Çocuğum İçin Önemli Olan Ne?

Ağustos 25, 2017

Çocuğunuz için İngilizce önemlidir diye yazıyordu reklâmda.

Bana göre çocuğunuz için en önemli şey onunla vakit geçirmeniz ve bol bol sevmenizdir, başka hiçbir şey değil.

Parmakları kukla gibi oynatmak en elektronik oyuncaklardan değerlidir, seleye çorap atmaca oynamak tablette kendi kendine basket oynamasından değerlidir.

Sürekli yanında durmak değil ama yanında olduğunuzu hissettirmek, sıkılıp yanınıza geldiğinde on dakika yanına oturup yeni bir oyun kurmasına yardım etmek yeterlidir çoğu zaman.

Ağzınızı her açtığınızda ödevlerden, sınavlardan söz etmek yerine güzel şeylerden, hayallerden, sevgiden, hatıralardan bahsetmek..

Onu her türlü kursa koşturmak yerine mutfakta karşılıklı sütlü kahve içmek,  onun asıl sevdiğini bulup ona eğilmek değerlidir.

Ben çalışkan bir öğrenciydim. Sınava girmek istemediğimden ne kolej ne anadolu lisesi hiçbirine gitmedim. Yabancı dilim fransızcaydı. Üniversite bitene kadar da o dili gördüm. Gramerini öğrendim konuşma sıfırdı. Okul bittiğinde dil kursuna giderim diyordum. Öyle de oldu, yüksek lisansı kazanınca mecburen bir sene ingilizce kursuna gittim.

İşe girdiğimde kolej mezunları üçüncü dereceden dil tazminatı alırken ben ikinci dereceye de yükseldim. Evet kırık dökük ingilizcem var, kendimi zar zor ifade ediyorum. Ama hayatımda hiç ingilizce konuşmak zorunda kalmadım ki.

Üniversiteden mezun olduktan sonra eline diyeceği cümleleri yazıp vererek İngiltere'ye yolladığımız arkadaşımız vardı. Şu an hem fransızca (fransızla evlenip orada yaşadı bir müddet)  hem ingilizce şakır şakır konuşuyor. Gerekince öğreniliyor demek ki.

Çocuklarım devlet okuluna gittiler. Ekstra tek kurs aldırmadım. İkisi de lisede hazırlık okudu (Bilgiç ortaokulun son iki senesinde de iyi ingilizce gördü) şu an çatır çatır konuşuyorlar.

Küçüklükleri bakkala giderken araba plakası okumak, karıncalara kırıntı atmak, bahçede suyla oynamakla geçti. Dershaneye sınavlardan önceki sene gittiler sadece. Okul seçerken eve en yakın olmasıydı benim için önemli olan. Evde bol bol oynadılar, uyudular, tembellik yaptılar.

Lütfen panik olmayın. Çocukları olmadıkları şeyler olmaya zorlamayın. İki yaşında matematik öğrenmesi gerekmiyor. Annesine bol bol sarılıp usandırıcı sorularına cevap alması yeterli.

Dönüp baktıklarında içlerini sıcacık yapan bir çocuklukları olması onlara verebileceğimiz en büyük hediye. İngilizce, matematik ve diğer bir sürü zamazingo her zaman öğrenilebilir, çocuklukları ise sadece kısacık bir dönem...

Benzer yazılarım

16 Yorum yap

  1. %1000 katılıyorum Handan'cığım, biz üç kardeşiz, üçümüz de devlet okullarına gittik, hiçbirimiz koleje gitmedik, Anadolu lisesi bilmedik, isteyince insan zaten öğrenir dediğin gibi. Hayatım boyunca okuldan nefret ettim ben:) sevmezdim okula gitmeyi Ankara'nın buz gibi soğuğu etkiliyordu sanırım:))eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsteyince gayet güzel öğreniliyor, değil mi Müjde. Okulların soğukluğu da etkiliyordur. Şimdiki özel okullar pek cicili bicili ama onlar da soğuk içine girince. Ne yazık..

      Sil
  2. Şu akar yolunu bulur Handan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Sevgi, gerilmeden, bentler dizmeden suyu rahat bırakalım yeter :)

      Sil
  3. Ehehehehehehe,hene yazıyorum,o kadar benziyoruz ki 😂😂😂 Dersane reklamı için arayan adamı şoka sokmuştum,aman hanımefendi bana anlattıklarınızı başka velilere anlatmayın,işsiz kalırız demişti 😂😂😂 Müjde gibi % 1000 katılıyorum,her kelimen doğrudur. Lazım olunca her şey öğrenilir. Elli yaşında Almanca öğreniyorum bak, senin dediğin gibi hiç lazım olmadığı için konuşmadığım İngilizcem burada sular seller gibi oldu. İyi ki çocuklarımı sıkmamışım,yormamışım. Senin gudikler de çok şanslı,sevgiyle ve gerçek bilfiyle büyüyorlar. Kız aferin bize be 😁😁

    YanıtlaSil
  4. Yapılan çalışmalar,Devlet okullarında okutulan çocukların daha yüksek başarı gösterdiğini ispat etti.Senin yetiştirme tarzına ve yazına kesinlikle katılıyorum canım benim.Senin gibi bilinçli annelere çok ihtiyaç var çok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü atmaca gibi okula ve öğretmenlere yapışıp çocukların yerine her şeyi yapmaya hazır veliler orada daha az da ondan Yurdagül. Dün şans eseri Gölge kitabına başladım. Konusunu bilmiyordum. Bütün velilere okutmak gerek. Öğretmenlere de tabi :)

      Sil
  5. Fikirlerine aynen katılıyorum Handancım. Fakat görüyorum ki dediğinin tam tersi bir durum söz konusu ve gittikçe artıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki öyle Sezer, ne yazık ki öyle.

      Sil
  6. hi dear,
    i'm a new follower of your nice blog
    can you follow mine on my blog?
    https://amoriemeraviglie.blogspot.it/

    YanıtlaSil
  7. " Benim çocuğum Kollejde okuyor demek var ya..."
    Bu modaya uymak lazım gelir bazılarına ne yazık...
    Çok dikkatle yazılmış-emek ve tecrübelerin sonucu değerli-eğitici bir yayın olmuş Handan'cım.
    Emeğine sağlık.
    Dilerim çok değerli genç anne takipçilerin bu tavsiyelerini içtenlikle dikkate alırlar.

    YanıtlaSil
  8. Güzel demişsin:-)
    Selamlar,

    YanıtlaSil