İstanbul Film Festivali 4 / Baba

Nisan 10, 2018

Dünkü anneden sonra bugün de konumuz baba :)

Yönetmen Arshad Khan'ın kendi öyküsü bu. Pakistan'da doğmuş , sonradan Kanada'ya göçmüş. Ailesi Pakistan'da modern bir aileyken Kanada'da gitgide muhafazakarlaşmışlar, bu arada Arshad hem eşcinselliğinin, hem bu değişim hem de göçmen olmanın zorluklarını yaşamış.

Film belgesel gibi. Kendi kamera kayıtlarından oluşmuş. Arada animasyonlar ve filmlerden sahnelerle desteklenmiş. Esprili bir dil kullanmış, bol kahkaha attım.


Bilet alırken hiç dikkat etmemişim ama yönetmen de oradaydı ve film sonunda sohbet edildi. Doğrusu ben onu çok sevdim :)


Bugün film arkadaşım kardeşimdi. Seneler sonra ilk defa abla kardeş başbaşa filme gittik . Eskiden onu hep ben sinemaya götürürdüm dostum, nasıl bir nostaljidir anlatamam :)




Baba kendine yazılmış bir mektup, bir kendini keşfetme, ömürlük bir hesaplaşma yolculuğu... Ailesiyle birlikte Pakistan’dan Kanada’ya göç eden Arshad Khan, eşcinsel olduğunu fark ediyor. Arshad, Bollywood filmleri, şahsi videolar, canlandırma parçalarla birlikte mizahı esirgemeyen bir hikâyeyle kendi içsel yolculuğunu ailesininkiyle birlikte anlatmayı seçiyor. Son derece öznel bir noktadan yola çıksa da Baba cinsellik, göç, aile, kader, gelenek, din, çağdaşlık gibi kavramlara değinerek evrenselliğini de koruyor. (İksv sayfasından)

Benzer yazılarım

18 Yorum yap

  1. Çok şaşırdım neye mi? Pakistan'da modern bir aileyken, Kanada'ya git,orada muhafazakarlaş!!!! Herhalde tarikatlar filan bunlara kanca attı. Olacak şey değil normalde tam tersi olur değil mi Handan'cığım? Kardeşinle benziyor yüz hatlarınız. Emeğine sağlık canım, çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yönetmen dedi ki yabancı bir ülkede, hele de ırkçılık yapan yabancı bir ülkede başarı yakalayamayan insanlara din bağımlılık yapabiliyormuş. Babası kendisine bir gün Kanadalılara benzemeye çalışıyorsun demiş, o da hayır ben gayet Pakistanlı gibiyim diye cevaplamış. Videolara bakınca haklı da:)

      Evet kardeşimle çok benzeriz :)

      Sil
    2. İleri yaşta göç ettikleri batılı ülkede, hem dil, hem de ırkçılık nedeni ile çevre ile iletişim kuramayınca kabuklarına çekiliyorlar. Sarılacakları tek dal din. Almanyaya giden ilk kuşak Türkler ne kadar muhafazakar ama özellikle 3. kuşak Almanlardan fazla batılı:))))
      Çenebaz

      Sil
    3. Evet aynen öyle oluyor Çenebaz.

      Sil
  2. Müjde'nin tüm söylediklerine katılıyor, sevgiler yolluyorum.

    YanıtlaSil
  3. Konu itibariyle güzel bir filme benziyor. Abla- kardeş ne güzel. Keyifli izlemeleriniz olsun bol bol.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir filmdi Ebemkuşağı. Evet abla kardeş gezmek güzel oluyor, senelerdir yapmamıştık ,iyi geldi :)

      Sil
  4. Kardeşle etkinliğe katılmak da ayrı bir güzel oluyor. Biz de yarın tiyatroya gideceğiz kardeşimle.

    Bu arada Baba'ymış ya filmin adı, bir an Godfather'dan mı bahsediyorsun dedim. Çok severim Baba filmini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Festival olduğu düşünülürse o da olabilirdi tabi Şule ,ben de giderdim hemen :)

      Size de iyi eğlenceler.

      Sil
  5. Kardeşler bu günler içindir.
    İyi seyirler

    YanıtlaSil
  6. Bende şaşırdım ya, Kanada kendini dine vermek ne ilginç

    YanıtlaSil
  7. Fraklı bir film, farklı bir konu... İzlemek lazım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde acı şeyler de barındırıyordu ama genel olarak keyifli bir filmdi Şebo , listeye ekleyebilirsin :)

      Sil
  8. Duygulandım yaa biz kardeşler hepimiz farklı yerlerdeyiz bir araya gelişlerimiz çok kıymetlidir, senede bir kaç gün bile olsa her anını keyfi çok ayrı.ne iyi yapmışsınız.
    Farklı bir film izlemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz son senelerde yakın oturuyoruz ama yine de koşturmacalarda zor bir araya geliniyor. Her anın tadını çıkartmak gerek :)

      Sil