Kitap Salı (Panik Yok Bugün Cuma, Ben Uğraşıp Didinip Geçen Haftadan Yazıp Sonra Yayımlamayı Unutunca Bööle Oldu :)

Ağustos 16, 2019

Bakınız artık kitap fotoğraflarım battaniyenin üzerindeki doğal pozlarından açılıp çiiiz deme moduna ulaştılar. Bunlar hep instagramın dimağdaki etkisi anacım. Yoksa ben hep aynı köşemde battaniye altında okuyorum.

Neyse yeni kitap salımızı tabii ki cumadan yazıyorum. (Bu cuma geçen haftaki cuma yalnız. Balık hafızalı yayımlamayı unutan Handan'dan ara not) Babababa, nasıl sorumluluk sahibiyim. Sanki bayramda blog okuyan olacak.  Ama mesele o değil, birikince içim daralıyor yazarken benim. Temizlik arası dinlenceleri bu ulvii işe adamak bünyeme iyi geliyor.

Tek sorun çamaşır suyu kokan ellerin burna yakın olması.

He canım Balkanlar ve Ortadoğu'nun en cıvık kitap yazıları bende. Gelmeyin üstüme.


İlk kitabım daha önceden başladığım serinin üçüncü kitabı. Doğruluk Kılıcı serisi. Bu serinin akıcı, eğlenceli ve macera dolu olmasının yanısıra en sevdiğim yanı her bölümün iki cilt halinde basılmış olması. Ansiklopedi gibi kitaplar benim gibi yatarak okumayı sevenler için hiç güzel değil. Böyle ikiye bölünmüş hali harika.

Kitaba başladığımdan hiçbir olayı hatırlamamam ise hiç harika değildi tabi. Eski kitaplara göz gezdirmek zorunda kaldım. Hatta bayağı bayağı okudum.


" Haşerat onlar; kendi alın terimizle kazandığımız azıcık şeyi de alıp bize geri vermeyi vadedenler, cömertliklerine bir de şükran duyacağımızı sananlar,  bizi koyun gibi yalağa sürebilsinler diye iyi insanları tembelliğe itenlerdir haşerat, özgürlüğümüzü ve adetlerimizi elimizden alanlardır. Tembel insanlar sadece kendilerini düşünür ama benim gibi bir ihtiyar bunak bile onlardan kendilerine bile bir hayır gelmeyeceğini bilir. Dünya ne hale geldi."

"Bir masuma zarar vermek için kullanılırsa kötü olan bıçağın sahibidir. Ama meselâ çıkar gözetmeksizin zırdelinin birine karşı nefsi müdafaa olarak kullanılırsa o zaman bıçağın sahibi iyi biridir. Bıçak ne iyidir ne de kötü, çünkü onu herhangi biri kullanabilir."

" Sizlerden medet uman masumlara sırt çevirmeniz sizi saldırganların suç ortağı haline getirir."

"Bizim savaşmayı sevdiğimizi, sizin istemediğiniz için kibirli bir biçimde daha üstün olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Sizin özgürlüğünüzü korumamız için yardım etmeyeceksiniz ama özgürce prensiplerinizle yaşamanın tadını çıkartacaksınız, öyle mi?"




Kütüphanemdeki bu şiir kitabını gördüğümde önce yeni aldım zannettim sonra baktım ki arkadaşımdan almışım. İngiltere'ye giderken bana şiir kitapları bırakmıştı, geri vermeyi unutmuşum.  Dedim ki "Bak kitabın bendeymiş,  geldiğinde vereyim"  O da "Boş ver senelerdir sendeymiş, kalsın yine" diye cevapladı. Bakınca geçtiğimiz binyıldan beri bende :)

Hemen şiirlerin arasında dolaşıp bitirdim.


ADAM

Adam şapkasına rastladı sokakta
Kim bilir kimin şapkası
Adam ne yapıp yapıp hatırladı
Bir kadın hatırladı sonuna kadar beyaz
Bir kadın açtı pencereyi sanuna kadar
Bir kadın kim bilir kimin karısı
Adam ne yapıp edip hatırladı

Yıldızlar kıyamet gibiydi kaldırımlarda
Çünkü biraz evvel yağmur yağmıştı
Adam bulut gibiydi hatırladı
Adamın ayaklarının altında
Yıldızların yıldız olduğu vardı
Adam yıldızlara basa basa yürüdü
Çünkü biraz önce yağmur yağmıştı.

Cemal Süreya

Benzer yazılarım

14 Yorum yap

  1. alıntı ve Şiir çok güzeldi 😊 Cemal Süreya sevdiklerimden 😊🌸 senin bu keyifli anlatımını çok seviyorum güzel kadın 😘😊🌸 sevgiler canım benim 😊🌸❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciddi olunca sıkılıyorum valla :D

      Benden de sevgiler Özlem :)

      Sil
  2. Sen de ödünç aldığın kitabı vermeyenlerden misin Handan? Cık cık cık :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha yok valla, muhakkak veririm Şule. Ama arkadaşım yurt dışına çıkmıştı ve kitaplarını bana bırakmıştı. Geri verirken bu kalmış. Geri vermeyecek olsam Yannis Ritsos'lara el koyardım :D

      Sil
  3. Şiir çok güzel sağol paylaşım için Handan.

    YanıtlaSil
  4. Cemal Süreya ve şiiri.. çok güzeldi, teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Ben de hep aynı berjer koltuğuma yayılıp okuyorum :) Cemal Süreya severiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve sessizlikte okurum, müzik falan istemem zira kitaba daldıysam müziği de dinlemiyorum zaten :)

      Ben güncel şiire ulaşamadım, eski üstadlardan keyif alıyorum hâlâ . Cemal Süreya da onlardan biri :)

      Sil
  6. Doğruluk Kılıcı serisi konusunda sana katılıyorum, ben de çok unutmuşum. İkinci kitabın ilk cildini okurken zorlandım, ikinci cildine bu yüzden başlamadım yine unuttum galiba :D Dizisini izlemiş miydin, çok güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzeli seri tamamlanınca hepsini peşpeşe okumak Kâğıt Salıncak :) Ama 11 cilt ne zaman çevrilir bilemiyorum tabi.

      Sil
  7. Vaay, 90' lardan bir anı ha... Okurken o yıllara da gitmişsindir eminim :))) İTÜ yıllarına :) Hayat kısa, kuşlar uçuyor, bak kocaman olduk, kuşlar hala uçuyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gitmez miyim Nihan :)

      Evet hâlâ uçuyorlar çok şükür :)

      Sil