Kollarım Koptu Ama Eşyalarımdan Kopamıyorum

Ekim 10, 2022

Cimri miyim , eşyalarıyla fazla mı bağ kuruyorum yoksa çok sağlam mobilya seçen biri miyim karar veremiyorum. Ama kardeşim 25 yıldır evli olan birinin evinde 25 yıllık eşyalar durmaz artık yaa. Bi babaannemin evinde kalmıştır herhalde bir bende : D



Ama ne yapabilirim. Salon takımımı Kelebek Mobilya' dan almıştım. E hâlâ kütür kütür duruyor. 


Koltuklar az biraz gıcırdıyor diye yenisine bakayım dedim, şimdiki koltuklar devasa, kolu kıçı başı oturma yerinden çok yer kaplıyor. Bana çok manasız geliyor o devasa şeyler. Kiminde insanın ayağı yere değmiyor. Kimi onca büyük olmasına rağmen oturabilmek için elli yastığa ihtiyacı var. Benim naçizane mobilyam, salon bile değil, oturma odası takımı diye geçiyordu, gördüğüm en minik ve en rahat koltuk takımı olabilir. Vazgeçtim almaktan .


Bir ara vitrinler kahverengi kahverengi üzerime geldiler. Ben bi vitrin bakiim bari dedim. Eee, koltukların aksine vitrinler de küçülmüş. Benimkinin içinde bi dolu eşya var, bu nazlı minik şeyler neyimi alacak benim ? Ondan da vazgeçtim.

Metehan' ın odasındaki gardrobu evlenmemden de önce, çalışırken almıştım kendime. Otuz senelik neredeyse. Kapalı balkonda dururken terleyip duran pimapenlerden dolayı ayağı çürümüş. Taşınırken çıktı ortaya  İyi , atın bari dedim. Bi baktım gelmiş yine. Ayağını atmışlar kalanını getirmişler. Altı şifonyer üstü ayrı bir gardrop ünitesi olan iki kapılı küçük bir şey. Bari şimdi yanımda taşımayayım dedim, yenilerine baktım. Küçük gardropların çekmecesi yok. Raflar dana kadar, gökdelen yapacaksın kıyafetleri. Hiçbiri benimki gibi kullanışlı değil. Sanırım onun da altın ayak takacağım. Çekmeceleri biraz zorlanıyor, azcık kaplamaları kalkmış. Oraları elden geçireceğim. O da duracak .


Bilgehan'ın odasındaki şifonyer 24 senelik. Metehan'a hamileyken Mehtap Mobilya'dan çocuk odası sipariş vermiştik. Büyüyen yataklı, gardroplu, şifonyerli. Sonradan Bilgehan ' a sadece küçük yatak aldık. Onca dolap ikisine yetti. Zaten çocuklarına yüzbin kıyafet alan bir ana olmadım hiç. Bizimkiler büyüyüp Yalova ' ya taşınırken küçük yatakla, gardrobu doğum yapacak bir arkadaşıma gönderdim. Komidinin birini komşuma verdim. Büyüyen yatağı da başka komşuma. Çilek Mobilya ' dan ranza ile iki dar kütüphane aldım . İşte o şifonyer ile komidin Bilgehan'ın odasında. Bilgehan yeni odasını bembeyaz istedi. Renkli ışıklarla değiştirecekmiş renkleri. Şifonyer baktım. Buldum da ve fakat bizdeki öyle sağlam ki. Çekmeceler yağ gibi kayıyor, kütür kütür duruyor dolap. Üzeri çıkartmalarla kaplı. Sarı lacivert. En sonunda yine kıyamadım. Oğlum gel biz bu dolabı beyaza boyayalım, istediğimiz gibi güzel yapamazsak atarız dedim. 

İşte bu akşam üç saat dolabın üzerindeki çıkartmalarla uğraştım. Daha da yarısı duruyor. Benim kollar bin beş yüz şınav çekmiş gibi oldu. Çıkartma çıkartmanın kolay bir yöntemini bile Allah rızası için söylesin : D 


He, bu arada yeni evde Metehan'ın odasına lego dolapları girince Çilek kütüphanelere yer kalmayacak gibi. Antreye çekmeceli bir dolap alırım diyordum. Bunları da oraya koyacağım sanırım. Sarı renkleri gözüme batarsa boyarım artık. Sanırım İstanbul'a geldiğimizde almıştık bunları. 12 senelikler sadece : D


Mutfaktaki küçük masam 24 senelik. Büyük masam 20 kadar olmalı. Küçüğü belki birilerine vereceğim de( Sapasağlam o da . Teleset' ten alınma) büyüğü dar, uzun, oval yapısı ile kenara köşeye iyi sığdığı için mutfağımda kalacak sanırım. Bacaklarını boyayacağım. Diğer evde senelerce balkonda kullandığım için dökülmüş boyaları.

