Önyargılarımı Yıkmak

Ekim 18, 2021


Hayatımın ilk elli yılı beynim genellemeler, sebep sonuç ilişkileri, varsayımlar biriktirdi. Ve bu beni her geçen gün daha önyargılı hale getirdi. Çocukluğumun o saf halini özlüyorum. Artık bu yaşımdan sonra ilk amacım önyargılarımı kırmak. Deneyimlerimi görmezden gelip yeni deneyimlere şans vermek. Her şeyi bilmiş havamdan sıyrılıp yeniden öğrenmeye başlamak. 

Bütün teorilerin bilimum istisnası varsa o istisnaları genellemek, görmezden gelmek, istisna diye hesaba katmamak olmaz. 

Öyle çok, öyle çok önyargılarımız var ki. Beynimiz düşünmeden otomatiğe bağlamış, koskocaman dünyamızı küçültüp küçültüp bizi nefessiz bırakmış, biz de dünyaya suç buluyoruz.

Benzer yazılarım

7 Yorum yap

  1. Günaydın Handan. Ne kadar haklısın aynı ben her şeye önyargılı yaklaşır oldum. Bu bana yalan mı söylüyor. Bu şumu yoksa. Eskiden böyle düşüncelerim çok yoktu karşımdaki ne söylerse onu kabul ederdim. Şimdi kimseye inanamıyorum. Ortam mı bizi bu hale getirdi nedir bilmiyorum. Düzelirmiyim sanmıyorum çünkü içimdeki kuşku gitmiyor ancak iyice tanırsam ondan sonra. Hülya

    YanıtlaSil
  2. Günaydın. Ben de 1 haftadır falan sorgulamadan doğru kabul edilen kurallar/ kavramlar/ uygulamalar/ inançlar... üzerine düşünüp düşünüp duruyorum. O kadar saçma şeyler var ki... Eşimle hergün toplumun dayattığı bir şeyi irdeliyoruz. Her konuda ön yargılar, kalıplaşmış düşünceler, çerçeveler... Tanrı ile başladık, evlilik üzerine konuştuk. Toplumun hiç sorgulamadan kabul ettirmeye çalıştığı o kadar çok şey var ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedicim yorum bombası oldu ama, bunları podcast yapmayı düşünür müydünüz?

      Sil
    2. Aslında güzel olur ama çok alakasız anlarda başlıyor sohbetlerimiz ve akıp gidiyor. O an dur bunu kaydedeyim demeye fırsat olmuyor. Baştan kaydedip konuşalım desem belki de performans kaygısı yaşayıp aynı keyfi yaşayamayabiliriz :P Ama bakalım, deneyeyim bir :)

      Sil
  3. Günaydın Handaaaan, harikasın. Ben çok önyargı, yargısız infaz sahibi biri değilim, dışardan da öyle derler. Ama zamana yayarak edindiğim bilgileri biriktirip kendim bir karara vardığım çok olur. Bu önyargıya girmiyor sanırım, bir insan hakkında çevreden değil kendi içimden kaynaklanan "önsüz" yargılar yani.. Bunlar lazım insana bence, önyargıyla yargı arasındaki fark bazen hayatî olabilir..

    YanıtlaSil
  4. Yazın beni şaşkına çevirdi.Hiç böyle düşünmemiştim. Uygulayabilir miyim? İşte onu bilmiyorum
    Çenebaz

    YanıtlaSil
  5. Yaaa ne muhteşem bir fotoğraff ♥
    Kesinlikle katılıyorum sana toplumda konuşulurken bile hakim görüşü farkında olmadan onaylıyoruz...

    YanıtlaSil