Bize Çok Büyük Lâflar Değil Çok Küçük Hareketler Lâzım, Doğal Hayatı Korumak Üzerine

Ağustos 25, 2021

Hepimiz geçen ay büyük bir acıyla yangınları  selleri izledik.

Kimi klavyeler hiç susmadı, kimileri üzüntüden hiç ses çıkartmadı  kimileri öfkelendi kimileri ağladı.  En çok da çaresizlik ve bir yerlere el uzatamamak acıttı. Elimizden geldiğince,  güvenilir bulduğumuz yerlere yardım etmeye çalıştık (Ne acı insanın devlet kuruluşlarına güvenemeyip yardım yapacak yer araması, ne acı bir telefon bile alsa devlete de ekstradan iki telefon parası ödeyen bir ülkenin böyle zamanlarda hâlâ her şeyi cebinden karşılamaya çalışması ama konumuz bu değil) 

Küresel ısınmalara söylendik, kötü yapılaşmaya saydırdık. Büyük işleri yapmaları gereken büyük adamlar nerelerdeydiler? Niçin işlerini yapmıyorlardı? 

Ben yapabileceğim şeyi yapmaya çalışıp sürekli konuşmayı, sürekli aynı şeylerden yakınmayı sevmeyen bir insanım. Evet arada söyleniyorum ama oturduğum yerden sadece birilerine saydırarak elime geçen bir şey olacağını sanmıyorum. Yapabileceklerime bakmayı tercih ediyorum.

Kendime dedim ki neler yapıyorsun, başka neler yapabilirsin Handan? 

Doğa için yaptıklarımı sıraladım.

Çöplerimi ayrıştırıyorum. Camları, kâğıtları, giysileri. Ha devede kulak onlar Handan diyebilirsiniz. Olsun, deveye yapabileceğim bir şey yoksa kulağa odaklanabilirim belki. 

Yağ atıklarımı biriktiriyorum. Atık yerleri var bizim sitenin içinde ama olmasaydı da biriktip çöpe bırakırdım.

Çocuklar küçükken sokak kıyafetlerini her gün yıkamazdım,eve gelince kapı arkasında asarlardı, evde temiz kıyafetlerini giyerlerdi. Sokağa çıkacakları zaman da diğerlerini. 

Spor yaptığım kıyafetler için de aynı şeyi yapıyorum. Terli kıyafetleri asıyorum. Ertesi gün yeniden giyiyorum. Ben temizken o kıyafetlerde ne ter kokusu oluyor ne bir şey.

Pandemide de her şeyi sürekli yıkamadım. Balkona asıp havalandırdım. 

Üç günde bir değişen çarşaflar, her gün alınan uzun duşlar, dakika başı çamaşır suyu dökmeler falan aslında doğal hayata yaptığımız zararlarin içinde.  

Yazın aşırı klima çalıştırmamaya çalışıyorum örneğin . Sadece nefes alamayacak kadar nemliyse açıyorum . Kışın evde yazlık kıyafetlerle dolaşacak kadar sıcak olmasın istiyorum. Gece yatarken ısıtıcıyı kapatıyorum. (Varken öyle yapıyordum yani :)

Gideceğim yerlere mümkün olduğunca yürüyorum. 

(Hayalperest söyleyince aklıma gelenleri de ekleyeyim) 

Mutfak musluğum su tasarruflu. Az akıyor. Meyve sebze yıkadığım sularla bitkilerimi sulamaya çalışıyorum çoğunlukla. Dişimi fırçalarken, elimi sabunlarken musluğu kapatıyorum.  En üzüldüğüm duş alırken suyun ısınması için uzun süre akıtmam gerekmesiydi, şimdi o sırada altına kova koyuyorum, o suyla balkon yıkıyorum ya da tuvalete döküyorum.  

İlk aşamada aklıma gelen basit şeyler bunlar. 

Dünyayı yerinden oynatamıyorum, evet ama kendi üzerime düşeni yerine getirmek için uğraşabilirim. Bu da oturduğum yerden hayıflanıp durmamdan bana daha faydalı. 

Belki ambalajlı ürün alımımı azaltabilmek benim ilk hedefim olmalı. Öyle çok dönüşüm çöpüm çıkıyor ki. Bu konuya odaklanmalıyım.  

Aldıklarımın bozulup atılması engellemeliyim. Bayat ekmekleri değerlendiririm. Domatesler yumuşadığında buzluğa atarım, sonra çorba yaparım. Son kullanma tarihi geçen şeyleri hemen çöpe atmam, tadında bozulma yoksa tüketirim. Ama yine de çürümüş sebzeler olabiliyor. Zira şu günlerde pek minimalist market alış verişi yapamıyorum. Hem internetten sipariş verdiğimden hem de herşeyin fiyatı her an o kadar artıyor ki indirimde görünce biraz depolamak istiyorum. 

