Hiç Aklımdan Çıkmıyor ki.

Kasım 03, 2016

Ülkenin en başarılı olan çocuklarının gittiği okulun ( En zengin  en aristokrat falan değil bak, ülkemin her yanından her yöresinden, çok çalışmış çocukların gittiği) vakti zamanında sınavla alınan öğretmenleri bir kalemde tayin istemeye zorlanmış. Bu öğretmenler senelerini bu okullara vermiş öğretmenler.

Haydi bunu geçtim diyelim. Tayini normal zamanında da bildirilmemiş  ,sene başlamış,okul açılmış, o hafta bir sabah haber verilmiş.

Bu öğrenciler daha derslere başlayıp okula alışırken ne olduğunu anlayamamış.

Bu öğretmenler bir anda istek bile yapamadan bir yerlere yollanmış. Evleri  ,kurulu düzenleri hiçe sayılmış. Çocukları   onların okulları hep ayarlanmış, yeni bir sene için en uygun düzen kurulmuşken bir anda -meselâ Kadıköy yerine Şile 'de bulmuş kendisini  .

Sorarım sana, şimdi bu öğretmenlerden diğer okullar da faydalansın diyen bir kişi böyle mi yapar?  Okul açıldıktan sonra yapılan bir düzenleme iyi niyetli olabilir mi? Yollarda enerjisini tüketen, hukuksuz bir şekilde tayini çıkan küskün bir öğretmenden ne bekleyebilirsin?

Yeni gelen öğretmenlere bakarsak. Onların da düzenleri bir anda bozulmuş. Üstelik bu okullara gelmekle fazladan para kazanılmıyor fazladan çalışılıyor yalnızca. Üstelik kimisinin yabancı dili yeterli değil.  Hiçbiri gidenler gibi sınava tabi olmadı. Hiçbiri kesin tayinle gelmedi. Müdürün onayı halinde kesinleşecek bu tayinlere kadar ne kadar kendisi olur ne kadar bağımlı olur?

Peki bunun seninle alakası ne?

Pek yakında çocukların gitmek için can attıkları devlet okulu kalmayınca,  Erzurum'dan, Artvin'den parasız yatılı gönderebileceğin güzel yerler olmayınca, nerelere gideceksin?

Haydi çocuğun çalışkan, burs kazanır özel okur diyorsun,  neden ülkemin güzel devlet okulları, kurulu düzenleri  harika başarılara imza atan öğretmenleri varken bu şansın elinden alınıyor ki?  Neden ülkemin bir sürü standartların altında zor şartlarda eğitim yapmaya çalışan okulları iyileştirilmeye çalışılmıyor da güzellere el atılıyor ki?

Hele bir de teog sınavı olmadan mülakatla almaya başlasınlar, bak gör o zaman ağzınla kuş tutsa çocuğun o okullara giremez artık. Bir çocuğa  adil bir ortam veremezsen ondan çalışma bekleyemezsin de. Neden çok çalışarak bir şey elde edemeyeceğini görünce çalışsın ki?



Benzer yazılarım

28 Yorum yap

  1. iyi okullardaki bu uygulama orada okuyan öğrenciler, veliler ve öğretmenler kadar beni de üzüyor. eğitimde nice sorun varken bunlara yoğunlaşmak ne kadar doğru?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sorma Bahar, bu kadar sorunun arasında niye tıkır tıkır işleyen sisteme de al atılır anlayabilmek mümkün değil.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Hem de nasıl Güliz. Beyin göçü başladı bile.

      Sil
  3. Adalet azaldıkça iltimas ve torpil arttıkça nasıl gelişeceğiz bilemiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bilmiyorum Yurdagül, gelişmemiz de istenmiyor sanırım.

      Sil
  4. Mülakatla alımlar başlarsa hiç şaşırmayacağım Handan.
    Her sene başka bir haldeler. Bu tutmadı, bunu yapalım, yok bu daha güzel... Ettiler içine eğitim sistemin...
    Ne öğretmen eski öğretmen, ne okul aynı okul...
    Bu yaka paça gönderdikleri öğretmen nerede faydalı olacakki artık kızgınlığından, telaşesinden... Başarılı olduğum için böyle bir muamele ise, tamam başarmıyorum diyecek belkide... Emekliliği gelen ama çalışan öğretmenler vardı, emekli olacaklar belkide...
    İçine ettiler düzensizlikleriyle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir hava yaratılmaya çalışılıyor ki sanki imtiyaz sahibi öğretmenler ve öğrenciler şımarıklık yapıyor gibi. O öğretmenlerin yegâne imtiyazları öğrencileri, o öğrencilerin de öğretmenleri. Okul açıldıktan sonra hukuksuz bir şekilde al herkesi sonra da bi havalara gir. Sinirlenmemek elde değil Şebnem. Hukuken hiç bir dayanakları yok. Vahşi batıda yaşıyoruz.

