Kitap Salı

Eylül 13, 2022

Ya ben bir sürü kitabı yazmayı unutmuşum. Sabahın köründe kalkıp ne yeniden uyuyabildiğim ama ne de uyanabildiğim şu saatlerde onlardan bahsedeyim, açılırım belki.




Nisan ayında okumuşum Kargalar Meclisi'ni. Biraz maceralara dalayım demiştim başka kitap okuyamayınca. İyiydi hoştu da her durumdan bir şekilde sıyrılmayı başaran kahramanlarımızın kitabın sonunda fıytırık bir şekilde sona ulaşamayıp konunun devam etmesini sevmemiştim yanlış hatırlamıyorsam. Yine de çıtır çerez, keyifli bir kitaptı.



💣İnsanoğlu ihtiyaç duyana kadar Tanrılarla alay eder,  Kaz.

💣"Tanrılar neden hep yüksek yerlerde kendilerine dua edilmesini isterler?"  diye mırıldandı. 
"Bu ihtişam peşindeki insanların işi," dedi İnej "Azizler duaları nereden olsa duyarlar?
"Ve ruh durumuna göre mi cevap verirler?" 
"Senin istediklerinle dünyanın ihtiyacı olan şeyler her zaman uyum içinde olmaz, Kaz. Dua etmek ve dilekte bulunmak aynı şey değildir."

💣"Peki dolandırılması en zor hedef kim? " diye sordu Nina. 
" En çetin hedef, dürüst olanlardır"


Herkes Herkesle Dostmuş Gibi 'nin kişiden kişiye atlayan kurgusu bana Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi ' ni anımsattı. Ayfer Tunç ' un kitabının ismi bile bu kitaptan uzun sürüyor olabilir : D 

Barış Bıçakçı kitaplarını bir bütün halinde değil de içindeki cümlelerde seviyorum daha çok, bu kitapta o kadar çok vurucu cümleyi de görmemişim. Elime aldım, okudum, bitti. Güzeldi. Belki de ben havamda değildim  ya da ana fikri kaçırdım, bilemiyorum. Tekrar okuyacağım sanırım .


Geçmişin büyüsü nereden geliyor?  Uçup gitti diye mi? Artık elinde değil diye mi? 


Ateş Canına Yapışsın insanı düşündüren , hatta ne düşüneceğini şaşırtan bir kitap. Bir okuma grubuyla birlikte okusam da karşılıklı fikir alış verişinde bulunsam dedim okurken.

Şeytanın cennetten kovulma hikâyesi. 


🔥İtiraz içte ise eğer, asıl saygısızlık onu dışa vurmak değil, içte tutmaya devam edip onu susturmaktır. 

🔥Sabır, herhangi bir işe veya oluşa,  sonu iyi olsun diye girişmek, göğüs germek, tahammül etmek veya rıza göstermek değildir... Sabır, ilahi tasarımda hiçbir işin veya oluşun kötüye varamayacağını bilmek,  idrak etmek ve bu idrak ile gülümsemek, mutlu, huzurlu olmaktır.

🔥Esasen,  kendisi haram olan bir şeyi düşünmek de haram olduğundan, düşünmemeye çalışıyor, fakat düşünmemeye çalıştıkça doğal olarak neyi düşünmemeye çalıştığını da düşünmemeye çalıştığı için,  elinde olmadan daha çok düşünüyordu.

🔥Belki de bilmek, söylenegelen, zaten bilinegelen şeyleri misal; müfredatı yalayıp yutmaktan başka bir şeydi. Bilmek ; gözün açılması, sonsuzluğun ötesindeki perdelerin kalkması ve dolayısıyla sorunların çoğalması ve dolayısıyla da acıların artması gibi bir şeydi belki. Bilmek ; açmazın,  bir başka deyişle hiçbir halt bilemediğini idrak etmenin ta kendisiydi belki. Belki bilmek ; ne kadar çok bilirsen o kadar çok soracağın için,  aynı zamanda bildikçe bilmediğini fark ettiren bir dolaysız, direkt, doğrudan, cepheden çullanan bir acıydı.


