Proje Mroje Okul Mokul

Ekim 10, 2016

Metehan oğlum özel okula hiç gitmedi. Devlet okulunda başarılı öğrenci oldu. Sekizinci sınıfta dersaneye devam etti. Günde 300 soru çözdü. Ondan önceki yıllarda üç sene girilen sbs vardı ondan sonraki senelerde teoga geçildi. Bizimkisi öncesinde de sonrasında da örneği olmayan bir sınavla liseyi kazandı. Devlet okulunda tüm derslerine yüz verilmeden kendi hakkıyla İstanbul'un en güzel okullarından birisine kaydını yaptırırken çok mutluyduk.

Okulunun açılış gününde yanındaydık. Törenin güzelliğiyle ağladığımı hatırlıyorum. Tören sade bir törendi. Güzellik üst sınıfların yeni gelenleri kucaklaması, mezunlarla birlikte coşkuyla kutlanmasında,  güzellik öğretmenlerinin ve okul müdürlerinin hiç müdahale yapmadan izlemelerindeydi.

Sonraki yıllarda "Anne bugün derse girmedik bir sınıfın grubunun konseri vardı, münazara vardı,maç vardı" cümlelerini duydukça doğru karar verdiğimize daha çok inandım.  Okul sadece dersten ibaret olmamalıydı bence.

Bir de öğretmenleriyle ilişkileri yok mu. Zeki, hazırcevap ve deli kanlı bu çocuklarla başa çıkmaları çok güzeldi. Hepsi demiyorum tabi arada hiç içimize sinmeyen öğretmenler de vardı ama genel olarak güzeldi. Edebiyat öğretmenlerinin ödevleri sayesinde yerli yabancı bir film, bir tiyatro, bir opera ya da bale ve bir sergiye gittiler bir sene. Hepsinin biletleriyle birlikte ödev hazırladılar.  Benim fenci matematikçi oğlum ilk defa edebiyatı sevdi.

Soran,sorgulayan,harekete geçen, kendine güvenen,bilgili,görgülü, kültürlü gençler. Ne harika değil mi?

İki sene kadar önce ülkemdeki bütün güzel okullar Proje Okulları diye bir şey oldu. Güya daha başarılı olmaları içinmiş falan filan. Bu okullar zaten başarılı. Bir Kabataş, bir İstanbul Erkek bir Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu,Vefa zaten bilinen, başarılı okullar. Neden gidip de böyle bir proje yapılacaksa zor durumdaki okullarda yapılmıyor, hepsinin seviyesi yukarı çekilmiyor. Çocuğu Teog'a sbs ye giren varsa bilir, puanınız yüksekse girebileceğiniz okul sayısı bir ya da ikidir. Daha fazlası yok. Neden diğer okullar da yükseltilmiyor da tepedeki okullar güya daha da iyileştiriliyor.

Daha önce de anlatmıştım. Bu sene okulların açıldığı hafta bizinkilerin öğretmenlerine sekiz yılı doldurdukları gerekçesiyle tayin çıktı. Okulların açıldığı hafta. Bütün bir yaz durup da okulların açıldığı hafta niye çıkar bir tayin?

Şu an okul açılalı üç hafta geride kaldı. Üç karışık, moral bozucu, belirsiz hafta. Öğretmenler bir şekilde derslerini işlemeye çalışıyorlar. Aslen atamalar anayasaya aykırı bulunarak Anayasa Mahkemesine gönderilmiş ama yürütme durdurulmadığından işlemler ilerliyor. Bir avuç veli dilekçelerimizle karşı çıkmaya çalışıyoruz.  Ne yazık ki kimsenin durumdan haberi yok.

Gelecek öğretmenlere bir sözüm yok ama önce müdürü değiştirilen bir okulun peşinden öğretmenlerinin yarısından fazlasının bir defada değiştirilmesi okulun ruhunu değiştirir.

Geçen hafta başlayan ingilizce öğretmenleri ne ders izleyeceğini henüz bilmiyormuş. Çünkü bizimkiler gramer kısmını hazırlıkta geçtiklerindem ingilizce derslerinde kitap okuyup onu inceliyorlar, edebiyat gibi görüyorlar o dersi.

Giden bütün öğretmenler vakti zamanında sınav geçip bu okullara gelmişler. Şimdikilerin neye göre atanacağı belirsiz. Bir sınav bir seviye söz konusu değil. Sorulara cevap verilmiyor.

Hatta önümüzdeki senelerde bu okullara öğrenci alırken ne yapılacağı bile muallak. İstedikleri gibi istedikleri öğrenciyi almanın yolu açılmakta gözüküyor.

İşte böyle.

Her akşam dokuzda #projenizdegiliz diye twit atılarak dikkatleri çekmeye çalışıyorlar ama biliyorsunuz benim tvitırım yok. Buradan duyurayım olanları bari dedim.




 Bu konuyla ilgili basında çıkan bir kaç yazıyla bitireyim.




http://www.cumhuriyet.com.tr/m/koseyazisi/608865/_Proje_Okulu_nda_bakin_neler_oldu__Kafalarindaki_hinlikler.html


http://www.cumhuriyet.com.tr/m/koseyazisi/612586/Cehalet_saldirisi_yapilirken_efsane_hocalar_1__Aziz_Taner.html


Benzer yazılarım

24 Yorum yap

  1. Olan çocuklara oluyor malesef deneme yanılma ile devam ediyor bu ülkede hele eğitim sistemi saçmalıklarla dolu biz oglanı özel e verdik birde bu yıl dersaneye gönderiyoruz yurtdışında üniversite okutuyoruz sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgehan da özele gidiyor Kadriye, oysa o da en iyi beş okula girebiliyordu. Fakat aradan sadece üç sene geçtiği halde her şey çok değişti.

