Metehan'ın Özgür Gecesi
Şubat 15, 2018Bundan seneler seneler önce anasınıfına başlayan Metehan hafiften arıza çıkartmaya başlamıştı.
Sabahtan akşama kadardı ana okulu . Evde iki yaşında kardeşi vardı. Oğlumun en mutsuz zamanlarıydı. Kardeşi iki yaşın sevimliliğiyle sokakta tüm ilgiyi topluyordu. Ve yerinde durmayan enerjisiyle evde de bizim ilgimizi topluyordu zira her an başını gözünü yarabilirdi.
Ana sınıfına giden çocuğa boş ver gitme demem mümkün olmadığından ne gibi bir şey yapsam diye düşünürken bilmiyorum nereden aklıma geldi ,ona "Sana özgür bir gece vereceğim " dedim.
Doğduklarından itibaren iki çocuğumu da en geç dokuz gibi yatırıyordum. Akşamları erken uyku hem onların gelişimi için çok gerekliydi hem de anne baba olarak bizim kendimizi yenileyip dinlenmemiz açısından.
İşte ilk defa o sene Metehan'a cuma geceleri istediği saatte yatma hakkı verdim. Cuma gecesi verdim ki gündüz yorulduğundan fazla dayanamaz erkenden sızar.
Hahaha nerdeeee :)
Benim her gece sekiz dokuz gibi yatan oğlum, ilk gece, saat ikiye yaklaştığında hâlâ ayaktaydı. Oğlum yatmayacak mısın dediğimiz de "Özgür gecem !" diyerek dolaşmaya devam ediyordu. En sonunda biz yatıyoruz deyince yatağa gitti.
Ve her özgür gecesinde biz yatmadıkça ayaktaydı. Hatta biz yattıktan sonra da oturacaktı neredeyse :)
Bu özgür gecelerde bizimle başbaşa geçirdiği zamanlar, onunla birlikte bir şey yapmasak bile kardeşi yatmışken kendi başına uyanık kalıp istediğini yapabilmesi ona çok iyi geldi ve mızıltısı kesildi.
Özgür gece uygulaması sadece o sene sürdü. Çocuğumun uyku düzenini bozmadı. Çünkü şartları kesin belirlenmişti ,o şartların hiç dışına çıkılmadı, başka güne yayılmadı. İlkokula başladığından liseye gelene kadar her gece on gibi yatmaya devam ettiler .
Evet kurallarımızı uygulamak konusunda disiplinli ve kararlı olmamız gerekiyor ama çocuklarımızın ihtiyacına göre onlara sağlayacağımız böyle özel ayrıcalıklar hem onlara hem bize çok şey kazandırabiliyor.
26 Yorum
Sabahtan akşama kadar ana okulu mu? Yazık yaaaa minicik çocuklara, var ya Handan'cığım ben çok karşıyım, yani hangi ülkeydi unuttum ama Finlandiya olabilir okul, ders filan öyle saatlerce değilmiş ve sınıf yerine kırda yapıyorlarmış dersleri, ağaçlara tırmanıyorlar filan, bir tek yağmur yağarsa içeri giriliyormuş, ev ödevini de kaldırmışlardı galiba..öyle ezbercilik filan yok, hayvanları inceliyorlarmış, ağaçları, bitkileri, arada artık ders olarak neler işleniyorsa...:)ay çenem düştü:)
YanıtlaSilMetehanlarınki çılgın tempolu bir anaokulu değildi Müjdecim, on öğrenciydiler ve gayet keyifliydi okulları. Onun derdi kardeşiydi o yaşta :)
SilHaklısın,bizim çocuklar nefes alacak vakit bulamıyorlar. Ben evde olduğumdan bizimkileri sınav seneleri hariç dersaneye falan göndermedim, evse bol bol zaman geçirip oymadılar ama çalışan ailelerin çocuklarını bırakabilecekleri kurs harici etkinliği olan yer yok.
Kardeşini kıskanmış sanırım:)))e zor tabii hep tek çocukken, bir rakip geliyor:)))
SilZor olmaz mı :)
Silbu tip güzel davranışları zihnime yazıyorum. bir gün çocuğum olduğunda cebim dopdolu olsun köşeye sıkışmalarım az olsun diye. ne güzel olmuş çocuğunun dilinden anlaman ve onun sıkıntısını hiç fark ettirmeden hafifletmen. bilinçli anne olmak böyle bir şey olsa gerek:)
YanıtlaSilİnsan anne olunca sürekli bir problem çözme havasında oluyor Bibis. Hatta ilk aylarda bebepi ağlatma sakın adlı bilgisayar oyunu oynuyor gibi hissediyordum kendimi.
SilHer çocuğun çözümü farklı oluyor tabi (iki çocuğumun ikisi bile çok farklı ) ama fikir edinmek açısından ne kadar okusak kâr. Umarım işine yarar.
