FilmEkimi

Ekim 11, 2018

Bu sene arkadaşım Alev olmasa Filmekimi'ne bakamazdım sanırım. O sırada İstanbul'da olacağım gidelim mi deyince ben de havaya girdim.

Girdim girmesine de bütün filmlerin biletleri tükenmiş. O gün tek bir bilet alabildik.  Neyse Alev iki filme daha bulmuş.

Pazartesi Müze , dün Herkes Biliyor ve bugün de Kefernahum filmlerine gittim.


F i lm,  “Bu film orijinalinin replikasıdır”  diyerek başlıyor.  Yıl 1985, yıllardır mezun olamamış iki veterinerlik öğrencisi Meksika Ulusal Antropoloji Müzesi'ni soyuyorlar . Aslında ikisi de iyi gençler. Aileleri iyi aileler. Ama bir şekilde kaybolmuş hissediyorlar. İçlerinden baskın karakterli olanı bu soygunu yapmaya karar veriyor . Bir Noel akşamı zaten üç senedir alarmı çalışmayan müzeye girip yükte hafif pahada ağır parçaları çalan ikiliyi kimse bulamıyor.

Soygun anlatılıyor olmasına rağmen film aksiyon filmi değil.  İkiliden birinin anlatımında ilerliyor . Altı çizilesi, düşündürücü cümleleri var.

Tarihi hikâyelerde neyin ne amaçla olduğunun sadece tahmin edilebileceği, aslında sadece yapan kişinin nedenini bildiği, hatta onun bile bilmediği gerçekten de çok doğru bir tespit :)

Bir de soygundan sonra boş sergiyi görmeye gelenlerin artması insanı düşündüren bir sahneydi.

Bu arada bu soygun gerçek. 1989 yılında çalınan eserler bulunmuş. 


Herkes Biliyor , kız kardeşinin düğününe çocuklarıyla gelen bir kadının kızının kaçırılması üzerine gelişen olayları anlatıyor. Filmin ilk bölümü kalabalık ailenin keyifli düğünü ile geçerken kaçırılma olayı üzerine herkesten kuşku duyulunca gerilim başlıyor.


Ve son olarak Kefenahum. Kendisini dünyaya getirdikleri için ailesini mahkemeye veren Lübnanlı bir çocuğun (Zain) hikâyesi.  Ve bu hikâyenin yanında mültecilerin hayatı. Öyle tanıdık sahneler vardı ki. Suriye göçmeni kız yemek yardımı alırken günlerdir bir şey yememiş olan Zain göçmenmiş gibi yapıp yardım almaya çalışması gibi. 12 yaşındaki çocuk öyle akıllı ve tatlıydı ki. İçim acıyarak izledim filmi.

Biraz önce baktığımda filmin oyuncularının da hep göçmenmiş, Zain'in gerçekten de bu film sonunda bir nüfus cüzdanı olmuş. 

Filmlerin üçü de güzeldi. Müze filminin içine çok giremedim. Bu filmden mi benden mi kaynaklanıyordu tam bilemiyorum.  Ama diğer ikisini hepinize tavsiye  ederim. Özellikle Kefernahum 'u sakın kaçırmayın.

Bu arada Kefernahum Tanrı'nın lânetlediği kentmiş.

Benzer yazılarım

18 Yorum yap

  1. oo üçü de izlenirmiş. ayrıca bernal süpeeer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mozart in the jungle'da izlemiştim onu, pek keyifliydi o dizi :)

      Sil
  2. Çok güzellermiş, sinemaya gitmeyeli uzun zaman oldu. Daha doğrusu gittim de çocuklarla animasyon filmlere gürültüden takip edemiyorum bile. İzlemek lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha, biz de az gitmedik o animasyonlara Gökçe :) Hatta bazen özlüyorum :)

      Sil
  3. Hahaha soygunu yapmışlar ama çalınan parçalar bulunduğuna göre satamamışlar:)))üç film de güzelmiş gerçekten. Ellerine sağlık Handan'cığım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl satsınlar, paha biçilmez şeyler ama satış değerleri sıfır Müjde :D İşin komiği profesyonel soyguncular olduğunu düşünmüş herkes :D

      Sil
  4. Geçen gün Rexx'e gideyim dedim, içeri atım atılmıyordu o derece!
    Ama çok da hoşuma gitti insanların ilgisi

    Üç film de güzele benziyor ama sanırım konu olarak Kefarnahum bir adım önde galiba
    Ayrıca anlamı da çok etkileyiciymiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Festival zamanları sinemalar harika oluyor Sibel, o kalabalığı çok seviyorum .

      Sil
  5. 3 filmde izleme listemde ama son iki film kesin çok duygusal kendimi önceden hazırlamalıyım :).

    Festivallerde izlemek ayrı keyifli ama bilet bulmak da zor oluyor. Filmekimi'nden sonra eminim sıra sıra hepsini olmasa da çoğunu tekrar gösterirler, takip etmek gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmekimine özellikle çok zor bilet bulunuyor Öneri Makinesi, ben çok istediklerimin gösterim saatinde gişeye gidiyorum , numarasız bilet veriyorlar o saatte boş sıralar için. Hiç girmediğim olmadı. Ama dediğin gibi artık Başka Sinmaa'da hemen bütün güzel filmler oluyor. Takip edip gidilebilir.

      Sil
  6. Ankara da festivallere hazırlanıyor. Bu hafta 3 gün boyunca Cer Modern de Ekmek Festivali var.
    Fil günleri başlasın 3. Filmi ararım. Ebeveyleri mahkemeye vermek iyi fikirmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonbahar ,festivaller zamanı Tülin, ne güzel, öyle değil mi :)

      Sil
  7. Film izleme isini bir düzene oturtamadim kizim biraz daha büyüsün belki zaman kalir 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pek yakında zaman kalır Derya. Hatta bütün sevdiğin filmleri bir de çocuklarla izlersin, o da başka keyif oluyor. Biz geçen akşam Slumdog Millionaire'i izledik örneğin.

      Sil
  8. İkinci filmin kadrosu şahaneymiş. Son filmin de konusu etkileyici. Sinemada denk getiremem ama nete düşerse izlerim.

    YanıtlaSil
  9. Özellikle son film ilgimi çeksebde üçü de güzel görünüyor. Sanırım ben önceliği göçmen filmine verecrğim.

    YanıtlaSil