Çocuklarla Sohbet Etmek

Şubat 01, 2017

Mükemmel bir anneyim diyecek halim yok, sinirliyim, otoriterim kendimce bir sürü yanlışım var. Dengelemeye çalışıyorum bir.
şekilde.


Çocuklarımla ilişkimiz ara sıra gazel okuma boyutuna oradan aryaya geçiş yapsa da, herkesin kendi odasına çekildiği yaşlar gelmiş olsa da aramızda muhakkak sohbet olmasına özen gösteriyorum.


Sohbet dediysem gerçek sohbet. Gün içinde muhabbetler hep eleştiri, düzeltme, bildiri falan boyutlarında geçiyor.


Biz nelerden mi konuşuyoruz?

Gezi plânları birlikte sohbet etmek için güzel oluyor. Seçtiğimiz yerle ilgili neler yapacağımızı konuşuyoruz.


Onların kitaplarını okuduğum için bize harika konular çıkıyor oradan. Kahramanlarla ilgili komik anektodları söyleyip kahkahalar atıyoruz. Macera kitapları güzeldir :)


Yine o macera kitaplarının içinde güzel mesajlar vardır. Normalde söylendiğinde kuru lâf gibi gelir ama oradaki bir olayda ete kemiğe bürünür.


Çocukların en sevdikleri muhabbet kendi küçüklüklerini dinlemektir. Hiç sıkılmazlar. Aynı şeyleri aynı keyifle konuşursunuz. Eh biz annelerin de hiç sıkılmadan anlatacakları hikâye onlarınki olduğuna göre konuş dur :)

Bazen hayallerimizi, piyangodan para çıksa neler yapacağımızı konuşuruz.

Bazen izlediğimiz filmle ilgili.


Aktivitelerimin en güzel yanı sohbet ortamıdır. Kart yaparken hangi modeli seçeceğimizden ev süslerken ne yapabilirize bir sürü konu açılır.


Küçük çocukları olanlar, bana hiçbir şey anlatmıyor diyenler akşam yatmadan önceki zamanı denesinler bir de. Yatma zamanını geciktirmeye çalışırken neler neler dökülür bir bilseniz :)


Ha bir de hı hı hı deyip başka şeylerle ilgilenirseniz sonra hı hı hı deyip size bakmayan bir çocukla karşılaştığınızda üzülüp sinirlenmeyin.

Hep dinleyemeyebilirsiniz. Benim gibi yapın. Kafam almıyor şu anda, daha uygun olduğumda anlat derim bazen. Meselâ gecenin ilerleyen saatlerinde gelip uzun uzun oyun anlatacaklarsa annenin mesaisi bitmiştir sabah sekizde tekrar deneyiniz mesajını tekrar tekrar yinelerim. Bilirler ki dinlediğim zaman dinliyorum gerçekten.


Ve onlar keyifli keyifli anlatırken araya girip turşu suyu sıkmayın konularına, hemen o ara düzeltme yapmasanız da olur, bırakın anlatsın. Bırakın yanlış yapsın. Bırakın dağınık kalsın :)

Ne konuştuğumuzun önemi yoktur yeter ki olay nasihatlara, derslere geçiş yapmasın. Merak etmeyin karşılıklı gülerken ciddi halinizden çok daha fazla şey öğrenir onlar.

Benzer yazılarım

26 Yorum yap

  1. Günlük olaylar disinda sohbet çok iyi oluyor. Çocuklar da buna ihtiyaç duyuyor.

    YanıtlaSil
  2. Aaa bu ne tatlılık böyleee.Pembiş cok yakişmiss 😃

    Sohbet olmalı kesinlikle.Teknoloji çagında bu ortamı sağlamak o kadar zorki.Zoru basarmıssınız.Masallah size 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer dışarı çıkmışsak,tatile gitmişsek ya da ne bileyim lokantadaysak telefonlar ve bilimum elektronik alet ortalığa bizde Annesi'nin Prenses'i ( İsmini pek yakında Annesi diye kısaltacağım haberin olsun, yaz yaz bitmiyor :), onun yerine herkes sohbet edecek bir konu bulmak zorunda. Bazen fıkra anlatmaya çalışırız ama nasıl formdan düşmüşüz bir görsen, fıkradan çok kendi halimize gülüyoruz :)