Raz. Hakkında ne düşündüğümü çok bilemediğim kitap. Bir yandan güzel, bir yandan da ağaçların kendi aralarındaki sohbeti ile geçmesi çok da hoşuma gitmedi. Ne bileyim, sanki sırf mesaj kaygısı ile yazılmış da çocuk kitaplarında konuşan ağaçlar, çiçekler, böcekler gibi bir şey önüme koyulmuş hissiyatı beni rahatsız etti sanırım. Yoksa , dedikleri güzeldi ve okunası bir kitap. 


🌳Ama hakikat bu. Olduğu gibi anlatılmazdı ki.  Hakikat özünde basitti ama öğrenmenin yolu her zaman çarpıktı. Hiçbir gerçeklik kendini kolay ifşa etmezdi. Ona ulaşmak başlı başına bir çaba gerektirirdi.

🌳Biliyordu ki şefkat kötü düşünceleri eritebilen tek ilaçtı.

🌳Kuvvetli ol,   kimin yapmak istediği bir şey olursa cesur olmalıdır. Hem unutma, başaramazsan dahi sen yine de yapmış olursun. 

🌳Sen onların yüreklerinde küçük bir yer açtın fakat büyük işler için ilk hareket hep küçük bir adımdır. Bunun adı fark etmektir. Bu yerin açıldığını fark etmeleri yürek acısıyla olacak, unutma.  Çünkü acıyı fark eden herkes değişir. 

🌳Amiti biliyordu ki dünyaya yarım yürekler olarak gelirdik ve yaşama amacımız onları tamamlamaktan ibaret olurdu.

🌳Bir müddet kimseden ses çıkmadı. Hikâyeler de tam olarak bunu yapmaz mı?  Yüreğe yaklaştıkça gereksiz tüm sesler çekiliverir.

🌳Yol bu değil midir?  Tamamını bilirsek onu yürüyüp keşfetmenin anlamı kalır mı? 


Sincap. İsmail Güzelsoy'dan okuduğum ikinci kitap, diğeri ( Çıt Yok) gibi bunu da çok sevdim. Hem de çook. Yazarın diğer bütün kitaplarını alıp okuyacağım.


🐿️Kadın olmak önce kendini doğurabilmek demek galiba.

🐿️Nazif Usta'ya göre acıya verilen her tepki onu kalıcı kılardı.

🐿️Ah hafıza, dünyanın en ağır yüküsün sen. Kaybettiklerimizi hatırlayabilmemiz en güzel lanetimizdir.

🐿️Biz anlamaktan korktuğumuz için anlaşamıyoruz aslında.

🐿️Bir yanığı iyi edemez insan ama ona üfleyebilir.

🐿️Gökten ateşler yağarken bile demli çayını yudumlayacak birileri olacaktır illa ki.

🐿️Vatan dediğin orada yaşayan insanlardır eşek kafalı, insana ihanet eden birinin vatan sevgisi diye bir dalgası kalmaz. 

🐿️Tanrı bizi yaratırken bir gün ona kendi sırrını fııldamamızı arzuluyordu. 

🐿️Neyi hatırlamamız gerektiğini biz bile unuttuk.

🐿️Bana sorarsan cennetle cehennem aynı yerdir. Birinde maddi ihtiyaçlarınla boğuşursun,  birinde ruhunun açlığını doyurmaya çabalarsın.


Elime almamla bırakamadan biten bir kitap Kapı. Daha önce de Iza'nın Şarkısı'nı okumuştum aynı yazardan. Onu da çok sevmiştim. İnsanların iç dünyasına girmemizi çok güzel sağlıyor. Hafiften yürek sızlatıyor.


🚪Neander Vadisi'nin tarih öncesi insanı da, eminim,  ağlamayı ilk olarak,  tek başına alt edip sürükleyerek evine getirdiği hörgüçlü yaban öküzünün başında,  verdiği mücadelenin öyküsünü paylaşabileceği, ganimetini ve aldığı yaraları gösterebileceği birini bulamadığında öğrenmiştir.
🚪Kendisine yardım edilemeyen birinin yardıma ihtiyacı yok demektir. 


Sevgili, Parıldayan Çiçek bloğunun sahibesi Zehra'nın bana gönderdiği bir kitaptı. Yılmaz Güney ve Fatoş Güney'in aşk hikâyesini anlatırken o dönemi ve sanatçının hayatını gözlemliyoruz. Ben sanırım hiç Yılmaz Güney filmi izlememişim . Kitabı okurken merak ettim kimisini.



