17 Ekim 2020 Cumartesi

Yeşil Domates Kızarttım

Bir kere daha yapmıştım,  hatta blogda da var (İşte şurada). O zaman kalın doğramışım, bu sefer yarım santim kesince daha güzel oldu. 




Ekşi tatları seviyorsanız,  hazır yeşil domates zamanı,  deneyebilirsiniz siz de :)

Şimdi gidip sebzelikte unuttuğum fasülyeyi ayıklayayım. Yarın pazar günü, yer açmak lâzım yeni gelenlere :)

Not: Kızarmış Yeşil Domatesler filmini hâlâ izlemeyen varsa,  tez zamanda izlesin o harika filmi.  Demedi demeyin sonra.


23 yorum:

  1. Hiç duymadım bunu. yeşil domates sert kalmıyor mu ?
    ama denemeye de değer, çok severim bu tür kızartmaları..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Kızarmış Yeşil Domatesler filminde görmüştüm ben de Buket. İzlemediysen şiddetle öneririm. Hayır sert kalmıyor. Dışı çıtır içi ekşi değişik bir tat oluyor. Una tuz atmayı unutma, ya da benim gibi tuzlayarak ye :)

      Sil
  2. Biz turşu yapmıştık yeşil domatesten elimize geçerse deneyeceğim. Teşekkürler. :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Kalan domatesle de turşu yapacağım ama neye benzeyecek bilmiyorum, hiç yapmadım daha önce :) Değişik ve ilginç bir yemek bu :)

      Sil
    2. Sayende denemiştim birkaç yıl önce. Güzel olmuştu. O filmi seyreden yapmalı değil mi?

      Domates turşusu çook şahane oluyor. Sulu sulu, nefisss...
      -Bir tarafa bir çay bardağı kadar sarmısak soy.
      -Yarım demet maydanoz yıka.
      -Domatesleri dörde ya da ikiye böl.
      -Kavanozun en altına 10-15 nohut tanesi at. 1 kaşık da şeker (iyi mayalansın diye).Birazcık maydanoz birazcık sarmısak da koy.
      -Domatesleri boşluk kalmamasına dikkat ederek kavanoza yerleştir. Dilersen aralara acı biber ya da normal biber yerleştirebilirsin. Her sıraya sarmısak ve maydanoz eklemeyi unutma.
      Bu şekilde kavanoz dolduğunda sıra geldi sirkeli suyunu dökmeye...
      -4 bardak su, 1 bardak sirke, 1 yemek kaşığı iri tuz ölçüsünü kullan. Kavanozun ağzına 2 parmak varken boşluk bırak ve kapagını sıkıca kapat. İlk birkaç gün kaşıkla bastırarak havasını kaçırmaya çalış. 10 içinde mis gibi turşun hazır.
      Ben 5 gün dışarıda tuttuktan sonra buzdolabına kaldırıyorum. Bu şekilde 2 yıl bile hiç bozulmadan, cam gibi bekliyor. Ha, bir de genel de 5 litrelik ve kesinlikle cam kavanoz kullanmalısın.
      Bu tarifi uygula bak, bir daha vazgeçemezsin:)
      İstersen 1 litrelik kavanozda deneme yayını yap önce:))

      Sil
    3. * 10 gün içinde hazır olacaktı orası...
      * Aaaa! ''genelde 5 litrelik'' olacak... :)))

      Sil
    4. Teşekkür ederim Zeugma, harika oldu bu tarif :)

      Sil
  3. O turuncu renkli olan ne..
    Bende bu tarz bir kere patlıcan denedim. Olmadı. Sonra vazgeçtim.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Knorr un şinitzel harcı vardı galeta unu yerine onu kullandım Hayalperest. Çok güzel çıtır oldu dışı.

      Sil
  4. Vay be! ilk defa duydum, Bizim bahçede domates kalmadı :( Seneye kaldı , merak ettim tadını. o kırmızı sosu ben tarhana sandım :))

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha evet çok benziyor gerçekten de Hohori. Kırmızı sos şinitsel harcı :D Ekşiyi ve kızartmayı seviyorsan kesin denemelisin :)

      Sil
  5. Kızarmış yeşil domatesler ne mükemmel filmdi gerçekten de...

    YanıtlayınSil
  6. Offf çok güzel görünüyor, ellerine sağlık :)))))

    YanıtlayınSil
  7. Yeşil domatesin bir de salçalı falan şahane bir yemeği yapılır, tek başıma olmasam (ööö bu neee demeseler ve bu abuk memlekette yeşil domates bulunsa) vallahi canım çekti :))) Ellerine sağlık ben de filmden biliyorum ama hiç denememiştim, seninkiler şahane olmuş!

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Yemeği de görüp merak etmiştim ama tek başıma yemek zorunda kalacağım için hiç bulaşmadım Ceren :) Bulursan domates dene bence. Özellikle şinitzel harcı çok yakıştı.

      Sil
  8. Üşenmedim, gittim baktım, evet oraya da yazmışım, hala yapacağım diye. Filmi bir gece saat üçte, kabus görüp uyandığımda seyretmiştim. Mecburi hizmetteydim, yalnızdım, 23 yaşındaydım, evimi ve alıştığım hayatımı özlemekteydim 🤗

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Film iyi gelmiştir o gece sana Sevda .

      Bak kaç sene geçmiş, yap artık şu kızartmayı :D

      Sil
  9. Eline sağlık Handancım, dışı tarhana mı kaplı?

    YanıtlayınSil