Ben Hiç Engin Bilgimden Size Sunmamışım, Çok Ayıp Ama Handan

Mayıs 18, 2018

Her ne kadar kendimi ilkokul mezunu gibi hissettiğim günler çoksa da - psikolojik olarak değil anacım her şeyi unutmaktan , bilgi mi kaldı kafamda - memleket ekonomisinin tepe taklak gittiği  ( Haliyle gidecek, ana babasının evlerini tarlalarını, bağlarını satıp hazır yiyen evlatlar gibi bir ekonomimiz olduğundan başka türlüsü imkansızdı zaten) şu günlerde olur da banka kredisi çekmek isteyen ya da çekenlere kefil olmayı düşünenlere minik birer açıklama yapmak istiyorum. 

Önce kefil olmak kısmına değineyim. Efendim siz siz olun karısı banka müfettişi olduğu halde onu dinlemeyen Can'ın durumuna düşmeyin.

Çok da yakın olmayan bir arkadaşı kredi çekerken ondan kefil olmasını istemişti. Dedim ki (Yani size de diyorum ki, bak bu kısım önemli) "Eğer arkadaşına kredi tutarı kadar parayı cebinden çıkarıp vermeyi düşünüyorsan, ona vermeyeceğim de kime vereceğim diyorsan imzala kefil olarak. Ama,  canım bu bir formalite sadece , ben bir tek imza atacağım gibi mantıktaysan yapma." Tabi ki beni dinlemedi. Sonra tüm krediyi bir de faiziyle ödemek zorunda kaldı.

O devasa sözleşmeyi imzalarken,  kefil kısmına Müşterek Borçlu Müteselsil Kefil yazmalarının bir sebebi var. Aslen burada banka size diyor ki, canım isterse asıl borçlu yerine senden isteyebilirim bu parayı. Yani baktı sizden daha rahat alacak borçluya dönmez bile. Siz de paşa paşa ödemek zorunda kalırsınız o tutarı.

Şimdi gelelim kredi çekmeye.

Yılın sonunun getiremediğimiz bir gün bankadan kredi çekmek istedik. 12 aylık. Artık banka konularında bana sormayı öğrenmiş olan Can dedi ki 18 aylık çıkmış kredi , onu verecekler. Telefonu aldım. Dedim ki biz 12 aylık istemiştik. Önemli değil, isterseniz erken kapatırsınız dedi kredi faizinin nasıl hesaplandığından bihaber hatun.

Şimdi canım, kredi taksitleri hesaplanırken kaç ay kullanıyorsan faiz ona göre hesaplanıyor. Ve aldığın miktarın bir aylık faizi düşüyor önce ödediğin taksitte sonra anaparadan kesiliyor. Yani vadenin ilk yarısında daha çok faiz ödüyorsun. Yani 18 aylık kredi çekip de erken kapattığımda zaten ben o fazla faizleri çoktan ödemiş geriye kalan anaparayı kapatmış oluyorum. Hiç de aynı hesaba gelmiyor. Evet erken kapattığım için kalan taksitlerdeki faizleri almıyorlar ama kalan taksitlerde zaten faiz tutarı az.

Diyeceğim o ki gerekenden fazla vadeli kredi sakın almayın. Ve kredi vadesinin yarısı geçmişse, gidip de erken kapatmaya çalışmayın, faizini peşin peşin verdiğiniz bir parayı bedavaya bankaya geri vermiş olursunuz .  Krediyi kapatmak yerine gidip o parayla fon falan alın daha iyi.

Son olarak da kredi kartlarının ödemelerinde ipin ucu kaçmış ve hemen kapatamayacak gibiyseniz, fazla beklemeden bankaya gidip onu bireysel krediye çevirtip takside bağlatın. Bireysel kredi faizleri kredi kartlarının gecikme faizinden kat be kat iyidir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Belki birilerinin işine yarar, dursun şu köşede dedim. Umarım sıkmamışımdır :)

Benzer yazılarım

42 Yorum yap

  1. Kardeşim düşünüyordu Kredi çekmeyi bu güzel bilgilerin çok güzel tesafüf oldu teşekkür ederiz canım benim ❤😊 emeğine sağlık canım benim sevgiler ❤😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bilgiler işinize yarar Özlem, kolay gelsin , benden de sevgiler .

