İkiru

Aralık 19, 2019


Epey oluyor Can Akira Kurosawa'nın filmlerini topluca almıştı.  Yine epey oluyor,  yönetmenlerle ilgili bir film meydan okumasında bunları gözüme kestirmiştim. Ama bir türlü elim gitmemişti.


İki buçuk saate yakın çok güzel bir film izledim dün akşam.


Konusunu sevmiştim zaten. Belediyede Halkla İlişkiler Bölümü müdürü olarak etliye sütlüye karışmadan günlerini geçirirken bir yıldan az ömrü kaldığını öğrenen bir adamın hikâyesi.


Kendisini ve hayatını sorguluyor. Biriktirip durduğu parasını harcayarak yaşama hissini elde etmeye uğraşıyor bir gece. Sonra genç bir kızdaki yaşama sevincinin sebebini keşfetmeye çalışıyor.


En yakınlarından ne kadar uzak olduğunu fark ediyor. Hiçbirisine anlatamıyor derdini.


Sonunda bir kaç hafta boyunca gitmediği işine dönüyor. Aklında bir fikirle.


Bundan sonraki kısmı onun cenaze töreninde öğreniyoruz.

Kurosawa hem yaşamı sorgulamış, hem aileyi, hem kuşaklar arası farklılıkları sorgulamış hem Amerika etkisindeki Japonya'yı, ve aynı zamanda bürokrasinin bir yere varmayan çarklarını, birşeyler yapma zorluklarını sermiş ortaya. Bunca karışık şeyi birbirinin üzerine öyle güzel yedirmiş ki. İki buçuk saat nasıl geçti anlamıyorsunuz.

Şurada filmi uzun uzun anlatmışlar, merak edenler için.

Yılbaşı zamanında durup da düşünmek için güzel bir film.

Benzer yazılarım

14 Yorum yap

  1. Bu aralar hiç film izleyemiyorum Handan... Eve gidip işleri bitirdikten sonra azıcık kitap okursam ne ala :/ Ben eskiden ne güzel film izlerdim, şaşırıyorum kendime...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen ben de uzun bir süre film seyretmiyorum Şebo, ütüler de olmasa hiç izlemeyeceğim :)

      Sil
  2. Sanki izledim gibi geliyor ama pek çıkaramadım filmi..Bu tür uzakdoğu edebiyatına dair belgesel,film türü yapıtları genelde izlerim..Bunu tekrar izlememiz gerekecek anlaşılan..Emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
  3. akir kurusoğan severim tabii. ran ve kagemusha adlı eski filmlerini. bütin filmlerini izledim. bunu da izlemiş olmalıyım ama hatırlamadım. bakarım ki pikii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu film daha az biliniyor sanırım Deep,bak bakalım :)

      Sil
  4. konusu merak uyandırıyor.izlemeyi çok isterim.

    YanıtlaSil
  5. Filmi duymamıştım. Listeme alayım. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  6. film önerileri için teşekkürler listeye yazayım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. IMDB'nin ilk 250 film listesinde de varmış bu film. O listeyi tamamlamak istediğim için illaki izlerdim ama yorumundan dolayı öncelik tanıyacağım. Öneri için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil