İstanbul Film Festivali 10 / Melekler Işıktan Yaratılmıştır

Nisan 16, 2019



Festivalde de gösterilen Oscar adayı Irak Paramparça filminin yönetmeni James Longley bu kez kamerasını Kabil’deki Daqiqi Balkhi Okulu’nun küçük öğrencilerine, özellikle üç erkek kardeş, Sührap, Rüstem ve Yaldaş’a çeviriyor. Yönetmen, uzun yıllardır süren savaş, çatışma ve yoksulluk döngüsünün içine doğan bu minik beyinlerin gündelik rutinlerine odaklanıyor. Parçası olmadıkları bir savaşın cefasına katlanmak zorunda olan çocukların türlü imkânsızlığa rağmen hayal kurmaktan ve daha iyi bir gelecek için mücadele etmekten vazgeçmediklerini gösteren Melekler Işıktan Yaratılmıştır, bir yandan bir insanlık trajedisi anlatırken bir yandan da çocukların masumane dirayetleri özelinde insan ruhunun zaferini dile getiriyor.


Angels are Made of Light - Clip from roco films on Vimeo.

Afganistan ile ilgili bir belgeseldi. Ben daha film modunda olduğunu düşünmüştüm. Ama öğretmenlerin eskiyi hatırlamaları ile tarihine kısa bir bakış bile vardı. Yalnız seçim yaptıkları kısımda daralmışım. Seçim demeyin bana modundaydım :) Okullarında öğretilen şeyler öyle keyfiydi ki inanamadık. Sınav sorusu 1 : Şu dizeleri açıklayın 2 : Bilgisayarın parçalarını sayın. Başka bir sınav sorusu : Kainatı yaratan kimdir. Hangi hoca ne dersi veriyor anlamadık :)  Üçüncü öğretmenler günü kutlamasında artık uzadığına kanaat getirdim ama gittiğime memnunum. Haa kompozisyon konusu "Babalar en iyi bilir. Anneler en çok sever. "  Hahaha , tüylerim ürperdi görünce. Atatürk olmasaydı ne halde olacağımızı gördüm diyebilirim filmi izlerken.

Benzer yazılarım

8 Yorum yap

  1. Okuyunca ben bile ürperdim, bu durumda olmadığımız için ne kadar şükran duysak az.

    YanıtlaSil
  2. Seçim diyince bir ürperdim ki sorma :)
    Instadan takip ediyorum ve bu dinamiğe hayranım canım nasıl kıpır kıpırsın. Festivalin tadını çıkardın tebrik ederim Handancım seni :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yoruldum ama değdi Derya :) Ama evin halini bir görsen :D

      Sil
  3. Her satırını okudukça daha bir kötü oldum. Dünyanın adaletsizliğini çocuklarda görmek daha çok acıtıyor insanin kalbini.
    Son cümlene ise diyebilecek hangi sözcük var?

    YanıtlaSil
  4. Cocuklar ne sartlarda yasiyor.

    YanıtlaSil