Son kitabımız da Yaşamın Kıyısından Hatıralar. Kitabın arkasındaki açıklamada yer alan Berna son on beş sayfada falan varken neden oraya yazma gereği hissetmişler bilmiyorum. Bana göre Sylvie ve biraz da Aram'ın hikâyesi. Başladığınız zaman akıp gidiyor hikâye. İçinde azınlıklar, savaşlar, kadın erkek ilişkileri, İstanbul, Paris, annelik, babalık, çok şey var. 

🧭Tanrı bizi kesin yargılardan korusun, sabit fikirlerden korusun. Onlar ki en tehlikeli düşünceler, zihnimize ekili ısırgan otları... Ne başka çiçeklere yer bırakır ne de onların büyümesine müsade eder .

🧭Mutluluk kaçıp giden bülbül gibi. Ötüşünü yakaladın mı şanslısın. 

Eveet. Sabahın ilk saatlerinde yazmaya başladığım kitapları akşama doğru bitirmeyi başardım. Kitapların arka kapaklarında konuları olduğundan pek ayrıntılı yazmadım ama en azından bir fikir vermişimdir diye düşünüyorum.

Şimdi mutfağa gidip yemek pişireyim artık .

Bakalım gelecek haftaya kadar şu anda okuduğum Sözlerin Ağırlığı 'nı bitirebilecek miyim. Çok güzel gidiyor.

Hepinize keyifli okumalar.

Benzer yazılarım

14 Yorum yap

  1. Kargalar meclisinin kapak resmini çok sevdim. Sahte krallıktan alıntı cümleleri beğendim, belki bir gün okuyabilirim.. Kapı'yı da çok merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir maceraydı Kargalar Meclisi ve Sahte Krallık.

      Magda Szabo da harika bir yazar .

      Sil
  2. Barış Bıçakçı ve Sezgin Kaymaz bu sıralar çok sık karşıma çıkıyorlar, listeme almıştım. Fakat Yaşamın Kıyısından Hatıralar ne kadar güzel bir kitap gibi duruyor öyle ya kapağına bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezgin Kaymaz' ın fantastik kurguları çok güzel. Barış Bıçakçı ' nın da cümlelerini seviyorum. Yaşamın Kıyısından Hatıralar ' ın kapağı gerçekten de çok zarif. Akıcı bir anlatımı var.

      Sil
  3. Magda Szabo, benim biricik yazarım <3

    YanıtlaSil
  4. otacı kim bakayım :) bardugo okuycam ben de :) kaymaz okuyamıyorum çok sıkılıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bakalım. Sezgin Kaymaz beni hiç sıkmıyor, çok ilginç buluyorum fantastik kurgularını :) Bardugo kimmiş diye baktım, Gölge ve Kemik üçlemesinin yazarıymış. İlk kitabı elime geçmişti. Okuduktan sonra devamını okuyasım da gelmedi, çekmedi pek beni. Dizisinin de iki bölümüne dayanabildim.

      Sil
  5. Yaşasın listeme eklenecek şahane kitaplar....

    YanıtlaSil
  6. Bir sürü kitap okunmuş. Ne güzel. Hiç okumadığım yazarlar. Ateş Canına Yapışsın’ı merak ettim. Kalemine sağlık. Sevgiler…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ilginçti o kitap, düşündürdü bolca .

      Sil
  7. Gerçekten bayağı kitap birikmiş. Tebrikler.

    Kargalar Meclisi serisi bende var. Bu yıl bitmeden okumak istiyorum.

    Sezgin Kaymaz'ın okuduğum iki öykü kitabını da çok sevdiğim için romanlarını da okuyacağım ama bu kitabı elimde yok. Yayınevini değiştirmiş yazar. Eski yayınevinde bütün kitapları yok, yeni yayınevi İletişim kitaplarını çok pahalıya sattığı için şimdilik hepsini alamadım.

    İsmail Güzelsoy ise radarımda. Birkaç kere daha beğenildiğini okumuştum. Bir gün yolumuz kesişecek inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok da okumamışım ama yazmayınca birikmiş.

      Kargalar Meclisi hakkında bakalım sen ne düşüneceksin Şule .

      Sevgin Kaymaz kitaplarını seviyorum ben.

      İsmail Güzelsoy' dan okuduğum ikinci kitap bu, tüm kitaplarını okumak istiyorum.

      Sil