      Sil
  2. Alma kredi Handan faiz haramdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgicim kimilerinin ellerindeki fazla paraları toplayıp diğer taraftan yatırım yapmak isteyip de yeterli parası olmayanlara ulaştırması bakımından bankalar ekonomik sistemin temel taşlarından. Tefecilik değil, fonların gerekli yerlere aktarılması. Ha, oranları ne derece adildir bilemiyorum, ama bakkalda aldığım mala ödediğim fiyat ne derece adil onu da bilemiyorum zaten. Bir de faizsiz bankalar var ki adlarının faizsiz olması ve faize kar payı denmesi dışında diğerlerinden hiçbir farkı yok.

      Allah düşürmesin ama isteyecek hiç kimse yoksa banka kredileri can kurtaran oluyor. Hele paranın değeri yok olup giderken (Hımm, şöyle bir bakarsak o da devamlı verdiğimiz faiz gibi bir şey, sürekli birileri cebimizdeki paramızın değerini alıyor) ay sonunu getirebilmek tam bir çelınc.

      Cebinde para yokken ayfon bilmem kaç almaya çalışanlar değil tabi dediğim, onlar başka bir ataştırma konusu.

      Sil
  3. Bankacılıktan, kredi işlerinden hiç anlamam. Bir gün kredi çekme ihtiyacı duyarsam, bunu unutmayacağım. Her an lazım olabilir. Teşekkürler 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan içinde olmayınca çok rahat yanlış yönlendirilebiliyor Berlin, aklıma gelince paylaşayım dedim. Ama tabi hiç öyle bir ihtiyacımız olmasın :)

      Sil
  4. Offf Handan offfff. Yarama tuz bastın anacım :( Kefillik deyip geçmeyeceksin, ciddi mesele...

    Bu aralar kk nasıl kullanmasam da sağlıklı bir ödeme sistemine geçsem diye kara kara düşünüyorum. Şükür gelen extre borcumun tamamını ödeyip kapatıyorum ama bir taksit yapmışım arkadaş, sanki bedava vermişler bana. Almışım da almışım, cırtlatmışım da cırtlatmışım. Toparlamam lazım acilen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de çok ciddi kefillik Şebo, ayıp olmasın aman kırılmasınlar diye hayır diyemiyoruz ama cebimizden para çıkartıp vermeyeceğimiz kişilere kesinlikle kefil olunmamalı.

      Şu aralar enflasyon öylesine arttı ki kartsız ne yapılır ben de bilmiyorum.

      Sil
  5. Babam da köyden birine kefil oldu, yaktı başını. Krediden nefret ediyorum, öde öde bitmiyor çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kefil olmak çok kişinin başını yakıyor Kerime. Krediye hiç işimiz düşmese ne güzel olacak.

      Sil
  6. çok teşekkürler bu yazı için..2sene daha kredi ödeyecek biri olaraktan :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi vadenin yarısı geçmişse faizin çoğunu ödemişsin demektir, bundan sonra erken kapatmaya çalışmaya gerek yok Zoitsa :) Ne yazık ki para biriktirerek bir yere varılamıyor, hepimiz kredilere bakıyoruz o yüzden.

      Sil
  7. Çok önemli bir konuya değinmişsin Handan. Hepimizin kulağına küpe olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan işin içinde olunca herkes biliyormuş gibi geliyor ama aslında çoğumuz (bankada çalışanlar bile) duruma hakim değiliz . Aklıma gelince paylaşayım dedim.

      Sil
  8. Memursan yada belirli bir para kazanıyorsan kredi çekmeye elin mecbur. Ve dediğin gibi çoğumuz hiç farkında değiliz ne kadar ödüyoruz neden ödüyoruz. Benimde kredi çekip kredi kartına yatırıp limitini yükselttiğim(bir sürü şey aldığım için limit doluydu) ve cep telefonu aldığım oldu biliyor musun:))) Krediyedee taksit yaptım karta da . Teleefon bana neredeyse 2 katına mal oldu:( Ama biraz zorundaydım ne yapayım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki elimiz mahkum Kadriye, üç kuruş biriktirelim desek alacağımız şey beş kuruş artıyor biz hep açıkta kalıyoruz.

      Sil
  9. Üzüldüm şu kefillik olayına Handan, harcamadığın, eline geçmeyen bir parayı, üstelik faiziyle ödemek çok sinir bozucu.. Geçmiş olsun. Kredi kartı faizleri felaket, ödemeyegör bi, bankalar nasıl misliyle geri alıyorlar. Yapılandırma vs. de heep bankadan taraf çözümler..
    Kredi borcu ile ilgili ne faydalı bilgiler vermişsin, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödedik paşa paşa Esen, krediyi çeken arkadaşlar (!) yok oldular ortadan :/

      Sil
  10. Bence sık sık böyle bilgiler paylaşsan ve ufkumuzu açsan şahsen ben çok sevinirim.
    İki kredimiz var. biri bitmek üzere. Diğerinin daha 2 yılı var.
    Kredi kartına baktığın zaman artık arkası görünüyor. Kullanmaktan inceldi resmen :P
    Ama onsuz da olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmuyor gerçekten de Nil, en azından bilinçli olursak olması gerekenden fazla faiz ödemeyiz.

