Kitap Salı

Kasım 19, 2019

Bu hafta salımızda bir kitap var. Onca işimin arasında soluk soluğa okuyup bitirmeyi başardım.



Mevlâna'yı, Şemsi bir de böyle okumuş oldum. Macerası, duygu yoğunluğu da cabası.

"Tanrı merhametten de,  şefkatten de daha büyüktür. Tabi şiddet ve cezadan da. O'nda hepsi vardır. O'nda hepsi birdir. Bir olmak demek, çok olanı bir görünümde toplamak demektir, ama farklılıklarını silmeden, aynılaştırmadan, birbirine benzetmeden. Çünkü her varoluşun bir anlamı, bir gerçeği vardır. Çoğu zaman mesele Tanrı'nın ne olduğu değil bizim onda ne gördüğümüzdür. Sevgi dolu olanlar merhameti görür,  zalim olanlar şiddeti. Zeki olanlar aklı görür  aptal olanlar kör inancı,  alimler bilimi görür, cahiller mucizeyi."

"Ben iyiliği sadece iyilik olsun diye yapmayı seviyorum, kötülükten kaçınmayı kötü olmadığım için yapmayı istiyorum. İyi olduğumda birinin bana ödül vermesi ya da kötü olduğumda birinin beni cezalandırmasından korktuğum için değil. İyi olmak için bir efendiye ihtiyacımız yok kızım. İyilik de kötülük de içimizde bizimle beraber doğdu, bizimle birlikte yok olacak. Önemli olan yaşarken neyi seçtiğin, hem de cennet ödülü, cehennem cezası olmadan. Hem de ölüp gideceğini bile bile.  Perdenin ötesi diye bir yer olmadığının farkında olarak. Üstelik senden sonra gelecekleri hiç kıskanmadan, üstelik biz görmesek de onlar daha mutlu olsun diye çabalayarak. Benim payıma düşen de buymuş, teşekkürler hayat diyerek. Bence yaşamak bu kadar basit, aynı zamanda bu kadar güzel, bu kadar heyecan verici. Bütün mesele sahiden alçakgönüllü olabilmekte."

Benzer yazılarım

6 Yorum yap

  1. Yanıtlar
    1. Kimya Hatun kitabı tam bir şok olmuştu, bu kitap olayı anlamlandırmaya çalışmış ama ben inanamıyorum Şems'in yaptığı söylenen şeylere.

      Sil
  2. Ben de okumak istiyorum bu kitabı🤔

    YanıtlaSil
  3. En sevdiğim yazarlardandır Ahmet Ümit. Bu kitabını da okumuştum ama aklımda yer etmemiş. Kitabın çıktığı dönemde Elif Şafak'ın Aşk kitabı da çok popülerdi. Onu daha çok beğenmiştim ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben niyeyse Elif Şafak'ın Aşk'ını çok sevmemiştim. Daha doğrusu kitabı sevmiştim de adamla kadının aşkı ölüm olmasa öyle etkili olmazdı diye düşünmüştüm. Ruh halim de pek iyi değildi okurken gerçi, bir daha bakmalı :)

      Sil