Çiviler Ağzına Batmaz mı Senin?

Eylül 13, 2018


Sözü kulaklarımda yankılandı ayakkabıcı amcayı görünce. Bizimkilere söyledim hemen. İkisi de hatırladılar hikâyeyi. Refik Halit Karay'ın Gurbet Hikâyeleri 'den Eskici. İnsanın yüreğine işleyenlerden.

Dün Taksim'e gittiğimizde meydan bilimum festivalle doluydu. Bir yanda havada uçanlar diğer yanda tarihe karışmak üzerr olanlar.


Havada uçanlara pek bakmadım ama


Memleketin her köşesinden gelmiş zanaatkârların standlarına bayıldım.


Bakarken fotoğraf çekmek aklıma pek gelmedi. Biraz da çalışanları rahatsız etmek istemedim.

Ama ağzında çivilerle ayakkabı yapan amcayı görünce izin alıp fotoğrafladım hemen.


Delikanlılarımla müzeye gelmiş gibi hissettik. Dokuma tezgâhları, sedef kakma yapanlar, kuklalar, takılar, oymalar, bastonlar.



Hele bunu daha geçen hafta bir videoda görmüştüm, bir anda karşımıza çıkınca ne şaşırdım.

Yalnız koyun kırkıp yün yapmayı, pamuktan ip üretmeyi anlarım da Allah aşkına ipek böceği kozasını kaynar suya atıp ip çıkartmayı kim nasıl icad etmiş ? İnanılır gibi değil.


Havalar da tam gezmelikken Taksim'e çocuklarınızla uğrayın bence. Hem siz zamanda yolculuk yapın hem çocuklar kolay kolay göremeyecekleri şeyleri görsünler.

Zanaatkârlar hep olsunlar, hiç kaybolmasın bu güzellikler.

İpek olmasa da olur ama :D

Benzer yazılarım

12 Yorum yap

  1. Kesin Çinliler icat etmiştir, ayakkabıcı amcaya üzüldüm bu zamanda artık kalmadı böyle kimse...birçok zenaat ne derler unutuldu, babadan oğula geçenler bile:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İcad etmek için çok uğraştılar mı acaba Müjde :D Ayakkabıcı bastoncu, dokumacı, kakmacı hepsi festivaldeydi, umarım kaybolmaz bu önemli değerler.

      Sil
  2. Eskiler boşuna demiyor. Çabuk tüketen millet olduk. Eskiden emek vardı. Şimdi ise herşey ayağımıza geliyor. Kıymet bilmeden tüketiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de hiç kıymet bilmiyoruz Hayalperest. Dokuma tezgâhında kumaşımızı yapıyor olsaydık gardrobumuzda kaç kıyafetimiz olurdu acaba?

      Sil
  3. Eskici hikayesi hâlâ ders kitaplarında var biliyor musun? Fotoğrafla başlık çok uyumlu olmuş. Bir yanım ürperdi, bir yandan da çok hoşuma gitti. Niye bu kadar etkilendim bilmiyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüğüm an tıpkı swnin hissettiklerini hissettim Şule. Burnumun direği sızladı.

      Sil
  4. Ayakkabılarımı tamire vermeyi seviyorum, terziye söküğümü diktirmeyi ya da ne bileyim bozulan aletimle küçük bir dükkandan içeri girmeyi...
    Tüketimden ne kadar uzaklaşsak o kadar kurtulacağız :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bozuldu , yenisini al ekonomisini hiç sevmiyorum Şebo, bozulanların tamir edilebilmesini istiyorum .

      Sil
  5. Eskiden hep tamir ettirirdik simdi altlari lastik ayakkabilarin da 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimkiler sadece spor ayakkabı zaten Derya :D Gerçi geçen gün üstündeki bantı kopan sandaletimi tamir ettirdim, bir mutlu oldum ki sarma :D

      Sil
  6. Zanaatkarlar, unutulan meslekler. Eskiden bu kadar hızlı tüketmez, tamir ettirerek yeni şanslar verirdik. Ustlar o kadar iyilerdi ki, yepyeni yaparlardı. Şimdi mumla arar olduk o amcaları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi bu yapılmaz, parça yok, yenisini alın daha iyi modunda herkes Mehmet. Bugün eşimi zorla servise gönderdim evdeki tartının ekranı bozulmuş, yenisini alalım bundan adam olmaz diyor. Ya , tartıyor sadece göstergesi bozuk, bunu da tamir edemezlerse. Neyse etmişler, bir mutlu oldum sorma :)

      Sil