Karbonat

Mayıs 18, 2019

Gecenin bir yarısı fırının kapağını silerken aklıma geldi.

Sizi bilmem ama ben fırını çok kullanıyorum. Özellikle kış boyunca ızgara balık yapıyorum.  Patates kızartması yapıyorum. Hele o balıkta kapak  yağ lekesi oluyor çok.

Eskiden ciflerdim. Ama karbonatı keşfettiğimden beri çok daha kolay halleder oldum.

Bir kaşık kadar karbonatı kapağa döküp bez ile ovalıyorum. Ciften çabuk çıkartıyor. Ellerim de hatur hutur olmuyor. (Eldiven gitme özürlüyüm de)

Bir de ben sebzeleri evyeye su doldurup orada yıkarım. Eskiden dezenfekte etmek için ya cifliyor ya da çamaşır suyu döküyordum. Tabi sonra da bir saat durulamaya çalışıyordum zararlı kimyasal kalmasın diye.

Şimdi önce karbonatla ovuyorum, pırıl pırıl oluyor. Sonra da biraz sirke döküyorum üzerine.

Böylece sebzeleri güvenle koyuyorum yıkamak için.

İşte böyle dedi gecenin ikisinde fırın temizlemekte olan arkadaşınız.

Bu hafta bana bi hallar oldu. Koltuk sil, cam sil, duvar sil,  ha babam bişeyler siliyorum.  Geçen gecenin ikisinde de banyo fayansı silmekteydim. İçime kakılmış kaçtı sanırsam.

Benzer yazılarım

14 Yorum yap

  1. Fırın temizlemekte olan arkadaşımıza kolay gelsin 😀

    YanıtlaSil
  2. Fırın temizleme gibi bir durumum yok ama balık çok severim birde ızgara balık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke benim de olmasa öyle bir durumum :D

      Sil
  3. Hahaha :) Geçen hafta sonu bana da olmuştu. İki gün boyunca evde temizlik yapmıştım, demek ki Kakılmış bu aralara herkesin içine kaçıyor :)
    Karbonat konusunu on yıl kadar önce aldığım buzdolabını kuran servis elemanı söylemişti. O gün bugündür buzdolabının içini hep karbonatla temizliyorum. Kimyasal kokusu olmuyor dolapta hem de dediğin gibi hemen temizleniyor.
    Silme konusundaki tecrübelerinden ise yararlanmak isterim. Ben bir kere sandalye silmeye kalktım, kumaş yüzeyinde kalan su izleri çok kötü oldu. Sonra da bir daha cesaret edemedim :( Nedir bu işin püf noktası ben aydınlatırsan minnettar kalırım.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sandalyeyi karbonatla silmedin, değil mi? Ben hiç silmedim de çünkü, bilmiyorum.

      Ama nornalde silerken bezini çok sıkıp su bırakmamak ve her yerini eşit silmek gerekiyor. Aksi halde iz kalıyor. Sandalye en kötüsü zaten. Ben dört sene önce yüzünü kaplatmıştım. O günden beri üzerine dökülmedik şey kalmadı ve çıkmıyor da lekeler. Bulaşık deterjanı, kosla, leke çıkartıcı sprey, her şeyi denedim. Sanırım minderler emiyor ve ne kadar silsen ardından kusuyor. Ama su lekesi olmadı hiç. Dediğim gibi kuruya yakın iyi sıkılmış bezle, her yere eşit baskıyla silmek gerek. Sanırım sen çok sulu silmeyi denedin.

      Sil
  4. Teşekkür ederim. Bence de suluydu galiba bez. Cesaret toplayıp tekrar denemem lazım :)

    Karbonat da olabilir aslında, iyi fikir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yağ dökülürse karbonatla fırçalanabilir kuru kuru :)

      Sil
  5. 7 senedir kullanıyorum fırınımı ama öyle ayda 2 falan. Toplasam 5 kez temizlemedim. Islak mendille silip geçtim hep. Şimdi baya bi utandım kendimden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha, ben de sürekli temizlemiyorum, hele içine dokunduğum yok ama kapağı içini göstermeyecek hale geliyor Burcu, onun için :)

      Sil
  6. karbonat mükemmel yöntemmiş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. Karbonat ve sirkenin temizlikte kullanıldığını yıllardır duyuyorum ama hiç denemedim. Sanırım zararlı kimyasallardan kurtulma zamanım geldi. Öneri için teşekkürler Handan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim Şule. Ben de öyle her yerde kullananlardan değilim ama mutfak temizliğinde harika.

      Sil