Kitap Salı

Aralık 03, 2019

Güz okuma şenliği bitmeden son okuduklarıma bakalım bu hafta.


İlk kitap bir kaç saat içinde bitirdiğim Dönüşüm. Şenlik için okudum güya ama sonradan kategorilere sokamadım. Ç harfini atlamışım :D

Bir sabah uyandığında kendisini böcek olarak bulan Samsa 'nın öyküsü bende öyle pek "Vaaaav" havası yaratmadı. Okudum bitti. Ne bileyim böcek çalışmayan bireye bakışı temsil ediyorsa,  e bu çocuk çalışıyor, hani çalışma isteği gitmiş de böceğe dönüşmüş desem öyle bir durum da yok, böcek haliyle hâlâ işe gitmeye çalışıyordu. Niye böcek oluyo bu adam :D



Kimden görüp de okuma listeme eklemiştim bu kitabı bilmiyorum ama iyi ki görmüşüm de eklemişim. Her cümlesine ayrı ayrı hayran oldum.


" Onları hatırlamaya çalıştı, hatırlarsa tek tek unutabilirdi. Unutabilmesi için önce neyi unutması gerektiğini bilmeliydi. Ama hatırlayamadı ve hatırlayamadığı için unutamadı da. "

"Ölümün neden dehşet verici bir şey olduğunu o zaman anladı işte. Ölüm karşı koyulmaz bir hatırlayıştı."

"Günahlarımız ne zaman eskir, yıpranır, kullanılmaz hale gelir Kameko?  Ne zaman tedavülden kalkar, ne zaman bayatlar. İnsanın iç hesaplaşmasının  hukuku, kuralı, usulü nedir?  Kendimizi yargılarken bizi kim savunacak peki?  Ne kadar eziyet çekersem gönlüm yatışır?"

"Ağladım. İnsan ağlarken  başka bir şey yapamaz, ağlamak hiçbir şey yapamayacak hale gelmektir zaten."

"Dünyayı onu sevdiğimiz birine tarif ederken yaşarız aslında. Bütün sanatlar, güzellikleri anlatan her şey bu oyunun çeşitlemeleridir.

"Söz konusu aşk olduğunda, yaşananların dibinde kalan bir avuç anlamsız tortuydu sözler. Dünyanın en güzel kelimeleri bile onun bir saniyesini canlandıramazdı."

" Benim sırrımı sorup dururlar. Sırrım filan yok derim, inanmazlar. Senelerce burada oturup düşünüp durdum. Ademoğulları sırrın olmadığı bir dünyaya tahammül edemiyor galiba. Her şeyin göründüğü gibi olduğu bir hayat yavan geliyordur onlara. Ya da,  ne bileyim, korku veriyordur, ne dersin?
- Belki de ikisi birden...  Sır demek umut demek. "

" Öyle sırlarımız vardır ki, çok yaralayıcıdır ve biz onu ruhumuzun dibine atarız. Kendimizden de saklarız. Zaten insan en büyük sırları kendisinden saklar."

"Çünkü onlar yenilmenin erdemini kabul edemeyecek kadar dünyaya esir düşmüşler"

"Herkesin bilge olduğu, cahil olduğu, zırcahil olduğu haller vardır hayatta."

" Yenilmezlik bir zaaftır, hatta zayıflıktır. Rakip bulamazsın. Kimse senin karşına çıkamadığı için yenilmezliğine yenilirsin bir zaman sonra. Çürürsün, paslanırsın, anlıyor musun? "


Son kitabım geçen sene okulumuzun 41. Yılı toplantısında okul defterimi imzalattığım hocam Ümit Şenesen'in hediyesi. Emekli olduğunda onun için çıkartmış oldukları kitap. İçinde sımsıcak hikâyeler var. Girişteki şiir de hocamın. Benim hem lisans hem yüksek lisans tez danışma hocamdı. Engin bilgisi ve onu aktarma yeteneği, hocalığı hepimiz için bambaşkaydı.



En sona da okul yıllığımızdaki çok sevdiğim yazısını ekleyerek bu haftaki kitaplarımı bitiriyorum. Haftaya kış okuma şenliği kitapları ile görüşmek üzere.



