Kitap Salı

Mayıs 01, 2018

Okuma şenliği için içinde bahar geçen bir kitap aramaktayken annemin kütüphanesinden çıktı bu kitap . Doğrusu hakkında hiçbir şey bilmediğim ve 530 sayfa olduğundan dolayı okur muyum emin olmamıştım.

Neyse ki listemdeki kitaplar neredeyse bitmek üzere olduğundan geçen hafta elime aldım.

O kadar çok sevdim ki. Elimden bırakamadım .



Ne yazık ki 1974 baskısı olduğundan sanırım şu anda yeni basım hali yok. İngilizcesini gördüm ama. (Şurada)


"Dünya kötülük dolu bir yer değildir. Öldüğünü söylerlerse inanma. Ömrün süresince savaşlara, hilelere, aldatmalara tanık olacaksın. Ama kötü olan dünya değil, sadece insanlardır. Bazı insanların içinde kendilerini tatmin edecek iyi hiçbir şey bulunmadığı için hayvanlar gibi başkalarına saldırarak isteklerine kavuşmaya yeltenirler. Yaşadıkça bir kötünün on iyiden daha çok ses çıkardığını anlayacaksın."

" Dişsiz 'eğer'le başlayan cümleleri hiçbir zaman bitirmezdi. Oysa düşkünlerevinde 'eğerli' cümleler pek geçerliydi. Bu cümleler sonbaharda dökülen ölü yapraklar gibi holü doldururdu."

"Düşkülerevinde en kötü mevsim bahardır. Oradakiler canlanan toprağa bakıp şimdiki hallerini geçmişteki umut ve istekleriyle karşılaştırırlar. Akşam üstleri duvarlara çıkıp yemyeşil tepeleri seyrederler. Ve seyrederken, kaybolmuş gençliklerinin anılarıyla sarsılırlar."

"İnsanların böyle şiddetli tutkularla kıvrandıktan sonra nasıl olup da yetmiş  yaşlarına kadar yaşayabildiklerini merak ediyordu. Fakat çocuğun bilmediği bir şey vardı. İnsan içindeki İlkbahar ateşleri yavaş yavaş sönüp, yerini küllere bıraktığı için yaşamaya devam edebiliyordu."

" Isıran kitaplar herşeyi olduğu gibi gösteren, okuyanın zihninde gerçeklerin gelişmesini sağlayan kitaplardır derdi. Isıran Romanlar genellikle çirkindir."

" David eski kitapları okudukça onura önem verenlerin zayıflar değil, güçlü kimseler olduğunu keşfediyordu."

"Çünkü tek gerçek öğrenimin, önceden edindiğimiz yanlış değerler ve zevkleri yok etmek olduğunu anlamıştı."

" Bence sanat, değeri tartışılabilecek saçma bir kavramdır, dedi. Sanat sizin kalbinize seslenebildiği vakit bir anlam taşır! Yoksa değerli ya da değersiz olması hiç bir şey ifade etmez."

" İnsan anılarının esiriymiş meğer. Bütün ömrünü gördüklerinin, kokladıklarının, ellediklerinin, duyduklarının, tattıklarının anısını biriktirmekle geçirirmiş. Yaşlandıkça da bütün bunları özlem ve üzüntüyle anarmış."

" Ve o kritik anda David; aşk , uluslararası barış, dürüstlük, kardeşlik hayalleri kuran, ama bu hayallerini bencillikle içine gömüp, yararsız hayat yaşayan milyonlarca insandan biri oldu."

"- Evet ama ben zayıf ve korkak bir erkekle evlenemem Mrs Buckett.
- Fakat kızım bütün erkekler korkak ve zayıftır. Onları kuvvetli yapan kadınlardır."

" Sonunda yuvama dönmüş, kendimi bulmuş gibiyim diye düşündü. Çünkü insanların yaptığı yolculuğun amacı budur: Kendilerini bulmak. Bunu başaramazlarsa başka ne bulurlarsa bulsunlar neye yarar?"

Benzer yazılarım

8 Yorum yap

  1. Nadirkitap ta buldum . Okumak isteyen arkadaşlara duyurulur....
    - Fakat kızım bütün erkekler korkak ve zayıftır. Onları kuvvetli yapan kadınlardır
    Alıntısı için bile okunabilir çünkü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde bayıldığım o kadar çok cümle oldu ki Sev, bulduğuna sevindim.

      Sil
  2. Sanatla ilgili sözlere aynen katılıyorum;)

    YanıtlaSil
  3. Alıntıların hepsi de çok güzel ve anlamlılar gerçekten emeğine sağlık canım benim sevgiler 🌸😊❤

    YanıtlaSil
  4. Bahar okuma şenliği benim için de çok güzel geçiyor. Kendi rekorumu kırabilirim bu sefer :-)

    YanıtlaSil