      Sil
  2. Olan çocuklara oluyor:( Benim oğlumda devlette okuyor ve bu sene teog'a gireceğiz:( Dershane mershane koştur dur:( Zaten zor ders çalışan bir çocuk be yapacağımı bilmez haldeyim anlayacağın:( Allah hepimizin yardımcısı olsun ne diyeyim... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O stresi geçen sene çektim bitti neyse ki Persephone. Üniversite sınavı böyle stresli değil. Bilgiç de zora gelemez, biz de onun suyuna gittik.Gayet de başarılı oldu, darısı başınıza.

      Sil
  3. Bak şimdi karşıma çıkan yazı http://biliyomuydun.com/proje-okulunda-bakin/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Persephone, bir çok yazı yazılmaya başladı konuyla ilgili ama hiç umudum yok.

      Sil
  4. Çok haklısınız:( Deneme yanılma tahtasına dönem eğitim sistemimizde bir gram ilerleme yok. Hatta ne yazık ki gerileme var. Çok sinir bozucu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her geçen sene daha da geriliyor Sezer. İki oğlum arasında üç sene var, o kadar açık görüyorum ki. Metehan'ı mutlulukla kaydettirdiğimiz okula bu sene kardeşini vermek istemedik hatta, o derece.

      Sil
  5. O yaslarda cocugum olmadigi icin konuyu bu kadar detayli bilmiyordum ama egitim sistemimizin yap-boz tahtasi oldugu muhakkak.
    Dilerim tez zamanda cocuklarimizin yararina uygun bir cozum uretilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimsenin bizim çocuklarımızı düşündüğü yok Tülin. Düşünen,sorgulayan aydın bir kesim isteyen yok.

      Sil
  6. Handancım, bu konuda bir çok yazı okudum. İşin özünün ne olduğunu herkes biliyor, dile getirmekten korkuyor. Atatürkçü, laik, zeki çocukları ve velileri cezalandırıp, eğitim seviyelerini geriye çekmek, imam hatip kökenli, bu öğrencilerin seviyesine hitap edemeyecek öğretmenleri bu okullara doldurmak ve müdüre verilen yetki ile sınavsız, kendi kafa yapılarındaki çocukları o okullara alıp, bizim çocuklarımızı zehirlemek istiyorlar. tweetim yok maalesef. Ama gönlüm sizinle.
    Çenebaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Tülin, artık tepki vermeyi de hakkımızı aramayı da tamamen unuttuk. O kadar çok isyan edilecek şey oluyor ki nereye koşsak. Bizimkisi ise hiç önemsenmiyor, oysa gelecek orada.

      Sil
  7. Kabataş Erkek Lisesi Müd. Yrd. bir konuşma yapmış, az evvel nette denk geldim. Tüm okullar imam hatip lisesi gibi olmalıymış. Bilim de sanatta zerre ilerleyemedikleri gibi elde kalan son kurumlara da çöreklenme çabası içerisindeler, yazık.

    YanıtlaSil
  8. Orhan Bursalı'nın yazısını bende paylaşmıştım bugün, ülkeyi karanlığa doğru sürüklüyorlar. Kendi arkalarında bulunan o yüzde kırklık ellilik sorgulamayan her şeye evet diyen çoğunluğun artması için seferberliğe devam ediyorlar. Düşünen teba onlara göre değil...
    Yarın saat 14:00 te duyarlı vatandaşlar İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanmaya çağırılmış Twitter'da okudum şimdi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Zülâl. Pazar günü konuyla ilgili ne yapabiliriz toplantısı yapıldı ve bu sonuç çıktı. Umarım yarın ses getirebilecek bir kalabalık olur orada.

      Sil
  9. Yuh artık sen ne güzel okullarım var başarılılar güzel insanlar yetiştiriyorlar diye teşvik edeceğine güzelim sistemi boz köstek ol. Zaten tüm ülkeyi böyle yapmadılar mı. Çok yazık çok :/

    YanıtlaSil
  10. İstediklerini elde etmek için eğitimi kötüleştiriyorlar ilk önce...
    Cahil bir toplum, sorgusuz bir toplum demek...
    Düzeltilebilir mi yeniden bilmiyorum ama düzeltmek için çabalamamız gerekiyor hep birlikte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sıkı çabalamamız gerekiyor hem de Şebnem, ruhumuz duymadan değişiyor herşey, dikkatli olmak gerek.

      Sil
  11. Eğitim sistemi her sene daha garipleşiyor. Allah çocuklara ve ailelere yardım etsin. Bu arada seni MİM ledim. Yapmadıysan ve yapmak istersen beklerim. https://turgayaksoy.blogspot.com.tr/2016/09/bloggerlife2-mim.html?showComment=1476216524793#c2621825946471802888

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Turgay.

      Ya ben o mimi yapmıştım, yaptığımı da linkiyle yazına yorum olarak yazmıştım ama yorum ulaşmamış mı yerine, göremedim daha sonra. Bugünlerde çok yoğun olduğumdan tam takip de edemedim. Teşekkür ederim mim için :)

      Sil