Kitap Salı

Ekim 06, 2020

İtiraf ediyorum okuma şenliğinde meyve sebzeli kitap ismi olmasa ve annem de bana bu kitabı buldum okurmuş muydun demese Gazap Üzümleri'ne elim gitmezdi. Hatta öyle deyince bile gitmedi. 

Evet Gazap Üzümleri'ni okumuştum ama son sayfası dışında hatırladığım bir yeri yoktu. Kitap bana hediyeymiş, hiç tarih atmamışız ama sanırım 15 yaşım civarlarındaydım. 

Bir yanım üzgünç olduğundan okuma diyor diğer yanım şöyle bir bakayım. Şöyle bir baktım. Elimden bırakamadım. Hâlâ bakıyorum :)


1939 yılında yazılan roman topraklarını bankalara kaptıran bir ailenin bir traktörle evlerinin yerle bir edilip oradan kovulmaları sonucunda Kaliforniya'dan gelen iş ilanlarına bakarak yola koyulmasını anlatırken arka planda (hatta pek arka da değil gayet ön planda) ekonomik buhranın ülkedeki etkisini gözler önüne seriyor. 


Bir taraftan Joad ailesinin yaşadıkları sıkıntıları izlerken, aradaki bölümlerde etraftaki konuşmalara kulak misafiri olarak dünyadan haberleri alıyoruz. 


Kitapta öyle güzel tespitler ve sözler var ki onları yazmaktan, üzerinde düşünmekten okumaya geçemez oldum :)


🍇Kadınlar evlerden çıkıp erkeklerin 
yanına geldiler. Erkeklerin bu kez de dayanıp dayanamayacaklarını anlamaya çalışıyorlardı. Kadınlar, erkeklerin yüzlerini sezdirmeden incelediler, çünkü başka şeyler yitirilmedikçe,  mısır bozulmuş önemi yoktu. (..)Bir süre sonra,  bakakalmış erkeklerin yüzlerindeki sersemce şaşkınlık yitip yerini öfke,  sertlik ve direnme aldı. O zaman kadınlar korkulacak bir şey olmadığını ve bir çöküntünün olmayacağını anladılar.(..) Kadınlar ve çocuklar,  ta içlerinde biliyorlardı ki, erkekler yıkılmadıkça üstesinden gelinmeyecek felâket yoktur.

🍇Kutsal Ruh'la İsa yolu düşündüm. Neden Tanrı ve İsa'ya her şeyi bağlıyoruz diye düşündüm.  Belki tüm kadınlar ve erkeklerdir sevdiğimiz. Belki de Kutsal Ruh budur. Belki bütün insanların bir tek büyük ruhu vardır ve herkesinki bunun bir parçasıdır. İşte ben öyle oturmuş düşünürken birdenbire...anladım. 

🍇"İnsanın alıştığı yeri bırakması zor olur,"  dedi Casy. "İnsan bir çeşit düşünmeye alıştı mı, ondan da kolayca kopamaz. Ben artık papaz değilim, ama bakıyorum dua etmeye başlamışım, ne yaptığımın farkında bile olmadan."

🍇Yaşamlarını sürdüremeyen insanlara cennet umudu verilir mi? Kendi ruhları ezilmiş ve kederliyken Kutsal Ruh'tan nasıl söz edilir. Yardıma ihtiyaçları var. Ölüme yenilmeden önce yaşamaları gerek.

🍇Tommy onlarla yalnız dövüşmeye kalkma. Seni bir çakal gibi avlarlar. Tommy durmadan düşünüyorum,  düş kuruyorum, bulmaya çalışıyorum. Bizim gibi yerinden olan binlerce kişi varmış diyorlar. Hepimiz birden aynı biçimde çıldırıversek...hiçbirimizi vuramazlar...

🍇" Bak, artık üzülmeyi bırak. Sana cezaeviyle ilgili bir şey anlatacağım. Ne zaman çıkıyorum diye düşünemezsin. Çıldırırsın sonra. O günü, ertesi günü, top oynayacağınız cumartesi gününü düşünürsün. Sen de böyle yapmalısın. (...) İçinde bulunduğun güne bak,  ötesini düşünme."

