Pesketaryanı da Anladım Hadi Diyelim de Flexitaryen de Ne Yav

Temmuz 29, 2019

Siz biliyor musunuz Pesketaryen neymiş?  Efendim bu arkadaşlar vejetaryenmişler ama balık ve deniz ürünleri yiyorlarmış. Onlarınki can değil sanırsam :)

Vejetalyen diye birşey de varmış. Vejetaryen ile vegan arasına konuşlanmış bu ekip. Et süt yumurta falan yemiyorlar ama yünlü kazak giyiyorlar diyebiliriz. Pekiii.

Ama Flexitaryen de koptum.  Aslında vejetaryen olup da arada sucuk da ne koktu beee, köftenin ucundan accık modunda olanlara deniyormuş.  Hahahahaha. Yani hassaslar aslında ama olur arada kazalar :D

Ben mi?

Ben, insanoğlu gözü dönmüş gibi abartmasa da adam gibi olsa,  her şeyi de yese ama cılkını çıkartmasa diye düşünengillerdenim.

Sonradan Eklediğim Not: Bu yazıda vejetaryenlik ve veganlığa bir söz söylemiyorum,  onların temelleri belli,  mantıkları belli. Ama diğerleri pek zorlama geldi. Kafalarına göre uydurmuşlar bir şeyler gibi.

Benzer yazılarım

22 Yorum yap

  1. Olurda birgün vejetaryen olsam gene balık yemeyi bırakmam :))

    YanıtlaSil
  2. Kızımın pesketaryen olduğunu öğrenmiş oldum böylece. Amma da çok yen yan varmış. Damağa hoş gelen her şeyi yiyenler hangi sınıftan bilemedim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim kızının da haberi yoktur bundan :)

      Bengillerdensin, lezzetli olan her şeyi yiyorum ben de :)

      Sil
  3. Ben de lakto-ovo vejetaryen grubundanım. Yani et, balık,tavuk yemiyorum ama peynir, yoğurt tüketiyorum.

    Kimi Adana sever kimi lahmacun misali herkesin çeşit çeşit seçimleri var işte :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak vejetaryen ile vegana sözüm yok. Onların belli bir mantığı var Sibel. Ben diğer sınıflandırmalara güldüm. Et sevmem ama balığa bayılırım değil de pesketaryen olmuş ismi. Hrle Flexitaryen, hepten uydurma geldi :D Yoksa herkes neyi seviyorsa nasıl mutlu oluyorsa onları yesin :)

      Sil
  4. ;)))))
    şifa olsun, ne isterse yesin millet ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de Ece, kasmayın kardeşim, yiyin ne istiyorsanız, illâ bişitaryen olmanıza gerek yok :)

      Sil
  5. Vejetaryen olmayı düşündüm ama cık olmadı yapamadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle sınırlanmalara gelemiyorum Kerime, boş ver :)

      Sil
  6. çok güldüm çok...şu mangal olayı olmasa ben de olucam bişeyler de :)) şaka bi yana son zamanlarda niyetlenmiyor değilim ama ben balık ve yumurta dan vazgeçemem yahu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumurta, peynir, yoğur vazgeçilmezlerim. Çok etçil değilim ama onu da seviyorum. Yapacak bir şey yok :)

      Sil
  7. Ben de lakto-ovo vejetaryenim. Sebebi hayvanlarin olduruluyor olmasini cinayet olarak gormem ya da et yeme meselesi degil. Avci-toplayicilar donemindeki gibi sartlarda yasasaydik avlanmaktan cok rahatsiz olmazdim gibi geliyor. Ya da kutup bolgeleri gibi farkli yasam kosullari olan bir yerde yasasaydim vejetaryen olmazdim. Insanlarin fok avlayip yemesini, dana eti yemekten daha vahsice ya da tuhaf bulmuyorum. Ihtiyaclari kadar avlayip, eti, derisi, yagi, kemigi ne varsa en verimli sekilde kullaniyorlar, doga kanunlarina gore isliyor sistem. Ya da mesela Izlanda'da puffin eti yeniyor olmasi tavuk eti yemekten farkli gelmiyor, "ay cok sevimli nasil yiyorlar" onu diye dusunmuyorum.

    Benim vejetaryenligimin asil sebebi, endustriyel hayvan uretimi. Hayvanlara yapilan akil almaz iskencelerin birazcigini bile dusununce (bunlari yazsam hayvanlarin yasadiklarinin korkunclugundan yorumun devamini okumazsin sanirim), bir de bunun cevreye etkisi de eklenince bunu sectim.
    Bir cok kisi isin bu kadar ciddi boyutta oldugunu bilmiyor belki ama hayvan eti yemek, plastik kullaninimdan, araclarin yaydigi zararli gazlardan, ormanlarin yok edilmesinden yani insanlarin cevreye zarar verdigini dusundugu diger bir cok seyden cok daha fazla zarar veriyor, kuresel isinmanin en temel sebeplerinin basinda. Pesketaryanlar da sanirim av sezonunda legal avlanma faktorunden dolayi balik ya da deniz urunu yemekte sakinca gormuyorlar diye dusunuyorum. Flexitaryenlerin de soyle bir durumu var. Sıklıkla hayvansal urun tuketen biri, haftada sadece bir gun vejetaryen beslense bile bahsettigim cevreye verilen zarar acisinda olumlu bir etkisi oluyor.

