Kitaplı Mim

Haziran 26, 2020


Sevgili Leylak Dalı "Bıktım pandemiden, gün saymaktan, yeni normalden, eski anormalden, maskeden, bulaştan, mesafeden, turkuaz renki ölüm-dirim tablolarından. her gün aynı şeyleri yapıp yazacak birşey bulamamaktan diyor ve belki ortalık biraz canlanır diye bir mim uyduruyorum. En sevdiğim şeyi konu ediyorum, kitaplar ve kitaplıklar, katılmak arzu eden yorum bıraksın ve sayfasında paylaşsın.  "  demiş.  Tam ruh halimi söylemiş. Bana da kitaplarla haşır neşir olmak iyi geliyor bu günlerde.  Soruları cevaplamak da keyifli oldu.



1- Kitaplığınız temelleri ne zaman atıldı, ilk kitaplığınız devam mı yoksa yıllar içerisinde yeni kitaplıklar mı oluşturdunuz?

İlk kitaplığımı iki sene önce aldım :) Evlenene kadar kitaplığa ihtiyacım olmadı, annemle babamın kitapları elimin altındaydı. Ne büyük zenginlikmiş, şimdi şimdi anlıyorum. İzmir'de kocaman gömme dolaplar vardı raflı, kendime ait kitapları oraya dizdim. Klasikler satın aldım (Elimin altında olmayınca artık :) Yalova'da vitrin raflarına yayılmaya başladım. İstanbul'a geldiğimizden beri hem çocuklar büyüdüğüden kendime ayıracak vakit daha çok ortaya çıkınca, hem de blog arkadaşlarım sayesinde yazarlar konusunda kısır döngüden kurtulup bir sürü kitabı merak etmeye başlayınca kitap sayım arttı. Önce çocuklara kitaplık aldık. Ben bir gömme dolap bulup ona yayılmaya başladım. En sonunda salonun bir duvarına diğer mobilyalarla kesinlikle uyumsuz ama bana harika gözüken bu dolabı aldık. Ben aldığım bütün kitapları tutmuyorum, okullara, kütüphanelere bağışlıyorum o yüzden şimdilik idare ediyor. Bir de anneme yakın oturuyorum, onun kitapları da elimin altında :D

2- Kitaplığınızdaki en eski kitap hangisi, fotoğrafını da koyabilirsiniz?
Bu konuda asıl cevherler annemde. Benim en kitaplığımda sekiz yaşımdayken babamı ziyarete gelen yazarının birini imzaladığı üç kitap varmış. En eskisi 1972 baskısı.



3- Kitaplığınıza ilave ettiğiniz en son kitap hangisi, fotoğrafını da koyabilirsiniz?


Geçen gün internetten market alış verişi yaparken indirimde görüp almış olabilirim :D

4- Kitaplığınızda bir başkasından alıp iade etmediğiniz kitap ya da kitaplar var mı? İsimleri neler?

Geçenlerde fark ettim, Üvercinka. Seneler önce arkadaşımdan almışım, sonra hepsini iade etmiştim ama bu arada kalmış. Ona mesaj attım bak bende kalmış, geldiğinde veririm diye, o da : Sende kalsın, bir ömür sende kalmış, evinden ayıramam onu artık demiş :)

5- Kitaplığınızdan bir başkasının isteyip geri getirmediği kitap ya da kitaplar var mı? Hatırlıyorsanız hangileri?

Hahaha daha geçen gün instagrama yazmıştım şu kitabı :


En yakın arkadaşıma vermiştim, öyle yoğun ki senelerdir okuyamadı. Gidip kendime yeniden aldım. Şimdi mesajı almış, kitabı çıkartmış yeniden, okur artık. (Bak, kim olduğunu biliyor olan, ben değil, evren sana mesaj gönderiyor, oku artık şunu :D)

Meraklılar kitabım da bir arkadaşımda kaldı. Onun dışında çok fazla yoktur sanırım, kendisine ödünç verdiğim kitabı hediye edebileceğim kişiler dışında kimseye vermem zaten:)

6- Kitaplık düzeniniz neye göredir? Yazar adı mı? Yayınevi mi? Kitaplığa giriş zamanı mı? Rastgele mi?

