Lambaların Savaşı

Şubat 20, 2024

Mutfakta bir lamba sorunsalımız var. 


Senelerce lavabosunun önünde pencere olan, güneye bakan mutfak kullandıktan sonra kuzeye bakan ve kuytuda kalan mutfağa geçince bana bi darallar gelmesin diye mutfağa bir sürü ampul taktırdım. Bunun için de sivastikaya benzeyen bi lamba aldık. Şimdilik bu olsun sonra düzgün bir şey buluruz dedik.

Sonra Bauhaus'da gezerken bir lamba gördük, siyah, şık bir şey. Onu aldık. Değiştirdik. Ama mutfağa hiç yakışmadı. Beyazların arasına siyah, biraz da aşağı sarkıyor, kapıdan görünüyor, karman çorman gibi oldu. Çıkarıp eskisini taktık.

Sonra ben aramayı bıraktım. Tamam gamalı haçı andıran bir lambamız var ama tavana yapışık, beyaz , kamufle olmuş vaziyette, belli değil şekli şemali.

Ama Can inatla sıkıldıkça oraya birşeyler bakmaya devam etti. Zira kocamdır diye demiyorum boş vakitlerinde hobisi alış veriş yapmaktır. İnternetten almaya da başladı hepten yandık.

Neyse arana tarana bir lamba görmüş. Bak bunu alalım mı dedi. Şekli çok tatlı, sevilmeyecek gibi değil. Ama benim derdim aydınlık. Al ama , aydınlık olmazsa istemem dedim.

Pahalı da bişey.

Aldı.

Eve gelmesiyle de hiç üşenmeden birleştirdi, tavanı deldi, taktı falan.

Görünüş harika .

Aydınlatma gücü de bizimkine denk diye söylemişti.

Değil.

Mutfakta bulaşık yıkayacağım, dolabın altıdaki lambayı da açtığım halde önüme gölge düşüyor . 

Sen kuruntu yapıyorsun diye tutturdu .

Ya ne kuruntusu yapacağım. Lambanın tipine bayıldım. Niye değiştirmek istemeyeyim .

Yemek yemek için sofraya oturdum. Şansımıza da o akşam balık yiyorduk. Tabağıma gölge düşüyor. Haydaaa.

Kafamı kaldırıp lambaya bakıyorum tepesi aydınlık, altını gölgeleyecek şeyler koymuşlar. Duvarlar gölge. Bir de tam altı aydınlık ki ben lavaboya da dönsem masaya da dönsem tam orada duruyor olduğumdan sürekli gölge vuruyor.

Yok dedim, bu olmadı.

Ama demem yetmiyor. İkna etmem gerekiyor. Ya gel benim yerime otur bir bak diyorum. İnat etti oturmadı. Hayır rahatsız olmasam niye karşı çıkayım diyorum, inatmışım. Allah Allah. Ortada sırf inatla duran biri varsa kendisi. Şuna da hastayım, ikimiz bir şeyi tartışıyorsak ve karşı tarafı kabullenmiyorsak hep ben inat olarak itham ediliyorum, yahu iki kişi inat eder, bir kişilik iş değil o.

Bir de demez mi artık evde hiçbir işini yapmayacağım , hiç beğenmiyorsun. Dedim ben de o zaman bu mutfakta yemek yapmayacağım, gel sen yap .

İşler kızıştı mı iyice. Neyse o yoğun uçuşlara başladı , ben kör lambayla kaldım. (O kadar da abartmayayım, kör değil ama evde daha iyisi varken niye ona kalıyorum?)

Dün yine uçuşa gidecek akşam, iki gün de yok. Gitmeden lambamı değiştir dedim. Al baştan yine inat etmeye başladı. Lambanın yerini değiştirse olmaz mıymış. Lambayı aşağı sarkıtsa işe yaramaz mıymış? Hayır diyorum. Kızıyor. O çözüm bulmaya çalışıyormuş ben dinlemiyor muşum. Yahu çözüm bulmaya çalışmanı anlıyorum, takdir de ediyorum da, niye çalışıyorsun, çözüm var zaten, elimizde düzgün aydınlatan bişey bulunuyor, onu geri takacaksın iş bitecek. 

Gitti yattı. Yapamam ben bugün dedi .

Mutfağa girdim. Deli olucam, artık tekerlekli minik tezgâhı camın önüne çektim, bari oradan gelen ışıkla yapayım diye. Sinir de bastı, kendi kendime söylenip işe koyuldum ki geldi beyefendi. On dakikada geri taktı lambamı. Oh. Al işte yine gölge vuruyor demeyi de ihmal etmedi tabi. 


Gitti şık lâmba, geri döndü bizim ampuller. Daha uzun süre yerini kimseye kaptırmayacak gibi.

Yalnız şu çiçeğin altındaki aydınlatmanın yarısını kaplayan kısmı sökmeyi başarsak belki daha işe yarar bir hale gelir mi diye düşünüyorum şu an .

Bakalım.

Benzer yazılarım

12 Yorum yap

  1. Aslında lamba şık bir şeymiş aydınlatmıyorsa olmuyor ben de aynı şeyi banyoda yaşadım. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altını o kadar kapatmasalar aydınlatacak da, tavana gidiyor ışığı

      Sil
  2. Selamlar, alttaki lambanın tasarımı güzelmiş. Bol ışığı bende seviyorum. Son sözüm; Mutfak bizim kalemiz. Orada mutlu olmalıyız. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasarımını ben de çok sevmiştim. Evet, mutfakta mutlu olmak lâzım, hayatımın çoğu orada geçiyor :)

      Sil
  3. Mutfakta kör ışık ne demek bilirim ve ben de rahatsız olurum. Maalesef estetik ve işlev aynı anda olamıyor bazen. Çiçek lamba da çok güzelmiş bu arada. Sen o çiçeği değerlendirecek bir yer kesin bulursun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha ne yapacağımızı bulamadık, gerçekten çok güzeldi tasarımı.

      Sil
  4. Lamba çok güzelmiş ama mutfakta aydınlık çok önemli. Kayınvalidenin mutfak ışığı yetersiz, iş yapmak zulüm oluyor, resmen mutsuzluk veriyor:(

    YanıtlaSil
  5. Ben de loş ışık hiç sevmem, istediğin ışığı bulursun umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım Şenay. Bir sürü şey var piyasada yine de istediğimiz gibisini bulamıyoruz, çok ilginç.

      Sil
  6. Işıksız mutfak da çok sinir bir şey 🤣🤣🤣

    YanıtlaSil
  7. gölge olmasını istemiyorsanız ampulleri aşağıya sarkan değil tavana doğru olan avize almanız ve şeffaf ampul değil buzlu cam gibi olan ampulleri tercih etmelisiniz, birde bu tasarruflu ampullerin ışığı cılız biraz yüksek dereceli olanı seçmek gerekiyor mutfak için, kolay gelsin mutfak işleriniz :))

    YanıtlaSil