Benzer yazılarım

18 Yorum yap

  1. Ayy Dönüşüm'ü okuduğumda ben de aynı şeyleri düşünüp durmuştum biliyor musunuz?🙈Benim gibi düşünen birini buldum ya, vallahi kendimi çok iyi hissettim şu an 😁

    YanıtlaSil
  2. Uzun zamandır kitap okumaya zaman ayıramıyorum ve kendime çok kızıyorum. Yılbaşında yeniden başlamak lazım...Dönüşüm'den başlayabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen hiç okuma moduna giremiyor insan Sevda, sonra cazip bir kitap döngüyü kırıyor :)

      Sil
  3. Dönüşümü bende okumuştum. Benim sevdiğim kitaplardan biridir. Her kitap herkeste aynı duyguları uyandırmıyor. Bir çok kitapta olduğu gibi yine eski bir basım kitap elinizdeki. Bu yönüyle oldukça değerli hazinelere sahipsiniz. Bir öğretmeninden hemde kendi kitabını hediye almak, onu okumak güzel bir duygu olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her kitap herkeste aynı duygu uyandırmadığı gibi bir de her zaman aynı duygular uyandıramayabiliyor Kitaplara Kaçanlar :)

      Eski basımlar açısından annemle babam sayesinde çok şanslıyım. Hatta dayım :)

      Öğretmenimin verdiği hediyenin kıymeti çok büyük, evet.

      Sil
  4. Dönüşüm'ü çok severim ama sadece okuyandan okuyana değil, baskıdan baskıya farklı hisler yaratan kitaplar var. Kitabın kapağını görünce bundan şüphelendim. Bazı çeviriler, tadını yokedebiliyor..
    Bir de dönüşümde, bir anda kendini olmadığı bir şey olarak bulmanın, bunu anlamaya çalışmanın hissi de var. Belki o nedenle, yaşamda sakin bir dönemde değil, çalkantılı bir dönemde okumak daha farklı bir etki yaratabilir? Benim için öyl olmuştu en azından ma benim kafam hep karışık çalkantılı be Handan :D Sen bakma bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Deniz, çeviri çok önemli. Benimkisinin dili akıcı ve güzeldi ama beni etkilemedi o kadar niyeyse. Bazen ters teper bende :) Dediğin gibi okuduğun zaman da çok önemli :)

      Sil
  5. Şahane bir yıllık yazısı... Tam bir öğretmene yakışır cinsten ♥

    Dönüşümü bende yeni okudum. Ben de sistem tarafından çökertilmiş bir insan olarak algıladım sevgili böceğimizi... Bir ara yazacağım inşallah ben de kitapla ilgili düşüncelerimi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir yazı, değil mi Şebo. Nasıl sevilmez böyle öğretmen.

      Dönüşüm akıcı ve güzel okunan bir kitaptı ama ben bir mantıklı temele oturtup çok etkilenemedim :D

      Sil
  6. dönüşüm, uzun zamandır listemde ama alıp okuyamadım bir türlü. "Bir Sıcak Ev" ne güzelmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönüşüm düşündürücü ve akıcı bir kitaptı. Her ne kadar ben çok sevemediysem de :)

      Bir Sıcak Ev insanın içini sıcacık yapan bir isim, değil mi :)

      Sil
  7. Kafka'yı severim ben, böceğe dönüşmesini insanlığını fark edemeyen bir insan olarak düşünmüştüm sanırım, güncel hayatın basit dertlerine dalmış ama büyük resmi fark edemeyen biri... ya da yanlış hatırlıyorumdur tekrar okumalıyımdır :D Bir Sıcak Ev, adı ne güzelmiş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya böceğe dönüşmeyi bir yere koyup da haaa şöyleymiş diyemedim Kâğıt Salıncak, içindeki olaylar düşündürücü ama mantık havada asıldı bende :)

      Ben de çok sevdim adını. Hikâyeleri de güzeldi.

      Sil
  8. Ailesini anlatıyor aslında dönüşüm ama yorumunuz kesinlikle benim annemin yorumuyla 1/1 (: Çıt Yok u bende şimdi listeye aldım alıntılar çok çok güzel özellikle aşkla ilgili olan ne kadar doğru (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah neyse Çıt Yok birisinin ilgisini çekti :) Dönüşüm'ün yanında kaybolup gitti cânım kitap :)

      Sil
  9. Bildiğim kadarıyla Kafka'nın baba sorunları var. Kendini babasının gözünde böcek gibi görüyor olabilir. Buna benzer yorumlar okumuştum ama kitabı okuyalı yıllar oldu. Yanlış bir bilgi vermiş olmayayım.

    İsmail Güzelsoy'u son zamanlarda çok sık görüyorum. Günümüz yazarları arasında beğenilen biri. Ben de kalemini merak etmeye başladım.

    O zaman gelsin yeni kitaplar :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle diyorlar Şule, kitaptan sonra kitapla ilgili yazılanları da bayağı inceledim. Ama yine de kitabı mantıklı oturtamadım. Havada kaldı bana göre. Ki fantastik şeyleri de severim ama yine de olmadı :)

      Çıt Yok'u çok beğendim, başka kitaplarına da bakacağım yazarın.

      Yaşasın yeni kitaplar :)

      Sil