Annelik Üzerine Konuşmalar 1

Eylül 18, 2021

Dün bir arkadaşıma ziyarete gittim. 6 yaşında pek akıllı bıdık bir yeğeni var. Biz bahçede otururken okuldan döndü. Biraz sonra yanımıza çıktı. Elinde sopa ile sağa sola vuruyor, çiçekleri elliyor, hani yaptıkları bir yere zarar verecek kadar önemli değil ama sıkıntı belirtisi. Sonra halasından telefonuna komik yüzler yapan bir program yüklemesini istedi. Dedim ki ne saçma bir şey,  bence biz çok daha güzel yaparız değişik yüzleri.

Nasıl yüz yapalım seç bakalım. Şaşkın mı, korkmuş mu, kızgın mı?  Gözlerini de şaşı yapıp pek komik suratlar gösterdi. Şimdi neye şaşırdık onu da söyleyelim dedik. Ben eve gitmişim, Bilgiç odasını toplamış meselâ,  ne şaşırırım dedim. O da eve gitsem babam tabletimi verse hemen şaşırırım diye ekledi. Hiçbir şeyle ilgilenmeyen çocukla yarım saat oynadık. Arada halası öğüt verir pozisyona geçince,  dur dedim, hafif mesajlar verebiliriz ama ciddi şeylere geçersen iş oyun olmaktan çıkar. 

Çocuklarımıza müdahale etmemizi gerektiren çok şey var. Öğreteceğiz diye dilimize pelesenk ettiğimiz cümleler. Boşuna ağzımızı yoruyoruz oysa. Kendimizi koyalım yerlerine, bize sürekli birşeyleri ikaz ettiklerinde ne yapıyoruz? Sizi bilmem ama ben duymamaya başlıyorum. 

Eğitim önemli ama bıdı bıdı başlarına kakıp durma eğitimin bir parçası olamıyor. Oysa kakara kikiri oyun oynarken çok daha fazla şey öğreniyor çocuklar. Ve zaten bildiği şeyleri yapması için sözler değil sarılmalar, kucaklamalar, güler yüzler ile onu mutlu hissetirmek daha çok işe yarıyor. 

Okuldan döndüğünde ne yaptın bugün yerine kocaman bir öpücük, ardından haydi hazırlan gel seninle çay, süt, meyve suyu kaçamağı yapalım demek daha etkili olabiliyor.  

Bir bakın bakalım konuşmalarınız sadece öğüt vermek haline mi gelmiş. Ya da komut vermek haline . 

En son ne zaman birlikte hayal kurdunuz, en son ne zaman bir şiir okudunuz, sevdiğiniz kitaptan bir bölüm paylaştınız, sadece sarılıp oturdunuz, birlikte film izlediniz, ona çocukluğunu bebekliğini anlattınız ( asla sıkılmazlar dinlemekten) ,  en sevdiğiniz film kahramanını, kitabı birbirinize söylediniz, şarkı çalıp dans ettiniz, en son ne zaman bütün aile kutu oyunu gecesi yaptınız, ya da salonun ortasında kamp kurdunuz, ya da tüm ışıkları kapatıp karanlıkta birbirinize eski zaman hikâyeleri anlattınız. 

O tableti elinden bırak demek yerine haydi gel şunu yapalım mı diye sormak asıl olan. Hatta bırakın ne yapacağınıza o karar versin, siz de onun dünyasınu öğrenin. Kim bilir ne saklı hazineler var o dünyada, bizim kuru gürültümüzden gün yüzüne çıkamayan. 

Benzer yazılarım

14 Yorum yap

  1. Ay ne olur yaz işte bunları, başlığın yanında 1 görünce ohhhh dedim :)) devamı gelecek! Handan çok da kötü değilmişim be, son paragrafı yapıyorum sürekli. Fakat benim oğlan nerde bir sopa.... Sopa sanırım erkek çocukların vazgeçilmez aksesuarlarından. Vurmuyor ama o sopa o ele alınacak! :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim bilir haalinde ne şekillere giriyordur o sopa Ceren. Metos'un bir robot eli vardı. Mcdonalds oyuncağı, hepsini toplarsan bir filmdeki robot oluyordu. Bizde kolu vardı. Ama her yere giderdi o bizimle :D

      Devamı gelecek umarım, katman çorman bir yazı dizisi olabilir ama :D

      Sil
  2. Handaaaaaaan ❤️❤️❤️ nasıl keyifli okuması 🥰 Devamını dört gözle beklemeye başladım daha yazı bitmeden. Dediklerinin bazılarını yapıyoruz Arya ile ama bazen günlerce sadece temel ihtiyaçlarını karşılayıp bir tık fazlasını yapacak halim olmuyor. Ya kendimi ya onu seçmek zorunda kalıyorum ve bazen kendimi seçiyorum. Yine de Ceren'in dediği gibi çok da fena değil durumlar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh annenin kendisine de vakit ayırması gerekiyor ki çevresine hayrı dokunsun :)

      Sil
  3. Merhabalar Bir.
    "...Eğitim önemli ama bıdı bıdı başlarına kakıp durma eğitimin bir parçası olamıyor. Oysa kakara kikiri oyun oynarken çok daha fazla şey öğreniyor çocuklar. Ve zaten bildiği şeyleri yapması için sözler değil sarılmalar, kucaklamalar, güler yüzler ile onu mutlu hissetirmek daha çok işe yarıyor..."

    Düşüncelerinize aynen katıldığım için yazınızdaki bu parağrafı yorumun için taşıdım. Bence çok doğru ve mantıklı bir tespit.
    Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. ah ah nerde bizim ülkede direk ilgi gösteren ebeveynler :) herkes telefon başında :)

    YanıtlaSil
  5. Babalar içinde son derece faydalı ve bilinmesi gereken öğüt ve tecrübeler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebeveyn olmak üzerine yazılar diyecektim başlıkta ama ahkâm kesmiş olmayayım diye annelikte karar kıldım :)

      Sil
  6. süper değerli tavsiyeler bunlar yeni annelere ve anne adaylarına aklı olan kulak versin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim B :) Belki birilerinin işine yarar, arayana derman olur diye yazmaya başladım bakalım :)

      Sil
  7. Handan bu yazı dizisine devam et lütfen. Aklına geldikçe yaz. Senden çok şey öğreniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şule, biraz daha iyi hissedeyim yazmaya devam ederim :)

      Sil