Mutluluk

Eylül 07, 2018

"Öyle Farsçaya veya eski kelimelere olan hayranlığımdan değildi "Handan" a düşkünlüğüm. Gerçi kulağımda güzel bir ahenk oluşturan kelimeleri seviyordum fakat ona olan tutkum ünlü uşşak şarkının sözleriyle başlıyordu :" Cânâ rakibi handan edersin"

Lügata "Handan"ın anlamını öğrenmek için ilk baktığım yıl zannedersem 1960'tı. Müzikalitesi gibi aydınlık manasıyla henüz 18 yaşımda gelecekteki kızımı hayal ettirdi bana. Gülen aydınlık yüzüyle ve mutluluk veren varlığıyla Handan'ı.

Tam on yıl sonra yani 1970 Ekiminde ona kavuştum. Görele Lisesinde bir pazartesi günü... Öğleyin başlayan ilk dersten çıkıyorum, bir sigara içimi teneffüs için öğretmenler odasına giriyorum. Acele ile eşimin küçük yeğeni Mehmet geliyor yanıma. Belli ki koşarak gelmiş, yanakları ateş gibi. Çocuk telaffuzuyla "Müştemi isterim enişte" diyor ve devam ediyor " Bir kıjın oldu" Akşam paydosunu zor ediyorum. Eve döndüğümde sancılar içinde bıraktığım eşimin yüzünde geniş bir rahatlık ve yanıbaşındaki beyaz kundağın içinde minik bir kız karşılıyor beni.

İlk geceler saat başı soluklarını kontrol edip koklamaya doyamadığımız, küçük bir rahatsızlığında İhsan Doğramacı'nın kitabına başvurduğumuz; güldürmek için maskaralıklar yapıp vaktinden önce konuşturmak için usanmadan uğraştığımız saatler daha dün gibi. Henüz dün gibi "Anne, baba" sözcüklerini ondan ilk kez duyduğumuz günlerin heyecanı.

En değerli eşyalarımızı hırpalayıp kitaplarımızı karalayışına severek göz yumduğumuz, isteklerini gerçekleştirebilmek için imkansızlıklarla boğuştuğumuz; sağlıklı olabilmesini sağlayabilmek, eğitimini eksiksiz tamamlayabilmek, gülücüklerini sürekli kılabilmek amacıyla çırpındığımız günler çabucak geldi geçti... Otuz yıl öncesinin bir makaralı teybinde onunla yaptığımız baba-kız söyleşilerinin kayıtlarında duran zaman albümündeki siyah-beyaz fotoğraflarda gülümsüyor.

Oniki yıl öğretmenlik yaptığım Kadıköy Kız Meslek lisesinde onun geleceğini gördüğüm öğrencilerime bağlılığım, yine onun sayesinde hoca-talebe ilişkisinin boyutlarını zorlayarak baba-kız yakınlığına dönüştü. Yüzlerce Handan'da izlediklerimle on çizdiğim yol, onda hissettiklerimle öğrencilerime geri döndü.Sevgiyi bizim kucağımızda, bilginin görkemiyle yücelten yüzünü Sevgi öğretmende öğrendi. Örnek bir öğrenci, örnek bir evlat oldu. Uzun yıllar süren öğretmenliğimden elimde kalan tek kızım oldu.

Kucağımda uyurken fotoğraflanan küçük kız; şefkate çok ihtiyaç duyduğum hastane günlerimin avutan, destek veren, kucaklayan büyük kızı oluverdi. Saçlarıma akları, yüzüme derin çizgileri yadigâr bırakıp geçerken onu büyüten, alımlı ve akıllı gençkız yapan seneler için ne söyleyeceğimi bilemediğim bugün garip bir boşluk içindeyim.

Teliyle duvağıyla 7 Eylül günü yuvadan uçup giden birtanemin yokluğunda tek avuntum, adı gibi handan olan çehresinin gönlümde bıraktığı aydınlık ve mutluluk olmaktadır."