Evdeki en yeni eşyalar İstanbul ' a geldiğimde aldığım yatak odası takımı. Tepe Home' dan aldıydım. Kalitesine bayılmamakla birlikte dar yüksek şifonyerleri küçük odalarda çok kullanışlı. Gideceğim odaya sığma ihtimali var. Güzel sığamazsa oraya dolap yaptırabilirim.

Billy kitaplıklarım  en yeni olanlar bak. Evlenene kadar anne baba kütüphanesinden geçindiğim için kitabım çok yoktu. Gömme dolaplı evlerde yaşayınca kendiminkileri oralara sığdırmıştım. En sonunda dolaplardan taşınca aldım.

İşte böyle.

Antreye almayı düşündüğüm kitaplıklar dışında yeni evde yeni eşya alamıyorum gibi gözüküyor : D 

Belki yerleştikten sonra duruma bakıp bendeki güzel uymayanları bir yardım kuruluşuna verip yenisini alırım. 

Bize gelen birisi ne kadar vintıc bir eviniz var dediydi. Can' ın kafasına takılmış, şimdi vintıclıktan kurtulamıyoruz diyip duruyor : D 

Birisi de hiç pilot evine benzemiyor demişti. Hahaha. Bu pilotun karısı cimri anacım. Memur çocuğu, zıttırı pıttırı mobilya değiştiremiyor. Kırılmadıkça, bozulmadıkça, işime yaradıkça severek aldığım şeyleri niye değiştireyim ki ? Biz evlenirken her bir parçayı seçip severek aldık. Her şeyimiz tam olsun diye alelacele doldurmadık eşyaları.  Keyifle döşedik, yavaş yavaş. Eh, hepsini de kaliteli almışız : D

Şimdi aklıma geldi, benim perdeler de 25 yıllık : D Neyse onları değiştiriyorum artık : D

Ee, ben anlattım, sizde durum nasıl ? Mobilyalarınız benimki gibi sağlam çıktı mı? Kaç posta değiştirdiniz? Anlatın gari:)


Benzer yazılarım

32 Yorum yap

  1. ''Ama kardeşim 25 yıldır evli olan birinin evinde 25 yıllık eşyalar durmaz artık yaa.'' Bu cümleye olur, oluuur, bal gibi olur! diyorum. Türkiye'deki evde çocuklara aldığım şeyler hariç hemen her şey neredeyse çeyrek asırlık (aldığımızda haliyle çocuk yoktu:) Senin kadar vintıc mıyım değil miyim, bilemiyorum, çünkü perdeler bile eski fakat vitrinim hiç olmadı.
    Neyse yani, aynı fikirdeyim: Mobilyalar rahat ve sağlam ise neden değişsin?

    Çıkartmalarla için bilgisi olmadan fikir verenlere örnek olayım çünkü bu sayfada hiç öyle yorum görmedim. Eksik kalmasın.
    Madem boyayacaksınız çıkartmaları da zımparala gitsin. Olmaz mı öyle? Zaten boya tutsun diye biraz zımparalamak lazım. Yalnız önceki yazdıklarından anladığım kadarıyla bunu Can okursa hemen bir elektrikli zımpara aleti alacak. Eh işte, yeni eve yeni bir şey alınmış olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen, Can'ın elektrikli zımpara aletinin olmadığını düşünmen beni üzer : D Taşlama makinası felan da var, ilk defa bir işe yarayacaklar : Zımparalamayı düşündüm ama çok da emin olamadım. Üzerinde yine de bir yükseklik kalacak gibi geldi. Normalde zımparalamadan boyuyorum zira çekmecelerin panjur gibi girintili çıkıntılı olan kısımlarını zımparalayamayacağıma karar vermiştim. Şimdi düşünüyorum da oralar zaten sarıydı, zımparalmadan da dursa diğer yerlerle arasında ton farkı kalacaktı. Neyse artık, kalan kısmı zımparalasam nasıl olur ona bakayım ben.

