Kitap Salı

Şubat 25, 2020


Hâlâ aynı kitaptayım. Ama açıklayabilirim. Bahar temizliğine ucundan bulaştım. E bu kitap da yavaş okunması gereken bir kitap.

Orlando'nun ilk kadın olduğu zamanlar düşündükleri çok hoşuma gitti. Bakmayın alıntılara, pek kolay değil alıntılamak kitabı, oturup hepsini yazmak gerekiyor :)


"Büyüyorum"  diye düşündü mumunu eline alırken. "Hayallerimi kaybediyorum,  belki de yenilerini edinirim"

Zihin ne biçim bir görüntü oyunu, birbirine benzemez şeylerin buluşma yeri!  Bir an soyumuzdan konumumuzdan pişmanlık duyuyor ve çileciliğin yüceliğini arzuluyoruz ; bir an sonraysa eski bir bahçe yolunun kokusundan etkileniyor,  ardıçkuşlarının şakımasını duyunca gözyaşı döküyoruz."

"Cinsler farklı olsalar da birbirine geçişlidirler. Her insan ruhunda bir cinsten öbürüne gidip gelir. "

"Konuştuklarını yazıya dökmenin gerçekten bir yararı yok, çünkü birbirlerini o kadar iyi tanıyorlardı ki,  hiçbir şey söylemeseler de ya da omlet nasıl pişirilir, Londra'da en iyi çizmeler nereden alınır türünden, yani bulundukları yerden alındığında ışıltısını yitiren ama yerinde bırakıldığından kesinlikle harika bir güzelliğe sahip şeyler türünden budalaca,  yavan şeyler söyleseler de hiç fark etmezdi. Çünkü doğanın bilgece tasarrufu sayesinde   çağdaş ruhumuz neredeyde dile ihtiyaç duymaz hale geldi ; hiçbir ifadenin yetmediği yerlerde en sıradan ifadeler yeterli oluyor; en sıradan sohbet çoğunlukla en şiirsel olan sayılıyor; ve en şiirsel olan da yazıya dökülemiyor. Bu nedenlerle bu noktada kovaman bir boşluk bırakıyoruz, bu da boşluğun aşırı dolu olduğunun işareti sayılmalı."

"Kuşkusuz, o bir kadın, hem de güzel bir kadın,  altın çağında bir kadın olduğundan,  çok geçmeden böyle yazarmış ve düşünürmüş gibi yapmaktan vazgeçecek,  en azından bir av alanı bekçisini düşünmeye başlayacaktır ( bir erkeği düşündüğü sürece kadının düşünmesine itiraz eden olmaz).  Ve sonra erkeğe bir pusula yazacaktır (pusulalar yazdığı sürece bir kadının yazmasına kimse itiraz etmez)" 

"Ama -erkek romancıların betimlediği şekliyle aşkın - ne de olsa onlar tam bir otoritedir aşk konusunda - nezaketle,  sadakatle, eli açıklıkla ya da şiirle bir ilgisi yoktur. Aşk insanın iç etekliğini sıyırıp- Ama aşkın ne olduğunu hepimiz biliyoruz."

Benzer yazılarım

6 Yorum yap

  1. "Zihin ne biçim bir görüntü oyunu, birbirine benzemez şeylerin buluşma yeri! " Bu cümle güzelmiş. Zihin hem buluşma yeri hem de saklambaç, körebe oynama yeri olmalı. Bir şeyi düşünürken bir bakmışssın taban tabana zıt bir başka düşünce hakim olmuş zihnimize. Herkesin bir düşünme mantığı vardır önemli olan kirlenmemişlikte kalmaktır. İnsan okudukça ve yazdıkça kendini bir bilge, bir hekim yerine koyabilir. Bazen bir bir katilin duygularını yansıtabilirsin. Bazen bir hayvanın bir bitkinin ve bir çiçeğin. Bunu içselleştirmek önemli. Yazdıkça ve okudukça okuduklarından beslenir yazdıklarının gölgesinde gölgelenir vesselam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zihni temiz ve dinç tutmak gerçekten büyük uğraş gerektiriyor Profösör.

      Sil
  2. virginia volf un kendine ait bir odayı okumaya başladım ama ilerletemedim zihnim hazır değildi ben orda değildim ya da olmadı yarım bıraktım köşesinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuması kolay bir yazar değil. Çok dikkat gerekiyor. Ruh halin uygun değilse zor. Ama benim en sevdiğim kitabı o :)

      Sil
    2. İşte tam bu sebeple okumayı bekletiyorum bu yazarı...

      Sil
    3. Sakin, dingin bir günü bekle :)

      Sil