırk yıl oldu pişmedi :) Yoğurtla çok severim onu da.
sebzeleri (patlıcan, kabak, patates, brokoli, karnıbahar gibi) küp şeker büyüklüğünde doğrayıp çok az zeytinyağı tuz ve bilumum baharat ile harmanlayıp yağlı kağıt üstünde fırına verip yemeni tavsiye ederim hem lezzetli oluyor yanına da ayran tıkıyor insanı. Hülya
YanıtlaSilHarika bi şey gibi gözüküyor, yapacağım :)
SilBen yeşillik , sebze taraftarıyım :))
YanıtlaSilBen de :)
SilBu yönteme aralıklı oruç diyorlar. Benim en sevdiğim beslenme tarzı. Az az sık sık yemek hiç bana göre değil. Sık yiyorum ama az yiyemiyorum :-)
YanıtlaSilHahaha, ben de öyle :D
SilBiz de sebze çok tüketilir. Ela'nin da brüksel lahanası ya da fırında kırmızı biberi duyunca havalara uçması şahane bir durum biz ebeveynler için:) Brüksel lahanasını yıkayıp dış yaapraklarını alıp ikiye bölüyorum. az zeytinyağı ve çeşnili baharatla harmanlayıp fırına atıyorum. Yoğurtla servis, nam nam:)
YanıtlaSilBrokoli ve karnabaharı genelde aynı gün yapıyorum. Çiçeklerini ayırıp yıne az zeytinyağı ve baharat, hop fırına.
Kapya biber bizim en sevdiğimiz yardımcı yemek diyebilirim. Kahvaltılıkların içindeki tüm peyniri, bir avuç haşlanmış mısırı, susam ve çörekotunu, biraz zeytinyağı, sarımsak ve sevdiğimiz baharatlarla karıstırıyorum. Biberleri kayık formunda kesip temizliyorum.Harcı dolduruyorum. Biberlerin kenarlarına da fırçayla biraz zeytinyağı sürüyorum. Doğru fırına:) Bir nevi biber pizza oluyor ve hem görseli hem de lezzeti cidden mükemmel.
Yeşil mercimek köftesini çok sık yapıyorum. İlk kez yaptığım misafirlerim et yediğini zannedip ancak ben gerçeği açıklayınca ne yediklerini fark ediyorlar. Çok lezzetli ve sağlıklı bence.
İstiridye mantarı yine bizim evin en sevilenlerinden. İstiridye yapraklarını elimle birbirinden ayırıyorum. Az zeytinyağı,limon, sarımsak, tuz ve kıyılmış maydonozla harmanlayıp fırının ızgarasında pişiriyorum. Yanında tavukla iyi gidiyor.
Narı biz hep salata yapmadığımız günlerde salata yerine yaparız. Bunun için narı ayıklayıp üzerini yoğurla kapatıp, en üste nane ve ceviz dökeriz. Çoook severiz.
Semizotunu da genelde yoğurt çörekotu tuz ve zeytinyağı ile salatasını yapıp yeriz. Zaten tohum türlerini ben poğaçadan salataya kadar her yerde çok sık kullanıyorum, tavsiye ederim.
Kabak ve pırasayı yemek olarak çok sık tüketiriz ama ben kabağın salatasını da haftada bir gün mutlaka yapıyorum.
Deniz börülcesinin, üşenmediğim sürece her hafta haşlayıp yoğurtla salatasını yapıyorum.
Bu arada nohuta da bayılırız, sanırım en çok uğraşıp farklı çeşitlerini denediğim bakliyat nohut.
Bir de yine hemen her hafta yaptığım maş fasulyesi var ki evde tek yiyen benim. Haşlayıp porsiyonluk buzluğa atıyorum. Sonra çözdürüp yeşil soğan, yoğurt, nar, nar ekşisi ve zeytinyağı ile karıştırıp tüketiyorum. Bunu yeyince başka bişey yemiyorum zaten, çok doyurucu.
Sanırım acıktım:))
Bu saydıklarının hepsi benim ağzımın suyunu aktırdı :D Sebzeleri buharda pişirmek yerine fırına sürmek mantıklı, diğer türlü iki fakika geçerse yumuşuyorlar, sevmiyorum öyle.
SilKinoa pişirebilirsin pilav veya bulgur gibi. Hem doyuruyor hem kilo almazsın ☺️
YanıtlaSilRamazanda rejimi bıraktım ama kinoaya da ihtiyaç duymuyorum, pilav makarna aramıyorum pek. Tahıllı bar yemeyi bile bıraktım. Sadece arada yiyorum, ne bileyim özel bir makarna yaptıysam falan.
Sil