Colmar da Neresi, Nasıl Gidilir, Neler Yapılır?

Aralık 07, 2017

Hepiciğini bir bir anlatacağım şimdi :) Biraz fazla ayrıntılı anlatabilirim,  gitmeye niyetim yok, ben fotoğraflara dalmak istiyorum diyenler aşağıya ışınlayabilir kendisini.

Colmar Fransa'da şirin mi şirin bir kasaba. Almanlarla Fransızlar arasında bayağı çekişme konusu olmuş sanırım. Mimarisi bir harika. Hele yılbaşı zamanı Noel pazarları ve rengarenk süsleri ile sihirli kar küresine girmişsiniz hissi veriyor.

Gitmek için İstanbul'dan İsviçre'nin Basel şehrine uçuyorsunuz. Basel'de ilginç bir havaalanı var. Üç kapısından üç ülkeye çıkış yapılıyor. İsviçre,Fransa ve Almanya :)


Gideceğiniz kasaba Fransa'da olsa da siz İsviçre kapısına yönelin canlarım zira Colmar treni o taraftan kalkıyor. Ama önce 50 numaralı otobüse binip tren istasyonuna ulaşmalısınız.

Otobüs,  çıkış kapısının hemen önünde. Bizim gibi eee nerdeydi bu,  bilet nereden alınacaktı gibi etrafa bakarken arkadan gelen Türkçe konuşmaları duyup birisine sorma şansınız olmayabilir diye anlatıyorum ne yapacağınızı : Almancanız yoksa birini bulup bana bilet alsana deyin :) Durakta bir makina var. İsviçre'de frank geçtiğini aklına bile getirmeyen bizim gibiler için euro da kabul ediyor. (Hemen her yer kabul ediyor,sorun yok, panik yapmayın :) Makinada ingilizce seçeneği var ama nedense bir kaç aşama sonra almancaya dönüyor. Neyse geri dönüşte de birisi hemen yardım etti, demek ki makinanın başında ciddi bir ifadeyle bakınıp suratta ablak bir ifade olunca geliyor yardıma birisi  :)

Aslında bileti soran da yok, hatta Basel'de otel rezervasyonunuz varsa bilete de gerek yok dedi bize yardım eden Türk ama bizim otel Colmar'da olunca aldık her ihtimale karşı.


Otobüsün son durağı tren istasyonu. Yirmi dakikada falan varıyor. İstasyonun ana kapısından girdikten sonra solda SBB yazan bankamsı bir yer var. Orada numara alıp sıraya giriyorsunuz bilet almak için. Colmar'a direk ve aktarmalı iki seçenek var. Biz direk istedik. Sabahları yarım saatte bir,öğlen saatte bir kalkıyor. Bileti alınca (gidiş dönüş açık bilet, istediğin zamana biniyorsun. Hatta bizim dönüş biletini damgalamadılar, yollayayım isterseniz :) ana binadan çıkıp soldan arka taraftaki bir kapıya gidiyorsunuz. Neden?  Orası Fransa da ondan :) Trenin ilk durağı, hangi perona geleceği elektronik tabelada yazıyor. Boş bulduğunuz yere oturun, mis :) Kırk dakika sonra Colmar'dasınız.

Aslında oraya otobüs de var. Daha da ucuzmuş ama bir buçuk saatte gidiyor. Biz hem tren sevdiğimizden hem de fazla zamanımız olmadığından (bir saat de rötar yaptı uçak zaten) bunu tercih ettik.


Otelimiz istasyonun yanındaydı. Colmar Otel. İndirimli olduğu için tercih etmiştik. Küçük ama temizdi odası. Zaten sadece yatmaya girdik. Yatak çok rahattı. Kahvaltısı güzeldi. Resepsyondaki hanım giriş yaparken aklımıza gelmeyen ayrıntıları bile bize açıklayarak yardımcı oldu. Sevdik orayı.

Ve çantaları (çantalar dediğim iki sırt çantası. Biz giderken İstanbul sıcak olduğundan çantalarda paltomuz ve kazaklarımız vardı, onları da üzerimize geçirdik zaten :) odaya bırakıp sokağa çıkma zamanııı.

Bizden iki saat geride olduğundan kazandığımız iki saat cebimizde. Hava çok soğuk, yağmur atıştırır gibi ama neyse ki durdu hemen. Rüzgâr da yok. Gezmek çok keyifli.


Yol boyunca sürekli fotoğraf çekiyorum tabii ki.


Her yer süslenmiş her köşe başka güzel.


Buz pateni pistindeki kızlar bana Ayşegül kitabımı hatırlattılar nedense :)


İşte tarihi binaların arasındayız.



Kendimize birer sandviç aldık. Tavukluyu seçtik. Normalde o kadar sevmem tavuklu sandviç ama sosu o kadar güzel ve tam kıvamdaydı ki bayıldık.


Hangi binaya hangi köşeye bakacağını bilemiyor insan.


Sokaklarda hayranlıkla dolaşıyoruz.






Sıcak şarap şekerli ve bol baharatlı. İçimizi ısıtıyor.


Kalabalıkların arasında sürüklenirken rastladığımız bir ayrıntı bizi bambaşka bir moda sokuyor. Hem çok şaşırıp hem de eğleniyoruz. Harika bir şey bu dostum!

