Yaz Okulu mu, Yok Ben Almiim ..

Temmuz 28, 2015

Yalova'da iki sene bir aylık yüzme kursuna göndermek dışında yaz okullarıyla pek işim olamadı. Zira bizim ne zaman plân yapıp yollara düşeceğimiz belli değil hiç. Yüzme kursu da sabahtan öğlene sürüyordu, iki günde bir. Gayet eğleniyorlardı.

Geçen yıl çocuklar evde oturmaktan turşu olacaklar diyerek evin yakınındaki yaz okullarını araştırdık. Baktık bir tanesi çok güzel. Bisiklet, tenis, yüzme, basket, futbol, drama, kitap falan filan. Çocuklar yürüyerek de gidebilecekler. Dokuzdan dörde kadar.

Ah, dedim, ne harikulade, bizimkiler ister istemez kıpraşıp hareket edecekler.

Bir gün gittiler.

İkinci gün olmadı zaten.

Burunlarından soluyarak geldiler.

Bir tur bisiklet için yarım saat bekledikten sonra, bir saat dinlence. Tenis raketini eline almak için yarım saat bekledikten sonra bir saat dinlence. Dinlence de bütün çocukların koşturup armut koltuk kapma savaşı yaptıktan sonra vıdı vıdı halleri oluyor.

Daha ayakkabılarını çıkartmadan bana anlattıkları bu tabloya ben de sinir olduğumdan. Ertesi gün, almak zorunda olduğumuz kıyafetin parasını vererek iptal ettik okulu.

Benim çocuklarım zaten evde oturup kitap okuyorlardı. Hem de sakin ve kavgasız. Üzerine para verip de kalabalık ve gürültülü bir salonda gün boyu oturmaya gitmelerine hiç gerek yoktu tabi ki..

Sonra oraya giden diğer çocuklara üzüldüm. Aileleri çalışıyor olduğundan akşama kadar bırakabilecekleri bir yer ayarlamışlardı. Kış boyunca zaten etüd merkezi, okul arası mekik dokuyup bir an bile ev havasında yatıp uzanamadıkları yetmiyormuş gibi yazın da yine kalabalıkta bir oraya bir buraya savruluyorlardı. Sonra sınıf anneliği yaptığım dönemde gözlemlediğim sinirli, aşırı uçlarda, nereye saldırıp ne yapacağını bilmeyen bir sürü çocuk dolaşıyor ortalıklarda.

Benim verdiğim yaz okulu çok lüks bir şey değildi, tabii ki daha iyileri vardır. Ama çok ucuz bir şey de değildi.

Benden size öneri, çocuğunuzu muhakkak yaz okuluna yazdırmanız gerekiyorsa, bir sürü şeyi bir anda yapıyorum diyenlere değil, bir iki şey üzerine yoğunlaşanlara yollayın hiç olmazsa. Diğerleri sadece göz boyama, fikir çelme. O uzun uzun yazdıkları aktivitelere ayrılan zaman günün %20 sini bile kapsamıyor.


Benzer yazılarım

2 Yorum yap

  1. Kesinlikle katılıyorum. Kendi kızımdan örnek verecek olursam; aynı anda ingilizce, tenis,basket,yüzme, jimnastik, santranç ve adını bilmediğim bir çok şeyi biranda yapıp hiç bir şey öğrenememesindense sadece mentale ve şimdi birde yüzme kursuna vereceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En mantıklısı Sevinç, çok iyi düşünmüşsünüz.

      Sil