🍇"Doyurabilir miyiz değil, doyurur muyuz"  dedi sert sert. "İş yapabilir miyize kalırsa,  hiçbir şey yapamayız, ne Kaliforniya'ya gidebiliriz, ne bir şey. Oysa yapabiliriz dersek,  her istediğimizi yaparız. Yapabiliriz dersek..."

🍇Gider lastiği çalar hırsız olursun, ama o senin dört dolarını patlak bir lastik için alabilir. Bunun adı iyi iş olur.

🍇Hayır, korkmuyorum. İnsan böyle düşünmemeli. Ben böyle düşünmem. Bu kadarı fazla olur...birden fazla yaşamı bir anda yaşamaya katlanılmaz. Önümüzde belki de yaşayacağımız binlerce yaşam olabilir, bir tanesine gelip çattık mı artık ondan başkası yoktur. Hepsini birden düşünmeye kalkarsam,  dayanılmaz bir şey olur.

🍇Ben bu ölen yaşlı adam için dua etmeyeceğim. O şimdi rahat. Yapacak bir işi var, o da önünde açık ;tek bir yol var tutacağı. Oysa bizler, bizlerin de yapacak işlerimiz var,  ama tutacağımız binlerce yol var önümüzde, hangisini tutacağımızı bilemiyoruz. Eğer dua edeceksem, ne yöne döneceğini  bilmeyen insanlar için dua ederim.

🍇Kendini zengin hissetmek için bir milyon dönüm toprak istemesi, bsns göre içinin fakir olduğunu gösterir, içi fakirse onu bir milyon dönüm toprak da zengin yapamaz, belki de onu hiçbir şeyin zengin hissetiremeyeceğini anlayıp umutsuzluğa dönüşmüştür.



Benzer yazılarım

15 Yorum yap

  1. Aynı yazar, süper bir tesadüf bence ;)
    Ben bu kitabı yine okuyup okumadığımı hatırlamıyorum. Anneme göre okumuşum hahahaaaa :) Çünkü lisede mutlaka bu kitabı okutuyorlarmış. Bir milim hatırlamaz mı insan hiç :/
    Bu arada senelerdir de okumaktan kaçındığım kitaplar arasında, gözümü korkutuyor nedense... Ama Fareler ve İnsanlardan sonra bir okuma isteği geldi yeniden. İnşallah kaçmadan okuyabilirim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de hiç elim gitmiyordu ama şu an okuyor olduğum için çok mutluyum Şebo.

      Sil
  2. Üçüncü fotoğraftaki paragraf tam da bizim ülkeyi anlatmıyor mu yaa...

    YanıtlaSil
  3. Çok sevdiğim bir kitaptır Gazap Üzümleri...

    YanıtlaSil
  4. açıkça söylüyorum ki okumadım ama okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de seversin diye düşünüyorum Özlem.

      Sil
  5. İnstagram'da yazdığım için yorumum ikinci baskı olacak senin için Handancığım:)) çok yıllar oldu okuyalı ama çok sevmiştim, Amerikalıların bu kadar büyük açlık çektiğini bilmiyordum kitabı okuyana kadar. Ve yine ikinci baskı olacak ama açlıktan tavşan yemeye başlamalarına çok üzülmüştüm.:( filmini de izlemiştim ama hiç hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnstagramla burası çakışınca ikinci baskı kaçınılmaz :)

      Sil
  6. Kpss çalışırken bu kitabın ismini çok duymuştum. Eğer yanlış hatırlamıyorsam 1929 ekonomik buhrandan sonra ki yaşadıkları olayları o buhranın etkileri anlatılıyor ( Umarım doğru hatırlıyorumdur :)) Henüz okumadım kitabı ama merak ettiğim kitaptır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru hatırlıyorsun :) En kısa zamanda oku bence, benim kadar bekleme :)

      Sil
  7. Yahu ben bu kitaba yorum yaptım ama kimin bloguydu hatırlayamıyorum iyi mi 😂😂😂. Çok üzücü ama çok da gerçek, her devre uyan bir kitaptır. Yazın gelince ben de tekrar okuyacağım, canımı çektirdiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha yazın gelince beş koli kitap alacaksın bu gidişle Sevda :D

      Sil
    2. Eheheheheh, bu var kütüphanemde Handan 😁

      Sil