      Sil
    2. Sizin evde bu alentronik:) şeyler konusunda çıta o kadar yüksek ki, o çıtaya düşüncelerimde bile erişmem kabil değil.

      Sil
    3. Valla ben de erişemiyorum : D

      Sil
  2. Benim vitrin takımı 30 senelik olabilir, eşim ''taa İnegöl'den aldım çok sağlam '' diye diye her eve taşııtı. Sağlam hakkaten, çok da büyük değil.Ama koltuklar sık değişti,en sonunda bizde Kelebek aldık baya rahat . Sık olmasa da eşyalar değişti baya. Çok ev değiştirmenin sonucu böyle oluyor. Oradan oraya taşınırken eşyalar eleniyor birer birer. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok taşınınca eşyalar yıpranıyor. Bu bizim dördüncü taşınmamız olacak, Can subay olmasına rağmen emekli olana kadar bir kere tayinimiz çıkmıştı : D

      Kırılanlar dökülenleri tutmamak lâzım, onlara ben de hiç acımam atarım :) Teşekkürler.

      Sil
  3. Çıkartmalar için asetonu deneyebilirsiniz. Kavanozlardaki etiketlerden kalan yapışkanları vb. aseton döküp tel ya da süngerin sert kısmı ile hafif ovarak çıkarabilmiştim ben. Mobilya üzerindeki çıkartmalarda da işe yarar diye düşünüyorum.
    Kolay gelsin,
    Kevser

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kullanmadığım dezenfektan ile ıslattım. Ama çıkarttığım kısımdakilerin üzeri ince filmli olunca çok etki etmedi . Dün akşam diğer yüzdekiler daha çabuk çıktı, onlar sadece kâğıtmış neyse ki :)Aseton da aklımda bulunsun. Teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Ya işte 25 senelik eşyan kalır çünkü onlar kaliteli hammadde ve işçilik ama 3 sene önceki eşyan asla kalmaz bak çünkü hepsi zırva! Maalesef giyecekten eşyaya tüm ürünler tamamen tüketime yönelik ucuz ve dayanıksız artık. O nedenle bence de eskiyi yeniden değerlendirmek (yerini değiştir rengini değiştir vs) çok daha mantıklı...
    Of yaaa ayrıca fotolara bakarken duygulandım ben bile, kim bilir sen neler hissettin <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki öyle Ceren, öyle olmayanlar da pahada yanına yaklaştırmıyor.

      Uzuun uzuuun baktım fotoğraflara :)

