Bize Çok Büyük Lâflar Değil Çok Küçük Hareketler Lâzım : Vatan Millet Sakarya

Ağustos 27, 2021

Bayram yaklaşırken içimde bir yara olan konuya da el atmadan geçmeyeyim dedim :Milli bayram kutlamak

Bloğumu takip edenler bayram kutlama konusundaki titizliğimi bilirler. Dini bayramları da milli bayramları da aynı özenle kutlarım.

Kutlarım derken süslü püslü bir paragraflık cümleleri whatsapp tan herkese topluca göndermek veya sosyal medyada bayraklarla ya da şekerlerle mesajlar vermekten bahsetmiyorum.

Fiilen kutlamak. 

Eskiden stadlarda nefis törenler olurken bu iş daha keyifliydi tabi ama insan çaba gösterirse kendisine katılacak töeen her daim bulabiliyor.

En başta okulların törenleri. Yıllarca okullardaki hemen her törene katıldık çocuklarla. Bu katıldıklarımızın çoğunda görevli değillerdi. Ve sanırım görevli olmadan törene gelen tek çocuk benimkilerdi. Daha da kötüsü neydi biliyor musunuz?  Kutlamada işi biten çocuğunu alıp giden aileler. Düşünün on dokuz mayıs kutlanıyor, en son 13 -14 yaşındaki gençlerin kurduğu grup konseri var, izleyen onların aileleri ve biz. O kadar. Haydi işi olmayan olaydan kopmuş diyelim. Bari oraya kadar gelmiş, çocuğunun heyecanına ortak olmuş olanlar empati yapabilselerdi.

Yok.

Yağmurda,  soğukta  anne gidecek miyiz diyen çocuklarıma Atatürk bugün hava çok soğuk evime gideyim dememiş, bize bu yurdu hediye edenler,  bu sıcakta savaş da hiç çekilmez diyerek klimalı ortam aramamış. Bu bayram kutlamaları bizim onlara şüktanlarımızı sunma şeklimiz. Evde totomuzu yayıp "Vatan millet sakarya"  demekle olmaz o işler diye cevap vermiştim ki zaten şimdi onlar benden daha özenle kutlama yapıyorlar.

Evet stadlarda tören olmuyor, evet kimi densizler paso o sıralarda hastalanıyor felan ama iğneyi kendimize batıralım, biz ne kadar kutluyoruz? 

Bayramlar tatil değil,  özel günlerdir. O hikâyelerini dinlerken gözümden yaş gelen insanların biraz daha fazla saygı ile anılması gerekiyor bence.

Benzer yazılarım

8 Yorum yap

  1. çok haklısın Handan bir 10 kasımda evde yatıyordum biri beni öyle bir sıktı ki, hemen kalkıp giyinip tören alanına gitmiştim.

    YanıtlaSil
  2. Handan ❤️❤️❤️❤️🙏🧿😘

    YanıtlaSil
  3. Hay ağzınıza sağlık. Hele de bu yıl öyle içime oturuyor ki...
    Sakarya Savaşı'nın başladığı gün Mangal Dağı'ndan yapılan canlı yayını (Milli Mücadeleyi araştıran bir grup insanın yayını idi) seyrettim. 100 yıl önceki savaşı onların hesaplarındaki açıklamalardan gün be gün takip ediyorum. Dediğiniz gibi, gözlerim yaşarıyor. Öyle şeyler var ki, ah!

    YanıtlaSil
  4. Ah Handan ne kadar haklısın çocukluğumda vatan caddesindeki hiç bir bayramı kaçırmadık. Annem hepimizi giydirir götürürdü. Çok güzel günlermiş inanki o ihtişamdan duygulanıp ağlardık. Oğlumuda götürdük küçükken pencere camlarını süslerdik beraber bayraklarla. Ama açıkça şimdi sadece bayrağımızı asıyoruz ve dedin gibi tatil olarak algılıyoruz. Hülya

    YanıtlaSil
  5. Off bir 23 Nisan da okulda benimkiler folklor ekibindeydi,en son çıktılar kimse kalmamıştı seyredecek ,çok fena oluyor öyle.
    Bayramlar bayram gibi kutlanmali bence de ama işte değerler yitiriliyor tek tek. Umarım çocuklarımız sahip çıkarlar.

    YanıtlaSil
  6. Bayram deyince akla gelen tatil kavramı o kadar fena oturdu ki zihinlerde.. Bazen bilinçli olduğumu düşünen ben bile bu algıya kapılabiliyorum:( Devlet okullarında ki durumu bilmiyorum ama ülkemizde belki de Milli Bayramlarımızı kısmen hakkını vererek kutlayan sadece özel okullar kaldı...

    YanıtlaSil
  7. Katılıyorum. Maalesef bu törenlerde öğretmenler olarak öğrencilerden daha kalabalık oluyoruz. Çocuklar eskiden yoklama alınacak mı diye sorarlardı, şimdi onu bile sormuyorlar ve gelmiyorlar. Çok acı.

    YanıtlaSil