      Sil
  3. Yine içim sıcacık oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir sohbet gibi insanın içini sıcacık yapan bir şey yoktur, değil mi Evde Yazar :)

      Sil
  4. Merhaba,

    Yüzlerden gülümsemelerin eksilmediği güzel günler diliyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Her ne kadar zaman zaman isyan etsek de annelerin en güzel anı çocukları yanında olduğu andır son resminize bayıldım hep mutlu olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o son resmi, sevgili Ayşe (Carpe Diem bloğu) yapboz halinde yaptırıp bana yollamıştı Evimin Güncesi :) Odamızın duvarında asılı, her baktığımda içim sıcacık olur :)

      Teşekkürler :)

      Sil
  6. Butun aileler sizinki gibi olsa keske:(
    Brn krndi adima, universitedeki oglumu aradim ozledim gel diye. Sinavlarim bitince size gelecegim oldu verdigi cevap. Guleyim mi, uzuleyim mi bilemedim. Hangi ara "siz" olduk???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eee Mevlüde evden çıktıklarında siz olacağız hepimiz, acı ama gerçek :) Benim de bir kaç senem kaldı, hani şansıma İstanbul'da okurlarsa az biraz daha var.

      Sil
  7. Sevgili Handan, sen çok iyi annesin çok çocuklarına verdiğin sevginin karşılığınıda evlatlarından alıyorsun izlediğim kadarıyla. Bir anne içinde en önemli şey.
    Hep sevginiz saygınız daim olsun. Biraz bilmiş mi yazdım diye düşünme sakın tüm samimiyetimle ifade ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Gezgin Kova :) Annelik ip üstünde cambazlık, arada düşsek de kalkıp tekrar dengeyi bulmak gerekiyor. Sevgi anahtar kelime sanırım :)

      Sil
  8. Güzel bir annesin sen Handan, çocuklarında çok şanslı...kendine haksızlık ediyorsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sertaç :) Aslında anneliğimi ssorgulamıyordum,sadece ahkâm kesiyor olmak istemedim, sonuçta hepimiz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz :)

      Sil
  9. Kendine haksızlık etme, sen benim gözümde harika bir annesin... Mete ve Bilge çok şanslılar senin gibi bir anneleri olduğu için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yok kendime haksızlık etmiyorum Kerime, artılar ve eksiler tabii ki hepimizde var. Teşekkür ederim :)

      Sil
  10. İnsanın zaman zaman kendini eleştirmesi, değerlendirmesi çok güzel.
    Çocuk ve gençlerle birlikte olma, onları dinleme, fikirlerine değer verme tabii ki çok önemli.Öylece kişilik kazanıyorlar. Ama yaşları gereği arkadaş gruplarına da ihtiyaç duyuyorlar.Keşke günlük tutabilseler.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda içeride arkadaşlarıyla birlikteler Makbule Hanım, bu gece sabahlayacaklar. Odalarından gelen kahkahaları gülümseyerek dinliyorum :)

      Günlük tutma işini pek yapamadılar. Başlayıp bıraktılat hep. Ben de çok isterdim yazmalarını.

      Sil
  11. Bizimki de benden birşeyler isteyeceği zaman girizgah bölümünde dökülüyor :)))

    Ben senin anneliğini sev,yorum Handanım ve emin ol bir sürü ipucu buluyorum her yazında :)
    İyi ki annesin, iyi ki ben bu anneyi tanıyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şebo :) Hepimiz birbirimizden çok şeyler öğreniyoruz :)

      Sil
  12. Çok tatlısınız. Bence herkes kendince mükemmel anne. Herkes olabildiğinin iyisi olmaya çalışıyor. Geçenlerde bir rock grubunun konserine gitmiştiniz sanırım. Zaten bu yaşta çocukla nasıl ilgilenir ki başka. Muhabbetiniz bol olsun. Çok öptüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AA bu yoruma cevap vermeyi unutmuşum. Teşekkür ederim :) Ben de öpüyorum kocaman :)

      Sil