Benim annem de öyleydi akşam 8-9 gibi uyurduk misafir geleceği zamanda öğle uykusu yapılırdı . Ablam aynısı Arel de uyguluyor :)
YanıtlaSilBüyüme hormonlarının en çok çalıştığı zaman 22.00 ile 02.00 arasıymış Nesrin, o saatlerde uykuda olmak çok önemli. Ne yazık ki çoğu ailede çocuklar anne babalarıyla yatıp onlarla kalkıyorlar. Hayır anne baba da başbaşa bir film izleyip, üç kelime lâf edemeden nasıl duruyor bilmem :)
Silalttan kardeş gelince azalan ilgi üzüyor çocukları.. ben de küçük kardeşim ile annem ben okuldayken nnapıyolar evde diye düşünmekten 4..sınıfta dersleri dinlemez olmuştum, öğretmen annemi falan çağırmıştı :D :D ne kadar komik geliyor şimdi :D
YanıtlaSilİlginin azalmaması için elimizden geleni yaptık ama evde denge sağlansa da dışarıdaki etkenler çocukları üzüyor DrC . Ben birinci sınıftayken kardeşim doğmuştu , hiç kıskandığımı hatırlamıyorum, çok istemiştim zaten. Ama kendime elma suyu sıkıp seneler sonra süt içmeye başladığıma göre kıskanmışım demek yeni idrak etmekteyim. O kadar mutluydum ki o doğduğu için :)
SilBen uyku saatleri konusunda çok hassasım. Ela Masal doğduğumdan beri akşam 9 da yatar, sabah 7 de kalkar. Umarım değişmez ve böyle gider. Sen çok iyi gözlemlemişsin, küçükten fırsat kalmayınca büyüğe vakit yaratmışsın resmen. İşe yaraması da ayrıca sevindirici:)
YanıtlaSilAnnem de bizi akşam 9 da yatırır, azcık kafasını dinlerdi:) O zamanlar kızardım ama sonradan hak verdim. Akşamları ortada dolaşan çocuk cidden ruh sağlığına zararlı:)
Bizimkiler koca dana olduklarından artık hacıyatmaz oldular Bahar, öyle özlüyorum ki erkenden yattıkları günleri. Gerçi gece belli saatten sonra annelik mesaisi sona ermiştir, ne anlatacaksanız yarın anlatınız diyerek biraz kendime zaman ayırabiliyorum yine de :D
SilEla Masal'ı öptüm kocaman :)
O dönemi güzel atlatmışsınız :)) Ben tek çocuğum, neyse ki ilgiyi paylaşmama gerek kalmadı :D
YanıtlaSilTek çocuk olmanın şansı :D
SilLisede falan İstanbul şartlarında pert olup eve geldiklerinden benimkilerde 10 değil ama 11 de falan uyurlardı.Lakin tatil günleri ve sonrası yıllarda ,halen, sabahlar olmasın misali bayılırlar gece uyanık kalmaya.Tabii ki artık 20 oldular hiç karışmıyorum ama uyku çok önemli.Keşke düznli uyusalar.
YanıtlaSilKeşke uyusalar Mehtap. Benimkiler de şu an geç yatıyorlar ve sabahın altı buçuğunda kalkıyorlar. Artık delikanlı olduklarından zorla yatıracak halim yok ancak vücudunuzu bu kadar yıpratmayın diyorum.
SilÇok akıllıca bir uygulama olmuş.Anne olmak da insana baya deneyim katıyor.Böyle uygulamaları danışanların çocukları için söylüyorum ama bu somut bir örnek oldu benim için :) Önermem gerekenlere önereyim :) Teşekkürler :)
YanıtlaSilTabi çocuklarını erken yatırıyorlarsa işe yarayabilir ancak Yurdagül, yatırmayan o kadar çok kişi var ki :)
SilOna saygı duyduğunu, seçimlerini kendi yapabileceğini göstermeniz bence pozitif gelişmeye sebep olmuş. Bir çocuğa birey olarak davranmak kadar önemli ki!
YanıtlaSilHem de çok önemli Sibel.
SilŞimdiki bebeklerin 11-12'de bile ayakta olduğunu duyuyorum. Sen çocuklarını erken yatmaya alıştırarak çok büyük iş başarmışsın. İmrendim :-)
YanıtlaSilSabahları erken kalkmalarını istemiyor çoğu anne. Gece eşler de varken daha kolay geliyor. Bizimkiler hep sabahın köründe kalktılar :) Bebeklikten itibaren disiplinli olunca sorun çıkmıyor aslında. Çocuklar sınırlarını çok güzel öğreniyorlar, yeter ki bir sınır koyulsun Şule :)
SilÇocukların erken uyuması gerçekten nefes aldırıyor anneye babaya. Bazen gözrüyorum el kadar bebe gece saat 1-2 ye kadar ayakta, çok üzülüyorum :/ Şükür Oytun hala 9 dedimi yatakta. Çok ödevi olursa belki bir saatlik aksama yaşıyoruz. Rahatız, huzurluyuz ♥
YanıtlaSilBizimkiler artık geç yatıyorlar ne yazık ki Şebo, ancak gözlerini açacak halleri olmadığında hadi yatın artık diye yakalarına yapışıyorum :)
SilAhh ahh en derin yaralarımdan birisi... :(
YanıtlaSilBen en geç dokuzda yatırıyorum ama babası geç geliyor ki tam uyumadan önce oluyor. Ya çocuğu uyutmayıp bir hafta babasını görmekten mahrum bırakacaksın ki ben rest çeksem de çocuk haklı olarak kabul etmiyor. Bekliyor, görmek istiyor, ağlıyor.
Dokuz olmasa da 22:00'da yatıran ben ne zaman hasta olsam, çocuğun tüm saatleri alabora ediliyor baba tarafından. Peşime kızım da hasta olduğu için anne hep deliriyor...
Ah o yaramaz babalar yok mu BT.
Sil