Bir de Doğal Hayatı Koruma Derneği'ne üyeliğim geçip gitmiştir artık, yeniden üye olacağı ona.

Bir gün evim olursa bahçesini meyve ağaçlarıyla donatacağım.

Kendi çocuklarıma da bu düşüncelerimi bulaştırmak yapabileceğim en güzel şeylerden biri olacak. Söylediklerim bir kulaklarından girip diğerinden çıksa da yaşadıkları bir şekilde etkiler, kendi evleri olduğunda uygularlar diye umuyorum.

Şimdilik aklıma gelen minik şeyler bunlar.

Evet çoğu şeye el atamayabiliriz ama çocuklarımıza örnek olarak büyük iş yapmış olabiliriz. Hele ki öğretmenler, ah öğretmenler, ne kadar çok çocuğa,  gence dokunabilirler. Muhteşem bir şey değil mi bu :)



Benzer yazılarım

19 Yorum yap

  1. Bence çok ama çok haklısın.
    Herkes böyle minik gibi görünen şeyleri yapsa zaten sanırım bu şekilde olmazdı.
    Saydıklarını bende yapıyorum diyemem. Yani hepsini. Yaptıklarım var. Yapabileceklerim de var elbet. Ama üşenme kısmını atamıyorum üstümden. Diş fırçalarken suyu kapalı tutmak yaptığım en düzenli olay sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa bak iyi hatırlattın, onu da ekleyeyim :)

      Seni görmek ne güzel bu arada Hayalperest :)

      Sil
  2. Ufak diye düşünen herkesin yapması durumunda kocaman olacak şeyler bunlar ve teşekkürler birçok hatırlatma için. Ve aileler ile öğretmenlere bu konuda çok iş düşüyor:)

    YanıtlaSil
  3. Dünyayı değiştirmek istiyorsak kendimizi değiştirmekle başlamalıyız zaten. Senin bu anlattıklarından etkilenip kendi de uygulamaya başlayacak bir sürü kişi vardır eminim. Ben bir çoğunu halihazırda yapıyorum ama aklıma gelmeyenleri de sayende öğrenmiş oldum :) Bunlara ek olarak bir de çantamda kendi kapaklı bardağımı ve su mataramı taşıyorum . Dışarıda çay/kahve alacağım zaman karton bardak kullanmıyor, şişe su almıyorum böylece. Bu alışkanlığı da okuldan bir arkadaşım sayesinde kazandım. Şimdi bunu tüm Hopa'ya yaymaya çalışıyoruz. En çok gidilen kahve dükkanın sahibi ile konuştu aynı arkadaşım, artık kendi bardağını getirene indirim yapılıyor. Arkadaşlarımıza da sık sık yanınızda bardağınızı getirin diyoruz dışarı çıkarken :) Bir de evde kurutma makinemiz var, su haznesi dolunca kovaya boşaltıyoruz. Sular kesildiğinde falan klozete dökmek için çok işe yarıyor. Aklımıza gelen farklı bir şey olursa yazalım yine buraya hepimiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim de çantamda su şişem var Manxcat, çok faydalı bir alışkanlık bu da.

      Sil
  4. Bir insanın bile günlük işlerde yapabileceği çok şy var aslında yazdıkların hiç de küçmsenecek bir şey değil yani 100 kişi yapsa bunları veya 1000 kişi ne kadar çok fark eder değil mi?..
    Elimizden geldiğince yapalım Allah gayretimizi görür en azından Ona cevabımız olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz elimizden geleni yapalım Sevgi, sonuçta kendimiz yapmazken kimden ne bekleyebiliriz ki?

      Sil
  5. Sana bi mail attim ama aktif mi bilemedim kontrol et istersen.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Handan çok güzel anlatmışsın keşke herkes en az bir tanesini yapsa bu gidişle içecek su bulamayacağız yiyecek sıkıntısı çekeceğiz. Hiç bir zaman ekmek atmadım çöpe ısıtıp, kızartıp yedik. ama özellikle ramazan ayında atılan ekmekle bir ülke doyar bence. Kendi çapımda ben de bazı şeylere dikkat ediyorum. Hülya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ramazanda restoranlardaki iftar menüleri içimi acıtıyor Hülya , bir kere gittim, pişman oldum gelenlerin onda biri bana yetiyordu gerisi israf. Hayır, tek bir şeyi istiyorum da kabul etmiyorlar.

