Çalışkan Çarşamba

Nisan 04, 2018

Bu hafta değişik ansiklopedilere bakayım dedim ama hiçbir şey ilgimi çekmedi. Yine AnaBritannica'yı aldım. Saatlere bakmak istedim.


İlk zamanlarda saat günün karanlık ve aydınlık sürelerinin on ikide biri olarak alınıyor , bu yüzden de mevsimden mevsime saatin süresi değişiyormuş .

Hımm. Anlamadığım o zaman gece saati ile gündüz saatinin de farklı olması gerek miyor mu ?

Şimdi internette baktım, şöyle bir yazı gördüm.

Güneş saatlerinde zamanın uzunluğu bir mevsimden ötekine değişiyordu. Mısırlılar günü 24 parçaya bölmüş olsalar da bu şimdikinden farklıydı. Güneşin doğumundan batımına kadar geçen zamanı ona bölüyorlardı, ancak bu birimler yazları daha uzun oluyordu. Geçen yıllarla ve her mevsim kayan gün doğumlarıyla gündüz ve gece saatleri tamamen değişiyordu. Daha sonraları gündüz ve gece süreleri 12 saat uzunlukta hesaplanmış olsa da, bu yine mevsimden mevsime değişmekteydi..

(Şu siteden aldım, oldukça uzun açıklamalar var orada, bakabilirsiniz.)


İlk saat, MÖ 3500 lerde geliştirilen "Gnomon" muş.

Tabi hemen o nasıl bir şey diye merak ettim. Bildiğiniz sopa :D



Sonradan geliştirilen güneş saatinin dikine olan kısmına da deniyor.



İnsanoğlu zamanı ölçmeye hep çok meraklıymış. Kolunda saati yoksa kendisini boşlukta gibi hisseden birisi olarak keşke bu kadar bağımlı olmasaydım, uyandığımda uyansam, uykum geldiğinde uyusam, acıktığımda yeseydim diye düşünürüm hep. Ne zenginlik :)

Benzer yazılarım

10 Yorum

  1. Emeğine sağlık Handan'cığım, hakikaten ne kadar önemli saatler hayatımızda, ben bilgisayarın ve cep telefonunu saatine bakıyorum, yüzük, bilezik, küpe, saat takamıyorum huylanıyorum ama hepsine bayılırım o ayrı:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim saatim hiç kolumdan çıkmaz Müjde, gün yirmi dört saat takarım :) Yüzükten sıkılıyorum ben de :D

      Sil
  2. Ben de öle bişi istiyorum ya ne zaman uyanırsam uyanayım kahvaltı süresiz olsun akşam uykum geldiği anda yatakta buluversem kendimi süper valla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında şöyle bir düşündüm de her acıktığımda yiyorum zaten, o işi yapmasam daha iyi olacak Sev :D

      Sil
  3. Evet, canımız sıkıldığında ilk baktığımız şeylerden belki ilki saat. Varlığına çok alıştığımız için, olmadığı zamanları, gölgeyle ya da çubukla tahmin edilen zamanları düşünemiyorum bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar da eksikliğini çok hissetmişler ki sürekli bir saat geliştirilmiş Berlin :)

      Sil
  4. Zamana dair güzel bir araştırma olmuş. Malum her şeyimiz zamanla :) Son aylarda bir şeyler oldu ve zaman hızlandı galiba. Yetişemez oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak en son okuduğum kitapta zamanı yavaşlatmak için durup dünyayı izleyin diyordu Aytül.Sanırım arada yapmamız gerekiyor bunu :)

      Sil
  5. Heryerin saati bir olsun artik karisip duruyor 😂😂😂

    YanıtlaSil