    Benim icin en buyuk handikap yogurt ve peynir. Hayvanlarin ara vermeden hamile biraktirilip, yavrulari dogar dogmaz ayirip, butun yasamlarini kucucuk alanlarda, cok kotu sartlarda gecirip, makinelerle korkunc sartlarda sutlerinin sagiliyor olmasi aklima geldikce keske bundan da vazgecebilsem diyorum ama simdilik sadece tuketimi kisitlayabiliyorum, tamamen vazgecemiyorum.

    Fanatik vejetaryen degilim, et yiyenler icin "ay caniler, nasil et yiyorsunuz" gibi bir dusuncem hic yok. Sadece hayvanlar ve doga acisindan yapabilecegim seyleri yapmaya calisiyorum, bunlardan birisi de bu. Cok ciddi ya da sert gelmemistir umarim yazdiklarim kulaga. Belki simdiye kadar endustriyel hayvanciligin ne oldugu konusu uzerine cok dusunmemis olan birisi merak eder, hakkinda yazilar okuyup, belgeseller izler ve kendisinin de yapabilecegi daha fazla sey oldugunu gorur diye yazmak istedim. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yasemen dediklerinin hepsine katılıyorum. Zaten son cümlemdeki gözüdönmüş gibi abartmasa tanımım da bundan geliyordu.

      Vejetaryenlik ve veganlık ile ilgili değildi benim söylediklerim. Onların temelleri ve mantıkları belli.

      Yaparım yapmam o başka ama yapanları anlıyorum. Ben diğerlerine güldüm,zira çok zorlama geldi.

      Yani Flexitaryen ne şimdi? Ben vejetaryen olmaya çalışıyorum denir, arada kaçamak oluyor henüz tam oturtamadım denir de Flexitaryenım demek bana manasız geldi. Her şeye bir isim takmanın alemi var mı bilemiyorum.

      Balıklarla ilgi açıklama da arada kalıyor. O zaman etin de düzgün yetiştirilmişini, tavuğun keza bahçede dolaşanını yemek gerekiyor. Zaten av mevsiminde avlanıp önümüze konan daha büyümemiş balıkların da koşullarının iyi olduğunu sanmam. Lüferler Çinekop, Çinekoplar İstavrit boyutunda.

      Dediğin gibi herşeyin doğal düzeninde endüstriyelleşmeden hali gerekiyor bize ama insan oğlunda bu gözüdönmüşlük varken sonumuz hayır olsun :/

      Sil
  8. Ne kastettigini cok iyi anliyorum, su acidan da katiliyorum. Turkiye'de bir cok sey arkasindaki temel ya da gercek mantik icin degil moda, trend oldugu icin yapiliyor ve bu tarz isimlendirmelerin de o amacla kullanilmasi gercekten cok komik duruyor. Nasil ifade edecegimi tam bilemedim, (herkes icin de gecerli degil bu soyledigim) ama sanki bir amaci oldugu icin vegan degilmis de, ben veganim demek icin vegan olmus gibi, anliyorsundur sanirim ne demek istedigimi. 😉

    (Kuzey) Avrupa icin sadece kendi tecrubelerimden yola cikarak sunu soyleyebilirim. Insanlar gercekten bilinclenmeye calisiyorlar ve bir cok sey gunluk hayatin bir parcasi haline gelmis. Bir cok kisi tamamen hayvansal urun tuketiminden vazgecemiyorlarsa, mesela her gun et tuketmek yerine haftada atiyorum 2 gun vejetaryen beslenme yapiyorlar, ya da sadece sosyal ortamlarda tuketenler var mesela. Cevre, iklim konusu o kadar hayatin icinde ve bu bahsettigim tarzda beslenen insanlar icin flexitaryen terimi de vejetaryen, vegan terimleri gibi gunluk hayatta cok sık kullanildigi icin kaniksamis olabilirim bu kullanimi. 😊
    Bir cok arastirma da yapiliyor bu konuda, mesela 2019'da 37 bilim adamindan olusan buyuk bir grubun yaptigi arastirmalar sonucunda normal beslenmeye yerine flexitaryen beslenme tercih edilse gezegene hic bir zarar vermeden 10 milyar insanin beslenmesini saglayacagi ve hayat kurtarici oldugu aciklandi. Bu arada 2003'te yilin en yararli kelimesi secilmis Flexitaryen. 🙃

    National geographic'in blog yorum subesi gibi oldum resmen 😂😂

    Sonradan ekledigin kisim tam da demek istedigim sey. Ihtiyacim oldugu kadarini avlanabilme imkanim olsaydi ya da dogal ortaminda olmasi gerektigi gibi yetisen hayvanlardan saglanan urunleri tuketme sansim olsaydi vejetaryen olmayabilirdim ama bahsettigin o gozu donmusluk yuzunden su anda oyle bir boyutta ki bu endustri, bana sunulan urunun hangi sartlarda uretildigini bilemeyecegim icin hic yememeyi sectim. O kadar mahvettik ki gezegeni, neredeyse geri donulmeyecek boyuta yaklasiyoruz, o yuzden isimlendirmelerin cok da onemi yok dedigin gibi, kim hangi konuda ne kadarini yapabiliyorsa kar kardir. ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım, bunun illa bir "aryen" ekli kelime ile sınıflandırması değil,önemli olan kimin ne yapabiliyorsa kâr olması :)

      Sil
  9. Ben sadece vejetaryen ve veganlığı biliyordum. Bana çok zor geliyor bu tarz beslenmeler. Yapanlara çok saygı duyuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de onları biliyordum ve mantıklı buluyordum, diğerleri zorlama geldi bana Şule.

      Sil