Fethi Karamahmudoğlu

Benzer yazılarım

16 Yorum yap

  1. Hani denir ya.. içimi ısıttı.
    Öyle oldu işte.

    YanıtlaSil
  2. Ay Handannnnnnnnnnnn...:(
    Yok ağlamayacağım...:(
    Evlilik yıldönümünüz kutlu olsun, niye iyi insanlar, güzel insanlar bazen böyle erkenden giderler de, sevdiklerini ömür boyu üzüntü olur hiç anlamam. :( ne kadar da güzel yazmış tam bir sanatçı yazısı....eski Türk filmlerinde bir anı defterine hatıralarını yazan hassas kalpli ana karakterin ağzından dökülen satırlar olur ya aynı öyleydi...
    Mekanı Cennet olsun...:(

    YanıtlaSil
  3. Ayy yok bende ağlamayacağım evlilik yıl dönümün kutlu olsun diyip kaçayım yoksa ağlarım

    YanıtlaSil
  4. Bir insanın en büyük şansı ona sevgi vermiş ve sevgiyi öğretmiş anne-babasının olabilmesidir. Tebrik ediyorum, her açıdan. :-)

    YanıtlaSil
  5. Sevgi bu kadar güzel, bu kadar içten dökülür kelimelere...
    Çok güzel

    * Bir ömür boyu mutluluklar

    YanıtlaSil
  6. Bu yazının üzerine insan yorum yazmaya çekinir. Tek kelimeyle “Harika” 👏 bu arada evlilik yıldönümünü kutlarım💜

    YanıtlaSil
  7. Allah rahmet eylesin babacığına. Ne asil, ne romantik bir babaymış. Bu yazının zamanlaması da benim için çok manidar oldu. Yarın oğlum evleniyor ve göz yaşları içinde okudum bu yazıyı. Babacığının neler hissettiğini çok iyi anlıyorum, o buruk mutluluğu. Size de daha nice aşk dolu yıllar diliyorum
    Çenebaz

    YanıtlaSil
  8. 😢bir yazı bir insanın içini bu kadar ıstır ve bir tebessüm ve hiç unutulmayan bir anı kalır ... öncelikle babacığın Allah'tan rahmet mekânı cennet olsun inşallah canım benim 😞ve ailenle sağlıklı huzurlu mutlu daha nice yıllara İnşallah canım benim güzel kadın evlilik yıldönümünuz kutlu olsun ...o güzel yüzün hep gülsün inşallah sevgiler ❤

    YanıtlaSil
  9. Boğazıma bir yumru indi ya, çok anlamlı bir yazı. Ağlamamayı başarıp kaçanlar, nasıl akmadı o damlalar ya. Saygıyla eğiliyorum bu yazı karşısında. İsim de anlamını bulmuş kişiliğinde. Derler ki isimler kişiliklerin aynasıdır, bu sözü doğrulamış sende. Evlilik yıldönümünüz kutlu olsun. Hem gülün, mutlu olun, enerjik olun, sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  10. Hepinize tek tek cevap yazmak istedim ama çok sönük kaldı yazdıklarım. Sevgilerimi gönderiyorum en kocamanından 💕

    YanıtlaSil
  11. Baban duygularını ne güzel ifade etmiş. Adınla yaşa Handan. Mutluluğunuz daim olsun :-)

    YanıtlaSil
  12. Offffffff, ne diyeceğimi bilemedim... Ne desem az...
    Ah güzel babacığın, nurlar içinde yatsın inşallah...

    YanıtlaSil
  13. Mekanı cennet olsun.Değerli güzel insanlar.
    o güzel atlara binip gittiler.

    Yakışıklı oğluşu,kutluyor başarılarının devamını diliyorum.
    Güzel gülen kadın dilerim.
    Bilgiç içinde aynı mutlukları bu sayfalardan müjdelersin.
    Sevgilerimle.
    "C'a n'a rakibi handan edersin."

    YanıtlaSil
  14. Dilerim...Bu şarkının hüznünü değil keyfini çıkarırsın...
    Güzel arkadaşım,

    YanıtlaSil
  15. ne güzel bir ani bu Handan...
    Müzeyyen Senar'in "handân" deyisi de bir baska, sabah sabah tespit ettim ki...

    YanıtlaSil