Kitap Salı

Ocak 29, 2019

Bu hafta Gülün Adı bitti. Okuma grubu ile yavaş yavaş, üzerinde konuşarak okumak keyifliydi. Bu sefer unutmam umarım konuyu :D


"Şeytan maddenin prensi değildir, Şeytan ruhun küstahlığıdır; gülümseyişten yoksun inanç,  hiçbir zaman kuşkuya kapılmayan gerçektir o."

"Belki de insanları sevenlerin görevi, onları gerçeklere güldürmektir; gerçeği güldürmektir, çünkü biricik gerçek , gerçeğe duyulan çılgınca tutkudan kendimizi kurtarmayı öğrenmektir."



Bu kitabın konusunu okuduğumda çok ilgimi çekmişti. 25 yaşında yataktan çıkmamaya karar veren bir adam . Onun kardeşinin ağzından hayatları anlatılıyor . Ben daha felsefik bir şey düşünmüştüm ama "ağır hayatlar" programı izliyorum gibi hissetmekten öteye geçemedim. (600 kiloya ulaşıyor da yata yata)  Çıtır çerez gibi bitti kitap.

"Ted'i severdim, herkes konuşma sırasının kendine gelmesini beklerken,  Ted karşısındakini dinlerdi. Bir konu hakkında bilgi sahibi değilse tartışmaya varsayımlarla katılma ihtiyacı hissetmezdi. "



Necati Cumalı'nın bu hikâye kitabını seneler önce okumuştum. Yeniden okumak istedim.

İlk okuduğumda kırsal kesimde insanların cinsel hayatlarını böylesi sereserpe yaşayabilmelerine şaşırmıştım.

Öyle güzel anlatmış ki , insan hikâyelerin içine giriyor, bağlarda bahçelerde gezip kişileri yanıbaşında gibi izliyor.



Hem de yazarından imzalıymış :)


Adana'ya giderken yanıma hem ince hem de hikâyelerden oluştuğu için bu kitabı aldım.

Hüzünlü hikâyeler insanın yüreğine dokunurken insan hepsini yaşamış gibi hissediyor.



"Belki çocukluk yıllarımızdaki gibi mutlu değiliz ama yine de keyfimiz yerinde. Zaten çocuk olsak, sırf o geçidi görmek bile havalara uçmamıza yeterdi. Bence hayata haksızlık etmemek adına, çocukluk yılları böyle durumlarda kategori dışı tutulmalı. Çünkü öyle güzel bir kafaydı ki çocukluk mereti, bugüne kadar ne içtiysem, ne denediysem hiçbiri beni tekrar oraya götüremedi. Nasıl götürsün? Tanıdığımız herkesin hayatta olduğu, ölümsüz yıllardı o zamanlar. Herkes çivi gibi , dipdiri ayaktaydı. Teyze amca dediğimiz insanlar dahi en fazla bizim şimdiki yaşımızdaydı. İnanmıyorsan git bak, bütün o teyzeler hâlâ en vatkalı en permalı halleriyle ordadırlar. Rüya gibi. Sanırım bu nedenle rüyalarımda çocukluğumu görmüyorum. Bir rüyanın rüyası kolay kolay görülmüyor."

Bu haftaki salımızda bunlar toplanmış, bakalım haftaya neler olacak.

Benzer yazılarım

12 Yorum yap

  1. Bu güzel kitapları bizlere tavsiye ettiğiniz için teşekkür ederim... Ayrıca yatak kitabındaki hikaye ilgimi çekti, daha yakından inceleyeceğim... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  2. Gülün Adı nın filmini izlemiştim. Gayet başarılı bir filmdi. Kitabını okuma fırsatım olmadı henüz. Diğer kitapları da okumadım. Kitap haberleri için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı inanılmaz bir hıristiyan tarihi içeriyor. Ben de filmini tekrar izleyeceğim Kitaplara Kaçanlar.

      Sil
  3. Gülün Adi cok güzeldi tekrar okuyabilirim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar okuması daha da güzel geldi bana Derya :)

      Sil
  4. Muhtelif Evhamlar Kitabı'nın yazarı Adanalı. Gerçi kitapta Adana ile ilgili bir detay yoktu ama Adana'ya giderken nokta atışı bir tercih olmuş :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha, Kars'a giderken de orada geçen bir kitabı almıştım farkında olmadan Şule, bu konuda pek şanslıyım :)

      Sil
  5. Ölmeden önce şu "Gülün adı" kitabını okuyaydım iyiydi ah ahh.. inşaallah hadi bakalım. Bu arada şu "Muhtelif evhamlar kitabı" da ilgi çekici duruyor. Ohh yolculukta kitap keyfi de bi harikadır bilirim ;) Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülün Adı'nı günden 60 sayfadan 10 günde bitirdik Bilge. Başları çok zor ilerledi ama sonlara doğru okumayı bırakamadık. Ciddi bir ortaçağ ve hıristiyanlık bilgisi aldık. Çok düşündürücü ve harika cümlelere hayran olduk. Kimi yerlerde öyle uzun cümlelerle tasvirler vardı ki yarım sayfa sürüyordu o cümleler . Bu arada da polisiye bir olay bizi sürükledi. Hemen bitsin diye değil de günlere paylaştırarak okumak iyi geldi. Tavsiye ederim. Diğeri kısacık bir kitap, yüreğe dokunan öyküleri var.

      Sil
  6. Gülün adı'nı seneler önce okumuştum ama hiç bir kısmını hatırlamıyorum :/
    Tekrar okusam mı ki...

    YanıtlaSil