Onu da bir sonraki yazıda anlatayım :)

Benzer yazılarım

34 Yorum yap

  1. ne güzel yerler, keyifli gezmeler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Bahar, gezdik geldik hemen :)

      Sil
  2. Ne güzel fotoğraflar öyle, ana oğul siz zaten çok güzelsiniz..
    Çokça yaz, gitmiş kadar oldum zira.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz Kerime, o senin güzelliğin :) Yazmaya çalışacağım :)

      Sil
  3. Colvar'ı hiç duymamışım. Harikaymış cidden. Verdiğin bilgiler de harika.
    Ana oğula süper doping etkisi yaptığı kesin ;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden ayrıntıları anlatmıyordum ama son zamanlarda biraz daha açıklayıcı yazmaya çalışıyorum Zeugma. Hoş arama yapıp benim bloğa ulaşan da pek olmaz ama neyse, belki birilerinin işine yarar :)

      Doping etkisi yaptı gerçekten de, çok eğlendik :)

      Sil
  4. Mimariye bayıldım, evler sanki masal kitaplarından fırlamış gibi:)))böyle soğuk havada seyahate çıkmak ancak çılgın kız Handan yapardı:))))eline sağlık yazı ve fotolar için. İyi tatiller:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçerken de masal gibiydi Müjde. Hava soğuktu ama biz kat kat giyinmiştik, üstelik İstanbul gibi nem de olmadığından rüzgârsız havada hiç üşümedik. Yağmur yağmasın diye dua ettimdi ama :)

      Sil
  5. Weinachten de Glückwein içilir tabiii, yarasın, PROST 😘😘😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O ne kız, biz win chaud içtik :D Teşekkürler, şerefe 🍻

      Sil
    2. Vin chaud!!! Sante ;)))
      Ama ben sana kizdim ki!!!!
      Sen Almanya ya gel bana gelme, sen Fransa'ya gel bana gelme.
      Gelme bencede, bana gelme artik :((

      Sil
    3. Belçika'ya gelicem sana özel bebek, söz 😘

      Sil
  6. Bu romantik şarap yolunu eşinle tamamlarsın belki Handan, hakikaten masal gibi:)

    YanıtlaSil
  7. Avrupa bu mevsimde çok hoş olmuyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluyor Sezer, kışın soğuğunu bile hissetmiyor insan :)

      Sil
  8. Ne güzel bir kaçamak olmuş.
    2 saat kar da cabası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O olmasa yetişemezdik De Kubad. Bütün standlar yedide kapanıyor.

      Sil
  9. Handanım ne ara gittin sen yahu. Instagramda görüyordum ama tbt sandıydım ^.^.
    Aaa resmen ce e yapıp yapıp biryerlerden çıkıyon sen :) Kuş musun çocum sen :)
    Ne güzel yerlermiş canım , keyfiniz bol olsun. Bayıldım ikinize , selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaha, hiç uzun vakit bulamıyorum, arada böyle kısacık kaçıyorum o yüzden Derya :) Pek mantıklı değil ama en uygun vakti beklerken zaman geçip gidiyor yahu :) Bizden de ssna öpücükler :)

      Sil
  10. O evleri çocukken pullar üzerinde görüp sevmiştim ben. Anne oğul kaçamağı iyi fikir bu zamanda. Yani noel arefesinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evler zaten şeker gibiydi bir de süslemişler Tülin. Gerçekten de iyi fikir bu zamanda kaçamak :)

      Sil
  11. dur bi baksana, otel kaç euro idi, istanbul basel uçup sonra trenle colmara gidiyoz di mi. colmar otel. nerden geldi aklına buraya gitmek hiç duymamıştım yaaa. ama sevdim gidicem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otele indirimden 112 € verdik, iki kişi, kahvaltı dahil. Daha ucuz olanları da bulunabilirdi de biz son an rezervasyon yapabildik. Evet önce Basel, sonra otobüsle tren istasyonu oradan da Colmar'a tren. Otobüs de varmış, daha uygun fiyatlı. Git bence de çok güzel di :)

      Sil
    2. rezervasyon nerden yaptın.

      Sil
  12. Colmar'ı hiç duymamıştım. Sayende gezmiş kadar oldum. İyi ki gitmişsiniz :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hiç duymamıştım Şule, şans eseri bulup gittim :)

      Sil
  13. Handan, ig'deki fotoğraflarını görünce merak ediyordum Colmar gezini. Son bölümden geriye giderek baktım tek tek fotoğraflarına..ne güzel bir yermiş, biraz Almanya'ya da benzettim. Geziniz ne güzel geçmiş delikanlılarla. Sıcak şarap da ne hoştur :) canım çekti şimdi bak :)) Ayrıntılı bilgi vermen çok iyi olmuş. Gidersem bu bilgilerine bakacağım. Çok sağol. Noel öncesinde harika bir doping olmuş..nicelerine :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya ve Fransa arasında sürekli gidip gelmiş bir kasaba zaten Esin, onun için Alman mimarisi de gayet belirgin.

      Sıcak şarap, hele o soğukta gezerken harika geliyor. Normal şarap sevmem ama sıcağına dayanamıyorum :)

      Eskiden ayrıntılı yazmıyordum ama artık kendim de en çok bloglardan faydalandığımı fark ettiğimden anlatmaya çalışıyorum. Umarım gidersin sen de. Baharda çok güzel oluyormuş aklında bulunsun :)

      Sil
  14. Evlere bayıldım Handan... Masalsı bir havası var kentin ♥
    Buz pisti ve Ayşegül ♥ Aynı kapaktaki gibi gerçekten de...

    Ana oğlu şahanesiniz siz ♥

    YanıtlaSil