Lazanya

Nisan 04, 2023

Ne yiyeceğimi bilememe sonucu markette gördüğüm bilimum değişik şeylere sarmaktayım.

Geçen gün pirinç makarnası denemiştim. Makarnanın bi esprisi yok aslında çok kısa sürede haşlanıyor. İçine de bir sürü sebzeyi kavurup koymuştum.

Dün de lazanya yapayım dedim. Hiç yapmamıştım daha önce.

Pastavillanın lazanyasını aldım. Önceden haşlamak, ıslatmak falan gerekmiyormuş. Sonra evde kara kara onu dizeceğim kap arandım. Bi dikdörtgen borcamım var ama 8x17 cm olan lazanyanın bi tanesi sığıyor içine. Yanlarda da bir sürü boşluk. 

Neyse, şasıma Bilgehan anneannesine gitmişti yemek yemeye. Anneme var mı sende kare borcam diye sordum. Anacım, bendeki kafaya bak. Annem ha babam kocaman bir borcamla yemek gönderir. Aklımın ucuna bile gelmiyor. Valla 20x30 lukmuş o kabı. Benim lazanya içine cuk oturdu.

O arada neyse ki oğlan gelmeden süt olmadığını da hatırladım da gelirken aldı.

Ben de sallana silkine kavuracağım kıymaya katacaklarımı çıkarttım. 


Yarım kilo kıymayı şu fotoğrafta gördüklerinizle kavurdum. Ben önden kıymayı kavurup soğanı sonradan katarım genelde. Böylece daha ekstra yağ koymamış oluyorum kendimce. He , fotoğrafta olmayan bir de domates sosu koydum. Salça diyordu tarif koymadım onu.

Sonra gidip biraz yatayım da kalkınca kalanını yaparım dedim .

Tam yatacağım, anaaa, e benim pilatesim vardı ya diye zıpladım. Bir saat sonra başlayacak . O zaman gidip beşamel sosu da hazırlayayım dedim.

Üç kaşık tereyağ ile yarım su bardağı unu biraz kavurduktan sonra 600ml sütü yavaş yavaş topaklamadan karıştırdım. Höööö. Karıştıramadım tabi.  Nasıl yapıyonuz yavrum siz o işi , ben sütü katıyorum hooop topak. Blanderdan geçirmeden beşamel sos yapabildiğim olmadı.  Neyse ben accık fazla pişirmişim, olması gerekenden yoğun olduğunu lazanyaya sürerken anladım. Çok pişmesine gerek yok. Zaten fırında pişecek.

Bu da bitince. Borcamın altını yağlayıp domates sosu döktüm. Sonra lazanya kıyma beşamel sos lazanya kıyma beşamel sos diye sos bitene kadar sıraladım. En üstte sos oluyo. Onun da üstüne kaşar rendesi. 

O arada baktım spor yapacak halim yok gidip yattım. Yarım saat sonra zımba gibi kalkınca spora da yetiştim. Dedim kızlar bana unutturmayın yirmi dakkaya fırına sürmem lâzım yemeği.

190 derecede yarım saat ağzı folyolu, on beş dakika kadar da folyosuz pişirdim. Üzeri kızarınca kapattım .


Güzel olmuştu ama o kadar malzemeyi ayakkabıya koyup fırına sürsem o da güzel olurdu ihtimal. 

Paketin kalanını bitireyim diye bir kere daha yaparım sanırsam .

Sonrasında kıymalı makarna yapar yerim anacım :D

Daha düzgün tarif istersen ben şuraya bakıp yaptım :)

Afiyet olsun.



Benzer yazılarım

20 Yorum yap

  1. :))) Bende bugün damat paçası tarifi aldım yerın deneyeceğim...
    Afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni tarifler denemek güzel oluyor Özlem. Sana da afiyet olsun.

      Sil
  2. Ya story'de attığın fotoyu görünce "ohh misss, lazanya" demiştim ki ben, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  3. lazanya yoksa bir laz yemeği miiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay dün Bilgehan da aynı geyikteydi, lazların en sevdiği yemek diyordu o da :D

      Sil
  4. Tarif için teşekkürler, bir gün mutlaka deneyeceğim. Denemesem de yemek tarifi okumaya bayılıyorum, hele ki denenmiş olanları, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsnaın canı değişik şeyler çekiyor Evde Yazar, bu da güzel bir alternatif oldu :)

      Sil
  5. Hahahahaa :)) Bu malzemeyi bana koysalar bence ben de güzel olurum :))

    Şaka bir yana lazanyayı dün aldım hemen marketten ama şimdi seni okuyunca mantarlı yapmak hayaline kapıldım nedense :))) Yapınca bildiririm hemşire ;)

    YanıtlaSil
  6. Şahane olmuş eline sağlık ve afiyet olsun. Bizim bey de çok iyi yapar. İçini şu şekilde hazırlıyor: kıyma, kereviz, domates rende, havuç ve az pırasa beyazı, tuz karabiber ve rende sarmısak.. enfes oluyor bu şekliyle de :) Lazanyanın olayı önce iç sonra lazanyalar sonra iç sonra lazanyalar diye gitmesi, yoksa alta yapışıyor. Beşamel yerine biz yemeklik krema kokuyoruz bir de. Üstünün rende kaşarını pişmeye yakın koyuyorum siyahlaşmıyor. Valla onca uğraş yerine fırında kıymalı pırasalı makarna yapıp üstüne kaşarla pişirmeyi tercih ediyorum ben de :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kereviz dışında hemen aynı şeyleri koymuşuz. Benim tarifte de en alta malzemelerden koy diyordu ama ben altı lazanyalı istedim, hiç yapışmadı. Üzerine folyo serip pişirince kaşar kararmadı . Ama dediğin gibi kıymalı peynirli makarna yapmayı tercih ederim :)

      Sil
  7. çok severim ben, evde benden başka seven olmayışı ayrı bir üzüntü kaynağı, ay ben yemek yapmaya hiç üşenmem, fakat yiyemiyoruz artık bacım, şekeriydi kolestrolüydü, eskiden ile başlayan cümleler de kurmazdım ama her şey eskide kaldı, lazanya çok severim demiştim değil mi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir kitap okuyorum Eylem. S*ktir Et Diyeti. Canının çektiğini yemek üzerine kurulu. Bunu yapacağım sanırım. Anlatacağım yakında blogda ama kitap aklında olsun :D

      Sil
    2. canımın istediğini yemeğe kalksam herhalde 150 kilo olmam sadece 1 ay falan sürer, ben çok yiyorum bacım ya, maalesef...:( ama merakla bekliyorum bu felsefeyi, senden okumayı ayrıca hararetle istiyorum.

      Sil
    3. 84 kiloya çıktım ama şu aralar artık ekmek ve tatlı yiyesim azalmaya başladı. Tahmin ettiğim gibi yüz kiloya çıkmayacağım sanırım Eylem :)

      Sil
  8. Lazanya kendim hiç yapmadım hazır alıyoruz bazen ama o da ağır geliyor. Bence de kıymalı makarna en iyisi 🤣🤣🤣

    YanıtlaSil
  9. Friends dizisinde çok bahsi geçiyordu lazanyanın. Hep merak ederdim ama evde yapmaya uğraşmam. Klasik tariflerden devam ediyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında uğraşacak birşeyi yok, beşamel sosu dışında alengirli bir şey yapmıyorsun ama çok da beğenmediğimden uğraşmam bir daha. Sadece kalan yarısını pişireceğim bir ara :D

      Sil