İstanbul Film Festivali 8/ Onun Adı Petrunia

Nisan 12, 2019



Petrunia, Teofanya bayramında suya atılan tahta haçı kapıp çıkarır. Haçın hem iyi şans hem de bereket getireceğine inanılır. Kuzey Makedonya’daki küçük Stip kasabasında yüzlerce erkeği kızdırmıştır Petrunia: Bir kadın ne hakla bu geleneğe karışıp bir de tüm erkeklerin önüne geçer? İş görüşmelerinde bile hakkı yenen eğitimli, aklı başında Petrunia, hakkını sonuna kadar koruyacaktır. Makedon toplumundaki dönüşümün kilise, medya ve yargıdaki yansımalarına göndermeleriyle, bu öfkeli olduğu kadar hüzünlü film, kemikleşmiş adetlerin hüküm sürdüğü bu ülkede kadınların dik durmalarının önemini vurguluyor.



Sanırım şimdiye kadar izlediğim filmler arasında en sevdiğim bu oldu :)

32 yaşında, şişman ve bir işe girememiş ailesiyle yaşayan Petrunia, filmin başından sonuna kadar güzelleşti sanki gözümde. Kendisini hiç anlamayan annesinin işe girsin diye itip kaktığı kız, yine bir iş görüşmesi dönüşü son derece aşağılanmış ve kötü hissederek dönerken geleneksel  sudan haç çıkartma gününe denk düşer. Bir şekilde sürüklenip onları izlerken haçı görmesiyle bir anda suya atlar ve diğerlerinden önce alır. Ve olayla başlar. Polis onu evinde bulup sorguya götürür . Bir televizyoncu kadın haber peşine düşer. Peder haçı geri ister. Suya atlayan erkekler haçı çaldı diye kıza köpürür.

Gerçekten çok güzel bir filmdi. Petrunia'nın karakolda dik duran başı, hazır cevaplığı etkileyiciydi. Kadınım, aptal değilim dediği kısım hele.

Eğer bir yerde rastlarsanız muhakkak izleyin. Siz de çok seveceksiniz.

Benzer yazılarım

4 Yorum yap

  1. Ben mesela. Bulduğum ilk boşlukta izleyeceğim. Boşa çıkmayacağını adım gibi biliyorum. Teşekkürler Handan:)🙏

    YanıtlaSil
  2. Ay benim bunu mutlaka izlemem lazım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene gittiğim en güzel festival filmi :)

      Sil