İstanbul Film Festivali 4 / Baba
Nisan 10, 2018Dünkü anneden sonra bugün de konumuz baba :)
Yönetmen Arshad Khan'ın kendi öyküsü bu. Pakistan'da doğmuş , sonradan Kanada'ya göçmüş. Ailesi Pakistan'da modern bir aileyken Kanada'da gitgide muhafazakarlaşmışlar, bu arada Arshad hem eşcinselliğinin, hem bu değişim hem de göçmen olmanın zorluklarını yaşamış.
Film belgesel gibi. Kendi kamera kayıtlarından oluşmuş. Arada animasyonlar ve filmlerden sahnelerle desteklenmiş. Esprili bir dil kullanmış, bol kahkaha attım.
Bilet alırken hiç dikkat etmemişim ama yönetmen de oradaydı ve film sonunda sohbet edildi. Doğrusu ben onu çok sevdim :)
Bugün film arkadaşım kardeşimdi. Seneler sonra ilk defa abla kardeş başbaşa filme gittik . Eskiden onu hep ben sinemaya götürürdüm dostum, nasıl bir nostaljidir anlatamam :)
Baba kendine yazılmış bir mektup, bir kendini keşfetme, ömürlük bir hesaplaşma yolculuğu... Ailesiyle birlikte Pakistan’dan Kanada’ya göç eden Arshad Khan, eşcinsel olduğunu fark ediyor. Arshad, Bollywood filmleri, şahsi videolar, canlandırma parçalarla birlikte mizahı esirgemeyen bir hikâyeyle kendi içsel yolculuğunu ailesininkiyle birlikte anlatmayı seçiyor. Son derece öznel bir noktadan yola çıksa da Baba cinsellik, göç, aile, kader, gelenek, din, çağdaşlık gibi kavramlara değinerek evrenselliğini de koruyor. (İksv sayfasından)
18 Yorum
Çok şaşırdım neye mi? Pakistan'da modern bir aileyken, Kanada'ya git,orada muhafazakarlaş!!!! Herhalde tarikatlar filan bunlara kanca attı. Olacak şey değil normalde tam tersi olur değil mi Handan'cığım? Kardeşinle benziyor yüz hatlarınız. Emeğine sağlık canım, çok teşekkürler. :)
YanıtlaSilYönetmen dedi ki yabancı bir ülkede, hele de ırkçılık yapan yabancı bir ülkede başarı yakalayamayan insanlara din bağımlılık yapabiliyormuş. Babası kendisine bir gün Kanadalılara benzemeye çalışıyorsun demiş, o da hayır ben gayet Pakistanlı gibiyim diye cevaplamış. Videolara bakınca haklı da:)
SilEvet kardeşimle çok benzeriz :)
İleri yaşta göç ettikleri batılı ülkede, hem dil, hem de ırkçılık nedeni ile çevre ile iletişim kuramayınca kabuklarına çekiliyorlar. Sarılacakları tek dal din. Almanyaya giden ilk kuşak Türkler ne kadar muhafazakar ama özellikle 3. kuşak Almanlardan fazla batılı:))))
SilÇenebaz
Evet aynen öyle oluyor Çenebaz.
SilMüjde'nin tüm söylediklerine katılıyor, sevgiler yolluyorum.
YanıtlaSilBenden de sevgiler canım :)
SilKonu itibariyle güzel bir filme benziyor. Abla- kardeş ne güzel. Keyifli izlemeleriniz olsun bol bol.:)
YanıtlaSilGüzel bir filmdi Ebemkuşağı. Evet abla kardeş gezmek güzel oluyor, senelerdir yapmamıştık ,iyi geldi :)
SilKardeşle etkinliğe katılmak da ayrı bir güzel oluyor. Biz de yarın tiyatroya gideceğiz kardeşimle.
YanıtlaSilBu arada Baba'ymış ya filmin adı, bir an Godfather'dan mı bahsediyorsun dedim. Çok severim Baba filmini.
Festival olduğu düşünülürse o da olabilirdi tabi Şule ,ben de giderdim hemen :)
SilSize de iyi eğlenceler.
Kardeşler bu günler içindir.
YanıtlaSilİyi seyirler
Teşekkürler Merih :)
SilBende şaşırdım ya, Kanada kendini dine vermek ne ilginç
YanıtlaSilEvet, ilginç gerçekten de Sev.
SilFraklı bir film, farklı bir konu... İzlemek lazım ;)
YanıtlaSilİçinde acı şeyler de barındırıyordu ama genel olarak keyifli bir filmdi Şebo , listeye ekleyebilirsin :)
SilDuygulandım yaa biz kardeşler hepimiz farklı yerlerdeyiz bir araya gelişlerimiz çok kıymetlidir, senede bir kaç gün bile olsa her anını keyfi çok ayrı.ne iyi yapmışsınız.
YanıtlaSilFarklı bir film izlemek isterim.
Biz son senelerde yakın oturuyoruz ama yine de koşturmacalarda zor bir araya geliniyor. Her anın tadını çıkartmak gerek :)
Sil