Pırasayı Benim Kadar Seven Var mı Bakiim ?

Mart 08, 2013



En sevdiğim sebzelerden biri pırasadır. Bizim evde haftada bir pişer. (Kışın tabi, yazın hiç almam.) Yan yemek olarak değil ana yemek olarak. Sebzelerin hepsini severim ama bunun en güzel tarafı, yarım saatte yıkayıp , hazırlayıp, pişirip sofraya getirebilmem:) Insan başka ne ister? Arada kıymalısını yapsam da asıl bol limonlu soğuk soğuk yemeği severim. Tabii ki bizimkiler bayılmıyorlar ama bir tabak oflana puflana  da olsa yeniyor :)
Bakayım ne gibi faydaları varmış dedim :
"Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeren pırasa besin değeri yüksek bir gıdadır.
Pırasanın Faydaları: Vücuda kuvvet verir. Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi için çok yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Vücudu ve kanı temizler. Astım, romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı faydalıdır. İdrar söktürücüdür. Bağırsakları yumuşatır ve Kabızlığı giderir. Basur şikâyetlerine karşı oldukça faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Kansere karşı koruyucudur. (my dear body sitesinden alıntıdır) "
Daha ne olsun?

Benzer yazılarım

4 Yorum yap

  1. Evet Handanım pırasa güzeldir bende severim amaaaa pişirmesini hiç sevmem. Saç, baş her şey pırasaya kokunca rahatsız oluyorum.
    Bir dönem balkonda küçük tüpte yapmışlığım bile vardır. Birisi pişirirse yerim yani :))

    Bayan tembelden sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok severim zeytinyağlı pırasayı. Yazın pazarda falan bazen denk gelirsem alırım köylülerden, onlar hormonlu veya sera malı olmuyor öyle lezzetli oluyor ki öylesi. Ama kışın favori yemeğimdir. Kıymayla kavurup üzerine beşamel sos ve kaşar rendesi koyarak fırına ver anacım o zaman oğlanlar yiyor. Bizde börek te yapılır pırasayla nefis olur vallahi.

    YanıtlaSil
  3. Ba-yi-lirim!

    Bak sana bir tarif vereyim Handan'cim, bunu yaptigimda hic pirasa yemeyen birisi bile bayilmisti ve sordugunda bu ne diye, pirasa deyince sok olmustu. Cocuklarin da severek kesin.

    Pirasalari kücük parmak uzunlugunda dogruyorsun, suda yumusayana kadar hasliyorsun, una bulayip iyice citir citir olana kadar kizartiyorsun (una birazda tuz karistir). Üzerine yogurtlu sarimsak döküyorsun. Mis, miiis!:)

    YanıtlaSil
  4. Gel Öziicim ben sana pişiririm canım :)

    Selencim kıymalı , beşamel soslu, kaşarlı fırında pişen şey taş olsa yenir :) Aklıma düşürdün şimdi :)

    Ayşecim senin tarif de akıl çeldirici, deneyeceğim bir gün.

    YanıtlaSil