Futbol, Ramazan ve Nostalji

Haziran 22, 2016

Ne tuhaf, hayatımın büyük çoğunluğunda diğer mevsimlere denk düşmesine rağmen benim için uzun yaz günleri, balkonda kurulan sofralar ve futbol maçları ile birleşince ramazan tam olması gerektiği gibi :)

İlk orucumu tuttuğumda sekiz yaşımdaydım. Yine böyle en uzuun günlere geliyordu.  Öğleyin bozmayıp akşama kadar dayanacağımı söylemiştim. Saat dört gibi dilim damağım yapışmış ve pes etmiştim ama artık yapacak bir şey yoktu. Babamın elimden tutup bakkala götürdüğü, gazozdan dondurmaya ne istediysem aldığı o akşamı, balkonda ezanı beklediğim uzun dakikaları ve içtiğim suyu unutmam hiç :)

Ramazan yaza geldiyse bir futbol şampiyonasına denk düşecek demektir. Annem de babam da şampiyonaları kaçırmazlardı. Hepimiz farklı bir ülke tutardık ki birbirimizi kızdırabilelim. Tabi o zamanlar Türkiye'yi oralarda hayal bile edemezdik. Babacığım 2002 deki dünya kupasını izleseydi ne mutlu olurdu kim bilir.

Maçlar tam da iftar saatine yaklaşırken başlar, son saatlerin zorluğu maç keyfiyle azaltılırdı.  Tıpkı şu anda olduğu gibi.

Maçı açıp da karşısına geçtiğimde balkondaki açılır kapanır tahta masa, annemin harika sofrası, bizi sahura kaldırmaları için büyüklerin peşinde dolaşmamız, babamın kabak çekirdeği, ilk gençlik yıllarımın hayaller ve yazılarla geçen yaz tatilleri yanıbaşıma geliyor sanki. İçim sımsıcak oluyor.

Televizyondaki muhtelif ramazan programları beni sürekli kızdırırken futbol maçlarıyla huzuru ve ramazan ruhunu bulmam ne tuhaf :)





Bu arada, he canım ben genelde İtalya ve Arjantin'i tutardım, neden acaba :)


Benzer yazılarım

33 Yorum yap

  1. Eskiden sahur programı mutlaka izlerdim şimdi program mı var hemen geçiyorum niye böyle olduk acaba , her şey yapmacık geliyor artık,sadece kendi hissettiğime bakıyorum ...bak yalnız da değilmişim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yapmacık ve şov gibi geliyor Nuray. Ben de sevindim yalnız olmadığıma :)

      Sil
  2. Anılar ve çocuklukta işlenen motifler yaş 50 değil 150 de olsa bizi yönlendiriyor.
    Tüm o güzel anılara ve o güzel anıları yaşatanlara selam olsun
    Babacığın da nurlar içinde yatsın

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir çocukluk geçirmek onun için insan hayatında ne önemli, değil mi Kadriye, aklına düştükçe içini sıcacık yapan anılar kadar değerlisi yok.

      Amin.

      Benden de sevgiler canım.

      Sil
  3. Neden öyle, ben de hep yaz ramazanlarını hatırlıyorum. Anneannecim, sağ daha. Onun kardeşleri(büyük teyzelerimiz), onların da çocukları , torunları gelir, hep birlikte iftar yapılır. Kalabalık kocaman bir sofra. İlk hatırladığım dünya şampiyonası ise 1974 .Almanya-Hollanda finali oynadı ve maalesef Almanya kazandı.Çok üzülmüştüm, Hollanda kaybedince. Bana ne oluyorsa:)))) Hala daha her turnuvada favorilerim Hollanda ve Brezilya'dır.
    Çenebaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa,üzülünmez mi Çenebaz, ben de çok üzülüyordum tuttuğum takım elenince :)

      Ah o kalabalık sofraların lezzeti bambaşka olur, değil mi.

      Sil
  4. o zamanlar televizyonlarda,binbir çeşit yemekle süslü iftar ve sahur sofralarının reklamı olmazdı.ne güzeldi.sonra ben real madrid'i tutardım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya, evet, reklamlar bile gözümüze gözümüze sokuyor herşeyi, değil mi Mızıka. Real Madrid ha, e onun maçlarını da seyretmesi keyifli olur şimdi :)

      Sil
  5. Çocukluğumda her şey daha heyecanlıydı, coşkuluydu sanki Ramazan ayında. Birlik beraberlik,programlar, iftarı beklerken ki heyecanlar. Anne babadan uzak olmaktan mı, zaman değiştikçe toplumca Ramazan'ı yaşayamamamızdan mı bilmiyorum. İftarlar bile gösterişe döndü. Amcalar gibi diyeceğim bende, nerede o eski Ramazanlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne babadan uzak olmanın etkisi büyüktür sanırım İstanbul Hanımefendisi. Annemle yaptığım iftarlarda daha bir ramazan havası soluyorum ben de çünkü. Şimdi biz çocuklarımıza yaşatacağız o heyecanı artık :)

      Sil
  6. Balkonda yenilen keyifli yemekler, balkonda içilen kahve...işin içinde balkon olunca hepsi iki kat keyif veriyor insana. Futbol ile pek aram yok. Lise yıllarında hani şu iddaa denilen bahis oyunu yeni yeni popüler olduğunda takımlara bir hayli ilgim vardı. Sonra ilgimde kuzenlerimle yaptığım kuponlar gibi söndü :) Spor söz konusu olunca jimnastik, buz pateni, yüzme sporları daha çok ilgimi çekiyor.
    Her yaşın ayrı bir güzelliği var. Her yaşımızda biriktirdiğimiz farklı anılar var. Senin de anıların çok güzelmiş sevgili Handan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet balkonun havası bambaşka Sade :)

      Buz pateni eskiden ne güzel hep yayınlanırdı, şimdi onları bulmak zorlaştı televizyonda. Sanırım ben hiçbir sporu kaçırmıyorum :) Ruhumu dinlendiriyor spor seyretmek,pozitif enerji veriyor.

