Akçaağaç Şurubu Nasıl Yapılıyor ?

Mart 31, 2016

Hiç denediniz mi bilmiyorum. Biz Danimarka'da deneyip çok beğenince geçen sene almıştık bir şişe. (Bakınız şurada yazmışım :)

Tabi bu şurubun anavatanı Kanada. Netekim bizim burada ödediğimiz paraya göre çok çok ucuzdu orada :) Neyse konuyu dağıtmayalım.

Metehan'ın yanında kaldığı ailenin evinin tam karşısında annelerinin evleri var. (Zaten başka da ev yok görünürde :) Kocaman arazi onların. Bahçe akçaağaçlarla dolu ve şurubunu da yapıyorlarmış.

Pazartesi günü bizi misafir ettiler. Çok keyifli bir gündü. Hayır oğlan yedi aydır orada ama malum hiç fotoğraf makinası icad olmadı ya bizimkine, haberim yok bunlardan :D


Akçaağaçlar kovalarıyla birlikte :)





Bu borular ağaca çakılıyorlar.


Sonra damla damla kovaya gelmeye başlıyor.


Berrak ve sudan pek ayrılamayacak özsuyu. Tadına baktığımızda çok çok hafif bir tatlılık seziliyor. Hatta bilmesem akçaağaç suyu olduğunu fark etmeyebilirdim bile. 


Sonra şu şeker görünüşlü kulübeye geliyoruz.


İşte toplanmış sular burada.


Bu suyu bir kaç defa filitreden geçirip içine karışmış olabilecek pislikler ve böceklerden arındırdıktan sonra kaynatmak suretiyle o lezzetli akçaağaç şurubu sofalara geliyor..

Yalnız bu işlemle ağaçlar bir müddet sonra ölüyorlar. Ne kadar süre alınıyor söylemedi ama su gelmemeye başlandığında ağaç kesilmek zorunda kalınıyormuş. Buna üzüldüm ...

Yine  de yerlerine yenileri ekilmiş olmalı ki bahçeye baktığımda bir çok genç ağaç gördüm. Hiç boş yer yoktu :)

Bu bilgilendirici yazım da burada bitiyor. Ama kulübelerdeki harika ayrıntılar ve diğer eğlenceler sonraki yazılarda :)

Benzer yazılarım

18 Yorum yap

  1. Bilinçli olarak yapılmalı galiba ağaçların kesilmesi üzücü. Birde şurup tam olarak nerelerde kullanılıyor acaba merak ettim :) teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sohbet ederken aklımdan geçirdiğim herşeyi konuşamadığım için ağaçların nasıl ayarlandığı ve kesilenlerin yerine ne olduğunu soramadım tam Uğur. İngilizcem dis iz e buktan biraz hallice :)

      Şurup tıpkı bizim pekmezler gibi. Ama daha akışkan. Krep üzerinde (pancake ya da) güzel oluyor. Ayrıca süte karıştırıp içilebiliyor. İçinde magnezyum, demir, fosfor, potasyum, manganez, çinko, kalsiyum varmış, çok faydalı bir şey. Ve de lezzetli :)

      Sil
  2. Handan 7 aydır orada olan sen olaydın,biz fotoya ve bilgiye doyacaktık:)))))
    Çenebaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha Çenebaz. Evinin karşısındaki bahçede bu biliyor musun? 100.000 fotoğraf çekerdim. Hele sonbaharda nasıl güzel olurdu kim bilir :)

      Sil
  3. Hay Allah razi olsun senden be Handan, iyi ki gittin oralara. Yoksa Metehan'dan bekleseydik, ohooooooooooo:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir bu huyu bana hiç çekmemiş, aslen kendimi klonlamıştım onda ama Ayşe, nasılsa bu kaçmış aradan. Ya da çocuğa öğk geldi doğduğundan beri, hahaha :D

      Sil
  4. Bu akçaağaç biz de de keşke yetişse.. Sanırım Erzurun, Erzincan bölgesi bu ağaç için uygun ama biz kendi endemiklerimizi bile koruyamıyoruz...!
    Elinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke yetişse Bahçe Perim.

      Benden de sevgiler :)

      Sil
  5. Hic duymamistim, tabi duymayinca surubunuda bilmiyorum haliyle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha, artık duydun, git bi al, kreplerin üzerine dök de ye bakiim :)

      Sil
  6. Akçaağaç şurubunu çok duymuştum da, tatmak nasip olmadı Handan Hanım. Zengin diyetlerinde hep Akçaağaç şurubu derler, bal yerine kullanın diye :) Kalorisi düşükmüş galiba. Üretim aşamaları çok hoşmuş, teşekkür ederim bu güzel bilgiyi paylaştığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalorisi düşük ve içinde bir çok mineral var İstanbul Hanımefendisi. Lezzeti de gerçekten hoş.

      Sil
  7. Bu erkek çocukları hep böyle galiba :)
    Fotoğraf makinasını kullanmayı iyice öğretseydin ahahaaaa :)) Bizi mahrum etmesin bu güzelliklerden artık... Ama biliyorum ki yine çekmeyecek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse en azından ben çekerken homurdanmıyor diyerek mutlu oluyorum Şebnem. Ama dün bana bir geyik fotoğrafı yollamış bak hakkını da yemeyeyim çocuğumun :)

      Sil
  8. Söz ettiğin şurubu hiç denememiştim ağaçların kesildiğini okudum ya, bundan sonra bulsam da tövbe ilişmem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya o kısımı araştırmaya çalıştım ama türkçe bir kaynak bulamadım. İngilizcelere bakmak lâzım Burcu. Dediğin gibi çok üzücü aksi halde.

      Sil