Kitap Salı

Nisan 17, 2018

Tam tahmin ettiğim gibi bu hafta kitap bitiremedim. Hem sürekli dışarı çıktığım için ama daha da hem okuduğum kitap Sofi'nin Dünyası olduğu için. Dolu kafayla okunmuyor :)



Felsefe tarihini akıcı bir anlatım, güzel bir hikâye eşliğinde öğrendiğimiz kitapla ilgili yorumumu henüz 200 sayfasını okuduğumdan sonraya bırakıyorum.

" Şu an dünyadaydı  işte ve garip değil miydi , böyle müthiş bir masalda yaşıyor olması."

"Sofi çakıl taşlı yolda durup düşünmeye daldı. Hep varolmayacağı düşüncesini unutmak için varolduğunu düşünmeye çabalıyordu, ancak yapamıyordu. Varolduğu düşüncesine yoğunlaşabildiğinde hemen aklına hayatın sonu geliyordu. Ve tersi : bir gün gelip yokolacağını düşündüğünde, yaşamın ne kadar değerli olduğunu anlıyordu. Madeni bir paranın bir ön bir arka yüzünü döndürüp duruyordu sanki. Bir taraf ne kadar büyük ve belirginse,  öbür taraf da o kadar büyük ve belirgin oluyordu. Yaşam ve ölüm madalyonun iki yüzüydü. 

Ölümün farkında olmadan yaşadığını anlamak olanaksız diye düşündü. Yaşamın ne muhteşem ve garip bir şey olduğunu düşünmeden ölümü düşünmek de olanaksız."

"Sokrates de kendisine düşen şeyin insanların doğruyu 'doğurmasına' yardımcı olmak olduğuna inanıyordu. Çünkü gerçek kavrayış insanın içinden gelir . Başkaları tarafından öğretilmez. İnsanın içinde kavradığı şeydir gerçek bilgi"

Bu haftalık da bu kadar. Haftaya daha çok bir şeyler okuyabilirim diye düşünüyorum. Ama belli de olmaz, Ramazan gelmeden gezmeye tozmaya verebilirim kendimi :D

Benzer yazılarım

19 Yorum

  1. Nasil sevdigim bir kitapti. Maalesef yanimda getiremedim. Iyi hatirlattin almancasina bakayim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben annemden aldım okumak için Derya ama kendime de bir tane alabilirim, belli olmaz :)

      Sil
  2. Benim de başlayıp bitiremediğim kitaplardan biriydi :))

    YanıtlaSil
  3. Yıllar yıllar önce okumuştum.Bitirmekte zorlandığımı hatırlıyorum.20'li yaşlarda okumak benim için sanırım erkendi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ders kitabı gibi gidiyor Yurdagül, yıllar önce okusaydım ben de zorlanırdım, şimdi aklımda kalmayacağını bilsem de iyi geldi :)

      Sil
  4. Selam Handan Sofi'nin Dünyası okullarda okutulan felsefe kitabının roman haline getirilmiş halidir. Hemen bitmez. Her konuda düşünmeye yol açar.ben kimim? Neyim? Nereden geliyorum? Nereye gideceğim?İnsanın kendisi ile, yaşadığı dünya ve evren ile ilgili sorulardır. Bu sorular aynı kalmıştır. Zamana,kişiye, topluma göre cevapları değişmektedir. Filozof soru sorar.Düşünmeye zorlar. felsefenin kelime anlamı bilgi sevgisidir. Bilgiyi sevmekle başlar. Bilgiye ulaşmak için merak edersin. Çocuklarda bu merak vardır.Büyüdükçe insanın merakı azalır. John Locke "İnsan zihni boş levhadır. Zamanla dolar " Tıpkı beyaz kağıt gibidir vb. Bir an geçmişe döndüm. Felesefe öğretmenlği dönemime.Mutlu oldum.Aklına takılan sorular olursa bana yazabilirsin.Konu çok uzun. zehrakonukman@gmail.com Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzümde bir gülümseme ve hayranlıkla okudum yorumunu Zehra, öğrencilerin çok şanslıymış senin gibi konusunu çok seven bir öğretmenleri olduğu için :) Teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Elbette gerçek insanın içinde gizli. Onu çekip çıkartmak ve anlam yüklemek de kutsal kitapların işi. Bir peygamber, bir mürşit ve bir öğretmen. Her şeyin iki yüzü var, bir hakikat, bir batıl yüzü. İyilik kötülük gibi, doğruluk ve yanlışlık gibi, güzellik ve çirkinlik gibi. Cennet ve cehennem gibi. Geceyi gündüzle, siyahı beyazla, değeri değersizli mukayese eder hüküm veririz. "Sokrates de kendisine düşen şeyin insanların doğruyu 'doğurmasına' yardımcı olmak olduğuna inanıyordu. Çünkü gerçek kavrayış insanın içinden gelir . Başkaları tarafından öğretilmez. İnsanın içinde kavradığı şeydir gerçek bilgi" Sokretes böyle dese de Hakikatin kime ait ve kiminle irtibatlı olduğu önemlidir. Biz aciz kullarız ancak şah olan Allah'tır. İslam hikmeti öngörür. Çünkü Hakiiim olan Kuran'dır. Allah'ın ayetleridir. Yoksa salt felsefe sadece filin ayağı, yada hortumudur. Olması gereken Sufi'nin benliğini koruyarak bencilliğini yenmesi, nefsin zaaflarına yenik düşmemesidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyi bir insan olmak yolunda ilerlemeye çalışan herkes bir yerlerde doğruyu bulacaktır diye düşünüyorum Profösör:)

      Sil
  6. bir efsane kitaptı , lisede ki dileğe :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatımızın bir yerinde ruhumuza ve düşüncelerimizi dokunan kitapların gücü Dilek. İyi ki varlar.

      Sil
  7. Ben bunu üniversite de bir ders için okumuştum Sosyoloji olabilir sanki...
    Gençliğime gittim bak şimdi yaa:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben üniversiteden mezun olduğum sene çıkmıştı bu kitap, herkesin elinde olduğu için okumadıydım, klasik Handan işte :D

      Hâlâ genciz, lütfen ama :D

      Sil
  8. lisede okumuştum ama ssıkıldığımı net şekilde hatırlıyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir oturuşta bitirilmeyip sakin kafa, düşünüp taşınıp okunacak kitap, lise için biraz ağır bence Eylem :)

      Sil
  9. Kitabın bu baskısını görmemiştim. Yeni mi çıkmış?

    YanıtlaSil
  10. Merak ettiğim ama okumayı sürekli ertelediğim kitaplardan :)

    YanıtlaSil