Kitap Salı

Ağustos 27, 2019

Bu hafta epeydir elimde olan ama bir türlü bitirmeye fırsat bulamadığım kitabıma başladım yeniden. Kitap şenliğinde Tolstoy kitabı maddesini görünce tam zamanıdır dedim.

Tanrı'nın Egemenliği İçimizdedir, Tolstoy'un kiliseleri sonuna kadar eleştirip asıl hıristiyanlığın ne olduğunu, bununla çelişen bütün herşeyi ortaya döktüğü bir kitap.

Bu satırları yazarken henüz sonuna gelmedim. Öyle dolu dolu ki okudukça buraya not alıyorum.

Kitabın yüzüncü sayfasına ulaştığımda aklımda şu soru oluştu. Yahudilik ve hıristiyanlık ile ilgili eleştiri yaparken neden hiç müslümanlıktan bahsetmiyordu?  İleride bahsedecek miydi, onu tamamen görmezden mi geliyordu yoksa onda eleştirecek bir şey mi bulamamıştı. Şu ana kadar müslümanlık lâfı geçmedi kitapta.

Ben böyle düşünürken geçenlerde Hz. Muhammed diye bir kitabının olduğunu öğrendim. Hadislerini topladığı bir kitapmış bu. Biraz sansasyon yaratsın diye allanıp pullanıp basılmış olabilir bilemiyorum .

Ama kiliseyi bu kadar yerden yere vuran bir insan bence müslümanlığı kabul edebilir diye geçmişti aklımdan. Hoş insanların hangi dinden olduğu beni ilgilendirmez. Kitapta hiç müslümanlık lâfı geçmediğinden merak ettim sadece.



Kitapta bol miktarda alıntı olduğundan, onların yazarlarını da parantez içinde yazıyorum.

" Adaleti ortadan kaldırdığınızda devletlerden geriye büyük bir haydut sürüsünden başka ne kalır ki? (Defourney)

"Kendi mahvımıza yol açıyoruz, gelecekte yapılacak delice insan katliamlarının borçlarının faizlerini ödemeye katılarak kendi mahvımıza yol açıyoruz. Birbirimizi öldürebilme imkânı yaratabilmek için açlıktan ölüyoruz."  (Frédérick Passy)

"Her hükümet ancak halkı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunda tutabileceği kadar askeri silah altında tutuyor  ve insanlar herkesin herkese karşı olduğu bu gerilim durumuna da barış diyorlar." ( E G Moneta)

"Modern insanın şarapla, sigarayla, afyonla, kumarla, okuduğu gazeteyle, seyahatle ve seyretmekten haz duyduğu her türlü gösteriyle kendini alabildiğine alıklaştırmaya çalışması ancak bununla açuklanabilir. İnsanlar kendilerini tüm bunlara sanki önemli ve ciddi bir uğraşmış gibi veriyorlar. Doğrusu da bu. İnsanın kendisini alıklaştırmasını sağlayacak maddi çareler bulunmasaydı, insan soyunun yarısı hiç tereddüt etmeksizin beynini patlatırdı,  çünkü insan bulunduğu çekilmez durumla vicdanı arasındaki çelişkiyle yaşamak zorunda kalıyor."

" Kölelik Platon ve Aristoteles'in ortaya koyduğu tüm ahlâki ilkelere tersti, bununla birlikte ne biri ne de öbürü bunun farkına varmadı, çünkü köleliğin kaldırılması alışmış oldukları yaşam düzeyini yok ederdi."

"Toprak ayağının altında kayarken insan yerinde duramaz : ilerlenmezse geriye gidilir."

" Öldürmek bir suç ise bir çok kişiyi öldürmek hafifletici bir sebep teşkil edemez; çalmak utanılacak bir davranışsa yağmalamak (ganimet edinmek)  şerefli bir davranış olamaz. Kuşkuya yer bırakmayan bu gerçekleri dile getirelim, savaşın da rezalet olduğunu ilân edelim! " ( Guy de Maupassant)

"İnsanlar kendilerine yararlı olan ve yapmaları gereken şeyleri yapmadıklarından, yaşamın trajik yazgısına sitem ediyorlar. İnsanlar boş konular üzerinde akıl yürütmeyi bırakıp kendilerini üzen ve iğrendiren şeyleri yapmamaya karar verdiklerinde bu yazgının ortadan kalkacağını göremiyorlar."

Evet bu haftaki salımızda bitmemiş olan tek kitap var. Pek okuyamadım bu hafta. Şemlik bitmeden son üç kitabımı bitirebilecek miyim bakalım :)

Benzer yazılarım

14 Yorum yap

  1. Alıntılar çok güzel. Böyle kitaplar ufak çaplı aydınlatma yaratabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet düşündüren kitaplar böyleleri Taha.

      Sil
  2. Alıntılar çok güzel yorumların da öyle Handan. Kitabı bitirdiğinde aklındaki soru işaretlerin netleşecek mi acaba? Paylaşırsın yine değil mi? Selamlar :))

    YanıtlaSil
  3. Acaba komple dine mi karşı kitapta sorusu aklıma geldi. Bitince yorumunuzu merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komple karşı gibi gözükmüyor, İsa'nın öğretilerinin uygulanmadığını, herkesin öyle yaşamasının uygun olduğunu söylüyor Edischar. Kiliselere karşı, devlete karşı, savaşa karşı.

      Sil
  4. Alıntı cümleler çok düşündürücü. Hele de 4.olan. Yorumlarını seviyorum, seni de <3

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, kendimin hazırlamadığı bir mime cevaplarınızı merak ettiğim için sizi mimledim. Bloguma göz atabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar bir mim yazdımda blog dünyasında yeni olduğum için şuan
    arkadaşım pek yok eğer bakmak isterseniz çok sevinirim. Cevap verirseniz
    sevinçten havalara uçarım :)
    https://canuzunyol.blogspot.com/2019/08/bir-mim-gelir-bir-mim-gider27.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş gelsin Can. Mimlemişti Taha beni zaten, yaptım bile :)

      Sil
  7. Sen şenlik başında yazın gezmekten çok okuyamam gibi bir şey mi demiştin ben mi yanlış hatırlıyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak, yeterince gezememişim demek Şule :D Hafif kitaplar seçtim bu sefer, en ağırı bu kitap, o da bitecek mi bakalım :)

      Sil