      Sil
  7. 👍😍 yazdıklarının tamamı, çöp ayrıştırmak dahil, yaptığım şeyler. Almanya’da zaten ayrıştırılıyor çöpler ama biz İstanbul’dayken de ayrıştırıyorduk, o yüzden buraya gelince hiç zorluk çekmedik. Daha bizim yaptığımız çok şey de var ama ben en çok Kuyruksuz Kedi’nin yazdığını sevdim. Biz de bardağımızı taşıyoruz ama sadece yolculukta kahve aldığımızda soğumasın diye. Bir yere giderken bardak, matara taşıma fikri süper. Gerçi burada plastik su şişelerini geri götürünce para veren makineler var, yani plastik atıklar asla çöpe gitmiyor ama Türkiye’ye geldiğimizde matara işini yapabiliriz. Çocuklara bu yazını okutacağım; evde polis gibi dolaştığım benimle dalga geçiyorlar. Peçeteleri ikiye keserken benimle dalga geçmeyi bırakırlar belki 😂😂😂, hoş onlar da farkında olmadan kopardıkları kağıt havluyu ikiye bölüp kullanıyorlar uzun zamandır 😁😂😂. Hani sen yazmışsın ya, davranışlarına yerleşir, belki kendi evlerinde yaparlar diye, yapıyorlar çocuklar Handan, gurur duymamız lazım kendimizle 😁😍😘😘😘😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can'a hiç etki etmiyor yaptıklarım ha babam çöpten attıklarını topluyorum ama çocuklardan ben de umutluyum Sevda.

      Sil
  8. Muhteşem bir konu.
    Ben hızımı alamayıp uzun yazdım düşüncelerimi ama yaptıklarımı buraya yazayım, çöpümü sadece ayırmıyorum kompost yapıyorum (balkonda bidonda bile yapılabiliyor), evimden gururla söyleyeyim bunu çöpe tek bir lokma yemek atılmadı 10 senedir! Giysi ve alışveriş konusunda liste hazırlayıp sadece eksiklikleri giderdiğim için hiç bir fazlalığım yok gözlerde. Plastik dışında alternatifi olan materyalleri tercih ediyorum. Kozmetik mümkün olduğunca kullanmıyor kullandığım ürünleri de sertifikalı vegan ürünlerden tercih ediyorum. Tüm temizlik ürünlerim çevre dostu. Ha evet bir de ulaşım için %90 bisiklet kullanıyorum kışın zor oluyor o zaman genelde toplu taşıma. Elektrik için seçme şansımız var biraz daha pahalı olsa da yeşil enerji yani sadece güneş rüzgar satın alıyoruz, su zaten musluktan tüketiyoruz (Bursada da ev girişine takılan iki ayrı arıtma ve mutfak musluğumuzda ozon sistemli arıtma ile). Bunun dışında türkiyede ağaçlandırma projelerine ve çevre projelerine düzenli bağış yapıyorum (üniversitedeyken birkaç defa göz altına alınacak düzeyde aktiftim şu an maalesef değilim). Evde çok katı çevre kurallarımız var çocukları militan eğitiyorum :))) Karbon ayakizim uçak seyahatleri nedeniyle biraz kötü, ondan utanıyorum ama çözüm bulamadım ona henüz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giysi ve tüm alışverişler konusuda ben de senin gibiyim Ceren, gerekmedikçe almam. Her çeşitten bir taş çatlasın iki ayakkabım vardır. Sandalet, bot,düz, spor. Çocuklar da tek ayakkabıyla zaman geçirdiler hep. Okul vakti okul, yazın sandalet.
      Kompost konusu harika, bahçeli bir yerde yaşarsam kesin yapacağım.
      Bir tek su arındırıcılara güvenim yok. Bir akrabam su işlerininde kimyagerdi, musluktan akan suyun çoğunlukla arıtıcıdan iyi durumda olduğunu söylüyordu. Ama belki daha iyileri çıkmıştır artık.

      Sil
    2. Evet yeni teknoloji baya başarılı sürekli tetkik de yaptırıyorlar.. İstanbul’u kaldırır mı bilemem bilenine danışmalı ama Bursa’da çok rahatladık biz… İstanbul dışında yaşayanlara en azından fikir olabilir. O plastik su şileleri bağrımı yakıyor :(

      Sil
  9. like your post :)
    have a nice day

    YanıtlaSil
  10. Harikasın Handan. Ben de bu tarz bir yazı yazmayı düşünüyordum ama fotoğraf eklemeyi düşündüğüm için yazamamıştım. Herkes elinden geleni yapsa bile çok şey fark eder.

    YanıtlaSil