      Güzel anılar insanı zenginleştiriyor, ne güzel biriktirebilmiş olmak.

      Sil
  7. Şimdi,Ramazan'ı böyle tutmak çok zor ama çok zevkli.Yaşdaş olduğumuz için anılarımız benzer haliyle.Benim için de Ramazan sahura kadar uyumayan koca bir mahalle demek.Kış Ramazanları hiç Ramazan gibi değil gerçekten.Öyle güzel anlatmışsın ki eski mahallemizdeki günlerimi yaşadım.

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar güzel anılar böyle ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel anılar kendilerine bir yol bulup yanıbaşımıza gelince ne güzel oluyor Nesrin :)

      Sil
  9. Gözüm televizyon görmüyor. İftar geç olduğu için akşam çok çabuk bitiyor. Mutfaktan çıkmak saat 9 u geçiyor.
    Eskiden daha güzeldi . Annem çok zor uyandırırdı beni sahura. Muhakkak tv açık olurdu. çok uykucuyum. Şimdi de sahura uyanmadan tutuyorum
    Futbol voleybol basketbol kupalarını kaçırmazdım. Şimdi ruhum da benimle birlikte yaşlandı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışıp da oruç tutmak hele ki çocuklarla çok zor Küçük Mucizelerim. Açlık kadar uykusuzluk da insanı vuruyor.

      Şimdi çocukların zor zamanları, yakında boş vakit buldukça yeniden izlersin. Ruhun yaşlanmamıştır merak etme sadece çok yorgunsun, ondan :)

      Sil
  10. Oldum olası şu maç mevzuunu sevemedim ben. Bu sene ilginçtirki Oytun paşanında dönüp baktığı yok. Üzüldüm diyemeyeceğim bu duruma :)))

    Eski iftarların, sahurların tadı bambaşkaydı... Kışa denk düştüğü günlerde okula gidiyorsun diye annem tutturmazdı. Ne melenirdim sırf sahura kalkabilmek için :)

    Ağzımızın tadı hep yerinde olsun inşallah arkadaşım ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de oğlanların hiç alakası yok maçlarla Şebnem :)

      Eski iftarlar mı bizim çocuk olmamız mıydı keyifli olan onu da tam bilemiyorum bak :)

      Amin canım.

      Sil
  11. Simdi hersey gostermelik, hersey sov. Hatta oruclar bile :(
    Benim ramazanda en iyi hatirladigim, ezan okunana kadar, annemler iceri almazdi bizi, kapida beklerdik ki, olurda ekmek almayi unutan olur, yaslilar olur, birseye ihtuyac duyarlar, bakkala gonderecek cocuk ararlar diye. Kapi onunde heyecanla beklerdik ezani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, düşünceli bir hareket Mevlüde, işte eskilerin farkı bu. Şimdilerde herkes birbirinden kopuk.

      Sil
  12. Ben artık televizyon izlemiyorum. Ne sahur programı ve iftar programı bir şeye benzemiyor. Geçmişe duyduğum özlem gün be gün çoğalıyor. Hey gidi günler. Yaşlanıyor muyum nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden radyo programımız açık olurdu Tigris, şimdi konuşmalar sinirimi zıplattığından ben de dayanamıyorum. Yok yok yaşlanmıyorsun, her nereye baksak iç sıkıcı bir şey olunca otomatikman özlüyor insan mutlu günleri :)

      Sil
  13. Ne zaman Dünya Kupası veya Avrupa Şampiyonası olsa izlemek için en baş köşeye kurulurum :D Favorim de her zaman İspanya'dır. Ne yazık ki babamdan başka izleyen yok, annem sadece Türkiye'nin maçı olursa izler. Haliyle birileriyle maç sohbeti yapamamak bana dert oluyor :(
    Dediğin gibi Handan Abla, artık ramazanların tadı kalmadı. Çoğu kişi fazladan masraf çıkmasın diye iftara misafir çağırmıyor. Hele o programlar beni öldürüyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep birlikte başına geçip konuşarak izlemenin keyfi bambaşka oluyor tabi Belle :)

      Ne tuhaf değil mi, oysa ki ramazan bereketi bambaşkadır ve sofraya ne kadar kalabalık oturursan o kadar dolar taşar üzerindekiler..

      Sil
  14. Biz Türkiyeli yiz.Biz Bitti demeden bitmez .. Olacak Yine. Az kaldı. Teşekürler Güzel yazı için ..Her güzellik bir arada hep olsun inşallah.

    YanıtlaSil
  15. önceden sıkı takipçisiydim bu maçların şimdi uyuyorum genelde, dünkü maçı izleyemedim mesela :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa, turnuvanın en güzel maçıydı oysa :)

      Sil
  16. Bizde maç dışında aynı sahneler vardı çocukluğumda. Huzuru bulmanın sebebi çocukluğunu hatırlatması:)))

    YanıtlaSil
  17. Benim bile içim sıcacık oldu, aileyle yaşanan mutlu an'lar ne özel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel anlar insanın en büyük zenginliklerinden değil mi Şenay :)

      Sil