      Sil
  5. Evin ilk koltukları kırmızı güvez kadife hani şu kenarları püsküllü olanlardan. Yıllarca kullandık sene 88 agbim evlendi yeni koltuk takımı alındı, 8 ay evli kaldı boşandı. Bahçede diğer evde kapalı duruyorlardı, ben kadife 3 lü koltuğu kırınca ağbimin koltukları ve vitrini bizim eve taşıttım sene 2012 ye kadar da kullandım. Evküçük olduğundan yatıya gelen için yere yatak atıyorduk. Yine ikili koltuk kırıldı ( ağbimin satendi koltukları ) bu sefer ben çift kişilik bellonadan kanepe aldım koltukları diğer eve attım. Hala onları kullanıyoruz. Yatak odasıda 80 li yıllarda alınma. Kahverengi renkte, arkadaşım ahşap boyamacı, eğer ev müteahhite verilirse mobilyaları beyaz üzeri eskitme tarzı ona boyatmayı düşünüyorum. Annemin ilk gardrobu 2 kapaklı formika cinsi o duruyor, vitrinleri kitaplığa çevirmeyi düşünüyorum boyatırken. Hala ısparta dokuması halı kullanıyoruz. Hatta şu an evde tek halı salonda var başka bir yerde yok toplu duruyorlar kenarda. Salondaki güvez renkte ve dokuma ipleri görünüyor:)) yeni halıları kullanamıyorum, çünkü ağbimin ayağının altında şekerden yara var, hergün serumla temizleyip, baticon sürüyorum. Eğer yarada akıntı varsa rif iğne yapıyorum yaraya. E haliyle steril gazlı bez de olsa bunları bastığı yere iz halinde bırakıyor. Halılar açık renk üstünde gezse halı kırmızı kırmızı baticon olucak, yıkatmaya versen dünyanın parası, en iyisi serme hergün yerleri sil daha iyi. Camaşır makinası 3550 model 90 lı yıllardan 2 tane almıştım, bir eve biri de bana. evin ki bozulunca kendime aldığımı kurdum hala taş gibi çalışıyor. Arıza yapsada eski makinayı atmadım, parçaları değiş tokuş yapıyor yılmaz kardeşim, bulaşık makinam hala ambalajında duruyor açılmadık, elde yıkamaya devam. Doğalgaz döşettik soba bile kenarda duruyor. Şirkette çalışırken 2000 li yıllarda gelen müdür büro dolaplarını yeniledi, eskileri de çalışanlara uygun fiyata satışa sundu, hemen 2 dolap kaptım oradan biri üstü camlı altı kapaklı, diğeri tamamen ağaç kapaklı. Birini erzak dolabı yaptım, baklagil filan koyuyorum ve ya kullanmadığım mutfak aletlerini koyuyorum, diğerinede fazla kışa girerken yazlıkları kaldırıyorum, yaza girerken kışlıkları kaldırıyorum, tshirt filan gündelik evde giymelik eşyaları kaldırıyorum.
    Bende eskiciyim o yüzden no problem yeni eve çıksamda bu eşyalar ile yaşamaya devam.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eldeki mobilyalar sağlam olunca mis gibi kullanılıyor. Benim beyaz eşyam tam pandemi öncesi isyan edip kendisini emekliye ayırdı. Onu bile yenilemeyi sevmiyorum, alıştığımı kullanmak rahat geliyor
      Halıları sermemek çok mantıklı.
      Beyaz üzeri eskitme çok güzel gözüküyor, nefis olur bence de .

      Sil
  6. Daha bir kaç gün önce, biz de eşimle evdeki en eski eşyaları konuşuyorduk. Evlendiğimiz tarihten yani 32 yıllık 2 tane sehpa ve 31 yıllık da oğluma aldığımız bebek odası takımının sadece küçük şifoniyeri (Kelebek'ten) var evde . Küçüklüğü eninde. 5 çekmeceli ama eni normal şifoniyerin yarısı kadar. 31 yıllık buzdolabını ise geçen yıl yeni eve taşınırken değiştirdik. Onun dışında bende her şey 10 yılda bir yenileniyor. Ama kapristen falan değil, hep bozuluyor, kırılıyor, ondan. Özellikle çamaşır makinesi. Galiba çok hunharca kullanıyorum, hep sonunda tamburaları düşüyor:))) Koltuk takımının koltuklarında hasarlar oldu(bildiğin kırıldı) . Yemek odası kısmını(vitrini ile beraber) 20 yıl sonra değiştirdik, onun bir 10 yılı daha var demek ki:)) Ama en eski eşyam 1958 yılından, annemin çeyizinden Isparta halım. Onlar vefat ettikten sonra bize geldi.3 yıldır bende. En kıymetlim o
    Çenebaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizimkiler çok sağlam çıktı Çenebaz, ne kırılıyor ne bozuluyor. Beyaz eşyalarım pandemi öncesi istifalarını vermişlerdi. E, onlar da ellerinden geleni yaptılar. En çok ütü eskittim ben sanırım : D

      Sil
  7. Ben valla eşyaları değişmedimse de sıkıldıkça boyuyorum, daha yeni yatak odasını baştan yarattım. :D

    Bu arada alırım bir duanızı etiket sökme spreyi aşağıdadır. Evede kavanoz etiketlerini falan sökmeye kullanıyoruz, çok hoş.

    https://www.hepsiburada.com/selsil-etiket-sokucu-sprey-p-HBV00000M4YY0?magaza=h%C4%B1rdavatcenter&&wt_gl=cpc.6822-YapiMarket.shop.camp6542440689adgr79212410075&ds_rl=1294343&gclid=CjwKCAjwqJSaBhBUEiwAg5W9pw9G36qAEy2h_Ml7-uFfj3IqAE5RbeCUfqM9WrSZgojd9uIRRuNTihoC2jAQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım ben de ilk defa boyayacağım. Prk yeteneksizimdir , neye benzeyecek merak ediyorum.
      Ay bu çok iyi fikir ,Allah razı olsun :)

