Kitap Salı

Mart 13, 2018

Bu hafta kendimi tatil planlamalarına verdiğimden,  tabi biraz sokaklara da döküldüğümden kitap sayısı az. Ama çok güzel kitaplar okudum :)


Kirpi'nin Zarafeti'ni çok sevdiğimden yazarın bu kitabını gördüğümde hemen aldım. Aldım da okuma şenliğinde sıra ona gelemedi. Bu sefer yeşil kapak kategorisine biraz itiştirerek sokmuş olabilirim :)


Cümleleri ,hatta paragrafları dönüp tekrar okuduğum, okuduğumu sindirdiğim bir kitap olduğundan üç gün sürdü bitmesi.

Fantastik öğeler içermesine rağmen öylesine dünya içeren bir kitaptı ki.

"Görüyorsunuz ; bu elbette bir masal ama hakikat de aynı zamanda. Kim bu şeyleri birbirinden ayırabilir ki?  Hiç kimse."

"Büyük kararlar alçakgönüllülüğün görünmezliğinde meydana gelir."

" Ve nedir ki yaşamak,  eğer sevmek için değilse? "

" Fakat ne görürüz ki yaşamın içinde ? Ağaçları görürüz, ormanları , yağan karı görürüz. Belki bir köprü... Ve gözümüzün yakalayamadığı manzaralar geçer durur önümüzden. Emeği görürüz, esintiyi,mevsimleri ve acıları ; ve her birimizin gördüğü yalnızca kendi gönlüne aittir. "

" Bu sahnenin seyrine bir an olsun dalarak kendini kaybetti. Harika bir görüntüydü ; Maria , başının üstünde bir taç gibi duran beyazlarla süslü ağaçların oluşturduğu fonda göz alıyordu. Böyle bir güzelliği seyretmek için durmak günah sayılmasa gerekti. Zira by aylaklık değil Tanrı'nın eserlerine bir methiyeydi "

" Bir köylü olarak dünyaya gelmiş olan Eugénie biliyor ki bunu açıklamak için gerekli kelimelere sahip değil ; kilise duvarlarını süsleyen , kutsal hikâyeyi anlatmak için yapılmış resimlerin dışında tablo görmüşlüğü yok ; güzelliği sadece kuşların uçuşlarından , ilkbahara özgü tan kızıllığından,  ışıklı ormanları dolanan patikalardan ve sevilen bir çocuğun gülüşünden tanıyor ."

" Onun yanındayken insan sonsuzluğa açılan pencerelerinin oluştuğunu hissediyor ve zindanlardan kaçıp kurtulmanın yolunun,  kendini katman katman kazmaktan geçtiğinin ayırsına varabiliyordu. "

" Çocukluk, henüz bilinmez olanların anlaşılabildiği bir düşlemdir."

" Ihlamurların ortasında, hava çok soğuktu; ama sürdürdükleri hayatın iyiliklerini, nehirleri, gülleri , göklerin efsunlaını içine alan dokunulmaz bir ateşle ısınıyorlardı. "

" Hakkını vermek gerekir, kötülüğü yoktu ; fakat iyi biri olduğu için teşekkür de edemezdiniz. Ayırım yapmaksızın, herkese, her şeye karşı iyi davranması onu bayağılıklardan korusa da yücelikler söz konusu olduğunda kısıtlayan bir zayıflık , bir eksiklikle malul kılıyordu."

" Aşk ,bir kurtarıcı değildir ; ama bizi yetiştirir, büyütür , içimizi aydınlatan meşaleyi taşır,  ormanların ahşabından yontar onu . Anlamsız günlerin, sevimsiz işlerin,  gereksiz saatlerin oyuklarına yuva yapar aşk ; ışıltılı nehirlerin, altın salların üzerinde salınarak gelmez ; ne şarkı söyler, ne parıldar ...."


İkinci kitabım mis kokulu minik bir varlık yayınları kitabıydı. Daha önce hiç okumadığım şiirlerle bir köy masalı anlatmış Fazıl Hüsnü Dağlarca . Hem de öyle güzel anlatmış ki.





Evet bu hafta salımızda bu iki kitap vardı, bakalım haftaya neler olacak :)

Benzer yazılarım

14 Yorum yap

  1. Ve nedir ki yaşamak eğer sevmek için değilse.. Ay Handan ne kadar güzel bir söz bayıldım

    YanıtlaSil
  2. alıntılar efsane.. kirpinin zarafeti öylece duruyor kitaplığımda hemen şu an başlayasım geldi, Elflerin Yaşamını görmemiştim hiç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kirpi'nin Zarafeti'ni de çok sevmiştim, bunu da çok sevdim Poşet, başla bence :)

      Sil
  3. Ben de yakın zamanda Cengiz Aytmatov'un Toprak Ana'sını okudum. Çok hüzünlü, güzel bir kitaptı. Okumadıysan tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da şu anda ağlaya ağlaya onu okumaktayım Şule.

      Sil
  4. Benim favorimse: "Ve gözümüzün yakalayamadığı manzaralar geçer durur önümüzden. Emeği görürüz, esintiyi,mevsimleri ve acıları ; ve her birimizin gördüğü yalnızca kendi gönlüne aittir".

    emeğine sağlık canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın tüm satırlarını yazmaya kalkacaktım neredeyse Yıldız, öyle güzeldi ki :)

      Sil
  5. Elf'lerin yaşamı kim bilir nasıldır? Ben de merak ettim, yine çok güzel kitaplar okumuşsun, emeğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kitap insanların yaşamı üzerindeydi Müjde, Elfler geri planda kalmıştı:)

      Sil
  6. Kirpi'nin Zerafeti kitabını çok merak ediyorum. Alıntılar çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini de tavsiye ediyorum Kadriye, bu biraz daha uçuktu sadece :)

      Sil
  7. Selamlar :)
    Toprak Ana çok etkilemişti beni, çok sevmiştim.
    Şİmdi ise Kirpinin Zerafeti kitabına başladım. Bu kitabı da not ettim aklıma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım sen de benim kadar sevecek misin Gülşah :)

      Sil