Çalışkan Çarşamba Kokona

Ağustos 10, 2022

Dün bir arkadaşımla Sakıp Sabancı Müzesi' ne gittim. Hemen öğrendiklerimi size söyleyeyim sıcağı sıcağına .


Dur önce müzenin salı günleri bedava olduğunu, Eminönü' den kalkıp Sarıyer ' giden boğaz hattının Emirgân durağında inince yürüyerek on dakikada gidildiğini ve harika bir manzarası olduğunu söyleyeyim.

Osman Hamdi Bey'in eserlerinin olduğu ilk bölümde gördüm kelimemi : Kokona. Bir portrenin ismiydi. Süslü kokona deyiminden dolayı kokona benim için süslü püslü birşey demek gibiydi. Meğer kokona, müslümanların müslüman olmayan kadınlara verdikleri isimmiş. Yunanca' da hanımefendi, yaşlı kadın anlamına gelen kokonadan gelmiş büyük ihtimal.


O zaman kelimemizi öğrendiğimize göre dünden fotoğraflarla devam edelim. İskele arkamızda. Rüzgâr püfür püfür. Yazın bu sıcaklarda yapılacak harika bir aktivite vapur + müze. ( Ki bugün de birazdan başka vapur başka müzeye gidiyorum :)


Müzenin bahçesi. İçerisi çok büyük değil ama botanik bahçesi gibi bitkilerin isimleri ve açıklamaları var.



Müzenin kapısının yanında kafesi var. Fiyatlar uygun, yiyecekler de içecekler de güzeldi. 


İçeride çok fotoğraf çekmedim. 


Köşk kısmı, hat sanatı kısmı, Osman Hamdi Bey kısmı ve Abdülmecid Efendi kısmı vardı.





Abdülmecid Efendi ' de kim ne padişahı kim kimin oğlu kafamız karıştı, hahaha.

Meğer kafamızı karıştıran Sultan Abdülmecid erkenden verem olup vefat edince kardeşi Abdülaziz padişah olmuş. O tahttan indirilince Sultan Abdülmecid'in oğulları sırayla tahta geçmişler ki kimse kimseyi boğazlamadığından olsa gerek dört oğlu padişah olmuş Abdülmecid' in. Abdülmecid Efendi ise Abdülaziz 'in oğluymuş. Vahdettin ' den sonra veliahtmış ve en son halife olarak seçilmiş.

Bu da çalışkan çarşambaya ek olsun.

Şimdi ben giyinmeye gidiyorum ki yine çok kilo aldığımdan uzun sürüyor içine sığdığım bişeyler bulmam. 

Çüüüz.

Benzer yazılarım

20 Yorum yap

  1. sabancı müzesi de bahçesi de ne güzel de mi :) koket var bir de eski romanlarda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel Deep.

      Evet koketten dolayı kokonayı da aynı anlamda düşünmüş olabilirim belki.

      Sil
  2. Ne güzel olmuş bende Çınar'la Rahmi Koç'a gitmiştim. Oraya da vapurla gitmek kısa sürüyor ama ücretsiz diyemem. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet oraya da Haliç Hattı gidiyor She. Ben de oğlanlarla bir kaç defa gittim. Hatta oyuncak bebek sergisi var, yine girmek istiyorum. Rahmi Koç Müzesi ' nin bedava günü yok ama bakacak olursan Sabancı Müzesi ile aynı fiyat. Ama bu müzenin içini bir , bilemedin iki saatte gezebilirken Rahmi Koç Müzesi' ne bir gün yetmiyor. Parasını sonuna kadar hakkediyor bence :)

      Sil
  3. Bundan çok yıllar önce Salvador Dali eserlerinin ilk gösterimi için bu müzeye gitmiştim. İnsanların bir tablo başında yarım saat kaldığı serginin tamamını 20 dakikada bitirmiş ve kendimi çok cahil hissetmeme sebep olmuşlardı:) Sonra da bir daha gitme gitmedim ama merak da ediyorum en son halini:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha, hiç millete bakmam kendi keyfime göre dolaşırım Sezgin :D Ben de uçuk resimlerden anlamıyorum ama Osman Hamdi Bey ile Abdülmecid Efendi' nin resimlerini sevdim. Resimlerin katmanlarını inceleyip yapılan düzeltmeleri fakan keşfetmeleri çok ilgimi çekti. Oğluşlarla müzeye giderken içeride en sevdiğimizi bulup birbirimize söyleriz,bilmediğimiz bir kelimeyi ezberleyip kim daha uzun süre aklında tutacak yarışması yaparız, anlamadığımız modern sanatlara anlam uydururuz falan, böyle gezerken hem daha eğleniyoruz hem vakit güzel geçiyor :)

      Sil
    2. Harika fikir ve bende bunu uygulayacağım Oğlumla:)))

      Sil
    3. Bizimkiler çok seviyordu öyle gezmeyi, oğlun da sever bence :)

      Sil
  4. Salı gidemezsek giriş ücreti ne kadar acaba? Hep aklımda ama bir gidemedik. Kartal'dan Eminönün'e kadar gitmek bile düşündürüyor bu sıcakta:) Bravo size..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 60 TL tam , 40 TL +60 ve Müze Kartı olanlara , 30 TL öğrenciymiş Mehtap. Bunlar tek giriş . Bir de çok girişi var. 90 TL tam 45 TL öğrenci, bir yıl kullanılıyor, isme özel basılıyor .
      Trenle sirkeci gayet serin bir gidiş olur bence. Marmaray öyle serin ki yanımda şal taşıyorum ona binerken kullanmak için :)

      Sil
  5. Oh ne güzel yapmışsınız 😊Perşembeleri de İstanbul Modern ücretsiz hâlâ değişmediyse. Bayılırım müze gezmeye 🤩 İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Atina Müzesi favorilerimden. Bu yaz Harbiye Askeri Müzesini gezdik ama yorgunluktan bitiremedik. Bir noktada bırakıp çıkmak zorunda kaldık ama elbet yine gideriz 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet İstanbul Modern ' e hep perşembeleri giderim :) Pera Müzesi de cuma akşamları 18.00 den sonra ücretsizdi.

      Harbiye Müzesi' ne Can' la gidelim dediğimiz için bir türlü denk düşüremedik. Dur bi bakiim ben de , hep birlikte gidecek zaman bulabilir miyiz.

      Sil
  6. Faydalı,davetkar bir gezi; müzeye gitmeyecek,Emirgan'ı merak etmeyecek olana bile"Hadi" dedirtecek kültürel hareket; teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Güven Bey, ben öyle keyif aldım ki, herkesin aklına düşüreyim dedim :)

      Sil
  7. Günaydın Handan. Ne güzel ben de çok severim müzeleri ama burayı görmedim ilk fırsatta gidicem. Arkadaşa geçmiş olsun sevindim tekrar gördüğüme. Hülya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok dikkatlisin Hülya, teşekkürler geçmiş olsun dileklerin için. Çok şükür her şey iyi geçti, o operasyon o evine dönmeden önce bize daha çok birlite olma fırsatı kazandırdı.
      Ben de hiç gitmemiştim daha önce bu müzeye. Müze, vapur ve bahçe keyfi nefis oldu.

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Bakıyorum bakıyorum sürekli, sadece daha vakit bulamadım :)

      Sil
  9. Bu müze bazen yurt dışından önemli resim ve heykeller de getirip sergiliyor sanırım ya da ben başka bir müze ile karıştırıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geliyor Şule, biz gittiğimizde şansımıza o sergi yeni bitmişti, yetişemedik . Boş zamana denk düştük.

      Sil