      Sil
  8. 25 yıl! Maşallah eşyalara da kırıp dökmeyen size de :) Şimdiki eşyalar eskileri gibi sağlam değil. Yeni alacakların 25 yıl dayanmaz muhtemelen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ya, eşyalar iyi,yoksa biz langır lungur bi aileyiz. Salonda cam sehpa var örneğin ne çocuklar üzerinde tepindi, bişey olmadı :)

      Sil
  9. Benimde evimde kocaman eski tip büfem var kırkbir yıllık.

    YanıtlaSil
  10. Salonda on yıllık koltuklarımız var ama üstünde oturduğumuz sayılıdır eşimle niye tutuyoruz bunları deriz bazen genede atamıyoruz. Şöyle bir bakınca ne kadar gereksiz şeylerden vazgeçemiyoruz 5 S eğitimi diye bir programa katılmıştık iş yerinde bir sene kullanmadığınız şeyleri atın demişlerdi çok doğruymuş. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim eşya olarak kullanmadığım bir şeyim yok sanırım. 25 yıldır hep salonda oturduk. Oturma odası da misafirlere yatak odası oldu. Hoş şimdi oğlanların odası ayrılınca oradaki koltuğum gidecek artık, yer kalmadı.

      Sil
  11. maşallah valla :) vintage retro ev evet :) ben yeniciyim. eski eşya sevmem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski eşyaları ne yapıyorsun Deep? Sağlam eski eşyaları yenileriyle değiştirir misin meselâ? Eski ne zaman eski oluyor ? İnsan içinde yaşarken kendi eskidiğini nile anlayamıyor. Gençlik aşısı getir bana biraz. Ben oğlanları da yaşlı yetiştirdim, hiçbişeyi bırakamıyolar :D

      Sil
    2. eskileri civardaki kapıcılara veriyorum, onlar satıyorlar sanırım :) yani işte hadi beş on yıl en fazla, sıkılırım yani, giysiler de öyle, birkaç yıl. ama seninki doğru bu tüketim dünyasında :) amerikalılar mesela o anda evde bulamadıkları her şeyin yenisini alırlar :) hımm eşyalarla yani bağınız çok demekkiii :)

      Sil
    3. Eşyayla bağımdan daha çok öyle kullanışlı oluyorlarlar ki bana aynı kullanımı sağlayacak yeni bir tane aramaya üşeniyorum. Yoksa dediğim gibi koltuk da masa da vitrin de baktım, ama beğenmedim:) Beğensem, benim kullandıklarımı da ihtiyacı olan birilerine veririm , aslında birilerinin de işine yaramış olur .

      Sil
  12. Düşündüm de evlendiğimden beri o kadar çok o kadar çok ve o kadar çok çalıştım ki gece gündüz haftasonu bayram seyran hatta yıllık izinlerde bile...eşyaları eskitemedim eskidiyseler de farkında değilim.

    Sen safasını sür pek güzel olacak her şey :-P

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşyalar eskisin eskimesin ne fark eder Maim, biz eskimeyelim. Bence sen çalışırken ışıldıyorsun , enerjin hiç bitmesin.

      Sil
  13. 18 yılda yatak odası hariç tüm mobilya ve beyaz eşyalar 1 tur değişti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla insan arada değişiklik istiyor. Benim de koltuk yüzleri dört ya da beş defa değişti :)

      Sil
  14. 8 yıllık evlilikte ikinci koltuk takımımızı kullanıyoruz ama ondan da pek memnun değiliz. Üç beş seneye onu da değiştiririz gibi görünüyor.

    Sen almışken kalitelisini alıyorsun sanırım. Ondan kolay kolay eskimiyordur. Yoksa bu kadar uzun dayanmaları pek mümkün değil. Üstelik iki erkek çocuk büyütmüşsün. Benim Zeynep tek başına her şeyin ömrünü beş sene kısalttı :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kaliteli almışım çok Şule. 25 yıldır hep bu salonda oturuyoruz, cam sehpaların üzerinde ne çocuklar çıkıp oynadı, o bile kırılmadı. Şimdi beğenemiyorum mobilya o yüzden:)

      Sil