Çalışkan Çarşamba

Ocak 22, 2019

İşim gücüm rejim olunca gözüm baharatlara takıldı bu hafta.

Aslında geçen senelerde tarçına takılmıştı önce. Malta eriği çiçeğini koklayıp da tarçın kokusu aldığımda tarçını merak etmiştim.

Sanırım pek kabuk halini almadığımdan hiç düşünmemişim ağaç kabuğu olduğunu.

Seylan tarçını Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar”da yetiştirilir. Kışın yapraklarını dökmeyen alçak boylu ağaçtır. Bu ağacın körpe dallari kesilir. Kabuklari soyulur, mantar tabakaları çıkarılır, tabakalar birbirinin içine konulup sarılarak kurutulur. Daha sonra ezilip baharat olarak Seylan tarçını adıyla satılır. Açık kahverengi ve tatlımsı tadı hoş olan bu tarçın türü makbuldür.
Çin tarçını daha büyük bir ağaç olup 10-12 m”ye kadar boylanabilir. Kışın yaprağını dökmeyen bu türün de gövde ve dallarının kabuğu soyularak yukarıdaki yöntemle elde edilen tarçın, Seylan tarçınına göre daha yakıcı, keskin ve daha az değerlidir. (Şu siteden alınmıştır)

Yapımı ile ilgili bir video da şurada. Bakmak isteyenler için.

Geçen hafta da karanfil ne peki diye düşündüm. Bizim çiçek karanfil olmadığı kesin.

O da bir ağacın çiçeğiymiş.


aramaticum ağacından elde edilir. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır. Anavatanı Endonezya'dır. Tüm dünya mutfaklarında birçok gıda hazırlığında, pişirilmesinde kullanılır. Karanfil baharat, Endonezya ve Madagaskar'da hasat edilir. Hindistan'da ve Sri Lanka'da da yetiştirilir. Ülkemizde ise karanfil baharat seralarda veya evlerde saksıda süs bitkisi olarak yetiştirilir. (Şu siteden aldım)

İşte bu hafta öğrendiklerim de böyle. Elimin altında olup da üzerinde hiç düşünmediğim şeylere bakmak hoşuma gidiyor sanırım.

Benzer yazılarım

20 Yorum yap

  1. karanfil kokusuna bayılırım hele ayva tatlısında.(Canını istetmek gibi olmasın ama😊)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, karnım açken hiç tatlı çekmiyor canım Mehtap. En fazla bir muz :D

      Sil
  2. Karanfil bizim eleman sanırdım da Endonezyalı çıktı arkadaş :) Sağolasın Handan ;)

    YanıtlaSil
  3. Her ikisi ile ilgi belgeseller izledim geçenlerde. Karanfili eh.. de, tarçını severim ben de.
    Özellikle elmalı kurabiyeler, turtalarda.... ( sabotajcı mıyım, neyim? Ya da grev kırıcı )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok Tülin, cidden açken hiç mi hiç canım çekmez. Patates kızartması felan deme yeter :D

      Sil
    2. Çıtır çıtır patates kızartması mı? Yok, demem!

      Sil
    3. Hahaha, seni gidi seniii :)

      Sil
  4. Biri sri lanka biri endonezya eee ne kaldı bize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boş veer, bizdekileri de ithal ediyoruz zaten Sev :/

      Sil
  5. Sen gel beni dinle tarçını da karanfili de sütte kaynatarak iç. Tatlı niyetine:)) bak hamur işi yapma sakın rejimi bozma:))))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini de suya koyup detosks suyusu şeysi yapıyorum Özlem, benim rejim kızartmalarla felan bozulur, tatlının yüzüne bakmam :D

      Sil
  6. Hepsi birbirinden güzell

    YanıtlaSil
  7. Karanfilli çayı da tavsiye ederim, yorgunluğu şıp diye alır :)...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  8. Degisik baharatlari severim ben de 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden inanılmaz kullanıyordum, gitgide yemeklerim sadeleşti Derya . Ama katmak gerekiyor sanırım .

      Sil
  9. tarçını biliyordumda karanfili bilmiyordum bak sayende öğrendim.her ikisininde kokusu ve tadı muhteşem.

    YanıtlaSil