      Sil
  5. Cumhuriyeti yıkma, din devletine geçiş yapma süreci bunlar. :( Benim içimden geçen şuydu keşke tüm öğrenciler boykot yapsa, 1 yıl değil 6 ay dayansalar, derslere girmeseler büyük olay olurdu. 6 ay derssiz kalmak, 1 yıl ders görmemek kulağa hoş gelmeyebilir ama karşılığı, mükafatı büyük olurdu ancak bu şekilde yenerdiler onları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün bahçede oturma eylemi yaptılar onda bile disiplin tehditleri havada uçuştu Müjdecim. Bunlar henüz küçük,liseye başlayanlar on dört yaşında çocuklar,aileler onları korumak istiyor. Ama bin beş yüz kişilik okulda yüz elli aile uğraşıyorsa sorun daha buradan başlıyor. Okula kapağı attık nasılsa diye bir düşünce mi var nedir anlamadım ben. Aslında ilkokul ortaokul aileleri dökülmeli yollara ya, başlarına gelince anlayacaklar diyorum. Bir şey yapmalarına da gerek yok, eylemlere sessizce katılsınlar yeter. Bu kadar ya, gelip okulun kapısında durup gidecek. O bile yok..

      Sil
    2. Bunu yapabilmek için iyi organize olmak gerek. memleketin STK'ları düzgün işlemiyor ki:( Basını zaten bitirdiler:( Çocuk daha onlar nasıl yapsınlar eylem. Aileler korkarken, çocuklar ne yapabilir ki?:(

      Sil
    3. Haklısın Persephone. Aileler korkuyor, onlar biraz ses getirebilseydi.

      Sil
  6. Geçen gün bir yerlerde okudum Bill Gates'in çocukları yaşadıkları yerdeki yerel bir okula gidiyormuş YEREL OKUL! kolej filan değil. Artık eğitim kalitesi ne kadar yüksekse? Diyebilirsinizki kimbilir nerede oturuyorlar? Ama iş öyle değil, bugün sabancı, koç çocuklarının hangisi memleketimin yerel okullarında okuyor. Eğitimi devlet kendi eliyle bitiriyor. Niyet zırcahil yetiştirmek olsa gerek:( Başka açıklaması yok! Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanada'da da bütün çocuklar devlet liselerindeydi Persephone. 1990 lardan kalma kitapları, aynı okuldan mezun olmuş öğretmenleri vardı. Günde beş ders ve bir etüd dersi işliyorlardı. Dönemde aldıkları ders sayısı beşti. Bizim çocuklarımız hamallık ve yarış atlığı yapadursun oradakiler çocukluk ve gençliklerini doyasıya yaşamaktalar.

      Sil
  7. Kızım o okullardan birinde okumuıyor ama her eylemlerine gitmeye çalıştım, işimin elverdiği her imkanı da onlara sundum
    Allah bildiği gibi yapsın bu iğrenç düzeni besleyen insanları
    Cin çıktı tepeme..sakinleşemediğim konulardan biri bu

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Kadriyeciğim herkes senin gibi olsaydı ne güzel olurdu. Olayın vehametini anlayanlar bile harekete geçmiyor ki diğerlerine anlatalım.

      Benden de sevgiler canım.

      Sil
  8. Eğitim sistemimiz bu tarz olaylar ile sarsıldıça (artık sarsılmaya çalışıldıkça diyemiyorum), geleceğimiz olan öğrencilerimizin, çocuklarımızın, gençlerimizin akıbeti beni korkutuyor artık..
    Çok acı, temellerimizle oynanıyor ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  9. Ah Handanım ah... Çok zor günler bekliyor bizi ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umutlu olmak istiyorum Özlem, hani en karanlık zaman gün doğmadan hemen önceki anlarmış ya...

      Sil
  10. okulda çalışan biri olarak gerçekten durup şaşkınlıkla izliyorum bir çok olayı... ileriye dönük artık ne düşünmeliyiz ve ummalıyız bilemiyorum ama umarım çocuklarımızın içinden bir kaçının vatanına bağlılığı sonsuz olur.. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vatana bağımlılık bir şekilde elde edilse bile bağımsız düşünen, yaratıcı, sorgulayan, özgür bireyler yetiştirilmesi gitgide güçleşiyor Pınar.

      Sil
  11. Offff, offff! Zaten kötü olan sistem özellikle son 2 senedir yerlerde sürünüyor. İyice deneme tahtasına döndü eğitim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında deneme tahtası değil, gayet bilinçli bir yoldalar Belle, ne yazık ki..

      Sil
  12. Baştakiler milli eğitime kökten karşı. Onların istediği medrese eğitimi. Kırk yıl öncesinden daha gerideyiz. Bu kafayla bilim adamı yetişmez bu ülkede...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece baş eğen peki efendimciler yetiştirmek istiyorlar Tyrha.

      Sil
  13. Ülkede çok şey oluyor ama beni en çok kızdıranların başında bebek tecavüzleri ve bu lise meselesi geliyor. Son yazdığın cümle var ya, aslında tüm amaç o biliyor musun. Yazık çok yazık. Ben yurt dışındayım (gerçi her zaman geri dönme hakkımı saklı tutuyorum ama) yeğenlerim kuzenlerim tüm sevdiklerim oradaki eğitim çarkının içinde. İçim acıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu ülkede bu duruma içi acıyan herkes gelip yanımızda dursaydı GeCe, ses çıkartabilirdik ama ne yazık ki kimsede hareket yok canım. Altı üstü paltosunu giyip okulun önünde duracak. Nerdeee. Bir şey elde edilemeyeceğini düşünse de kendi iç huzuru için gelse keşke..

      Sil