Rengine ve boyuna göre :D Olabilecek en kullanışsız yöntem ama bakarken dayanamıyorum çok karışık olunca :D

7- İmzalı kitaplara önem verir misiniz? Kitaplığınızda imzalı kitaplar var mıdır, hangi yazarların imzalı kitaplarına sahipsiniz?

Çok fazla olmasa da, evet sevdiğim yazarlara gidip kitaplarını imzalatmayı severim. Kimileri kitapların yazarlarını tanımak istemez, benim için tanımak tanımamak değil mesele. Mesele bana mutluluk veren eserin sahibine teşekkür etmek. Buket Uzuner, Ayşe Kulin, Sunay Akın, İrfan Değirmenci. Bir de Bilgiç'le kitap,fuarında bir çok yazara kitap imazalatmışızdır. Özellikle yalnız duranlara giderdi :)

8- Açık düzen kitaplık sevenlerden misiniz, yoksa camekanlı ve kapaklı kitaplıkları mı tercih edersiniz?

Cam arkasında uzak geliyor, ama yere yakın yerlerin toz pis içinde kalması da sinir bozuyor, alt kısmı kapaklı, üstü açık aldım o yüzden :)


9- Kitaplığınızdaki en değer verdiğiniz kitap ya da kitaplar hangileridir?

Annemin şiir kitabı.

10- Kitaplığınızda henüz okumadığınız kitaplar için ayrı bir raf var mıdır, yoksa karışık mı koyarsınız ya da okunmamış kitapları ayrı bir yerde mi muhafaza edersiniz?
Ayrı bir yere koyarak başlıyorum ama sonra hepsi karışıyor. Okuma şenliklerine göre okuduğum için, o arada anneminkiler de geliyor. Kimi bir kenarda kimi aralarda :)

11- Son olarak bir oyun yapalım, kitaplığınızın ilk rafına gidiyor ve sol baştan başlayarak kitapları sayıyor, yaşınıza denk gelen kitabın adını yazıyorsunuz.

Annemden el koyduğum "Şu Çılgın Türkler" çıktı :) 

Evet,  bu mimin de sonuna geldim. Kitap kurtları bence siz de yapın :)

Benzer yazılarım

24 Yorum yap

  1. annoşun kütüphanesini merak ediyordum bak şimdi de şiirleri olduğunu öğrendim, daha evvel yayınladın mı hatırlamıyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://pervaneler.blogspot.com/?m=1

      Ne yazık ki uzun zamandır şiir yazmıyor.

      Sil
  2. Anlattıklarının bir çoğunu biliyor muşum. Ne güzel şey şu blog arkadaşlığı.
    Çok güel bir mim gerçekten.
    Üşenmesem de yapsam mı acaba?

    YanıtlaSil
  3. Keyifle okudum canım. Kitaplarla dostluğun sonsuz olsun👍👏😊🤚

    YanıtlaSil
  4. Nitelikli bir okursun kuzum kitap seçkilerini beğeniyorum:)
    Kızlarıma bende güzel bir kitaplık bırakmak istiyorum:)

    YanıtlaSil
  5. Yaptım yaptım. Bak hiç üşenmedim gece mece demedim.

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkürler, harika olmuş cevaplar, sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da teşekkürler, çok keyif aldım :)

      Sil
  7. Posta kutusunda ki mızıka en son onu okuyordum ve güzeldi😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugünlerde benim hep okuduğum kitaplara elim gidiyor, hangisine baksam tekrar okuyasım geliyor :)

      Sil
  8. Harika sorular ve cevaplar yapayım ben de 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin cevaplarını bekliyorum o zaman Gonca :)

      Sil
  9. bir ailenin çocuklarına verebileceği en güzel çeyiz kitap ailecek kitap dostu olmanız ne kadar güzel. harika blog yazılarınızdan zaten anlaşılıyor ne kadar çok okuduğunuz çok güzel bir mim.

    YanıtlaSil