      Sil
  11. Çok iyi oldu yazdığın, oysa hepimizde bir kredi kapatma telaşesi var aman borçlu olmayalım diye. Oysa hiçde doğru değilmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gece, ben de hemen kapatmak istiyordum, sonra baktım kapatmak bankaya iyilik yapmak dışında bir işe yaramıyor. Faizini ödediğim parayı kullanmadan vermiş oluyorum. Hani oturup tekrar fazi hesaplayıp fazlalığı geri verseler yapılır da bizim gibi bireysel kredilerde kalan anaparayı alıyor başka faiz indirimi yapmıyorlar.

      Sil
  12. Tatsız olmuş :(
    Büyük bir para değildir inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki bizim için oldukça büyük bir paraydı De Kubad. Tek şansımız krediyi kullandıkları şube müdürü arkadaşımdı, bize ekstra ceza faizini uygulamadı, kredi faizi ve borcunu ödedik .

      Sil
  13. 20 yıl bankacılıktan sonra 2 yıl önce kendimi kurtarmış biri olarak sözlerin altına imza atıyorum bende...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20 yıl demek, ben beş yıl dayanabilmiştim, valla bravo Sev :)

      Sil
  14. Çok yararlı bir yazı olmuş müfettişim ;
    Dilerim çoğu arkadaş ciddiyetle okur ve kafasının bir köşesine not eder.
    Emeğine sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım işe yarar Merih, şimdiye kadar neden anlatmadım hiç bilmem :)

      Sil
  15. Yooo bankacılıkla falan ilgili hiç sıkılmadan okuduğum tek yazı ola bilir😊 Her kesin anlayacağı dilde çok güzel anlatmışsınız.🤗

    YanıtlaSil
  16. Hay Allah gecmis olsun. Kefillik isi zor 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşini dinlemeyen kocalar da zor Derya 🤣

      Sil
  17. Bir iş kurmak veya faturalarınızı ödemek için bir Krediye ihtiyacınız var mı? Westlake Financial, sorunlarınızı çözmenize yardımcı olmak için burada,% 2 Faiz Oranı'nda Kredi veriyoruz, bugün E-POSTA ile sözleşme imzalayın ------ westlakefinancialservices02@hotmail.com
    WHATSAPP ------ +2348120111731

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. He canım biz de tam onu diyorduk. Siz olmasanız napardık biz .

      Sil
    2. 😂😂😂 Sesli güldüm

      Sil
    3. Hayret bişi, banka kredi lafını duyunca sinek gibi üşüştüler Berlin, benim bloğa bulaştıklarına göre harbi zor durumda olmalılar 🤣

      Sil
  18. Çok faydalı olmuş bu yazı. Çok şükür şimdilik ihtiyacım yok ama bu ekonomiyle ileride lazım olabilir :-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım hiç lâzım olmaz Şule ama dediğin gibi ekonomi gerçekten çok kötü durumda.

      Sil
  19. Bu tavsiyeler oldukça iyi oldu, teşekkürler. 😊 Kredi çekmek en dikkat ettiğimiz şeylerden biri. Genelde ev için gerekli olan şeylerde çekiyoruz ve çok şükür zamanında ödeyebiliyoruz. Yok kredi kartı limitini yükseltelim, yok kefil durumlarına girmiyoruz.

    Azıcık üstlerde yorum yapan da ayrı iyiymiş 😂

    Hazır banka işlerinden anlayan biri var, bir şey sormak isterim. Şimdi bu aydan itibaren ekonom dergileri almaya başlayacağım ama ne alayım bilemiyorum. İncelediklerimin çoğunda ya fazla reklam var ya da ekonomi yorumlarından çok şirket haberleri mevcut. Dergi okuyorsan ne önerirsin acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dergi konusunda son derece cahilim Belle, hemen hiç dergi okumuyorum. Ne yazık ki dergiler sayfalar dolusu reklâm demek. Ben senin yerinde olsam her defasında değişik bir dergi alıp ona göre karar verirdim. En sonunda daha fazla sevdiğini ayırd edip ona yönelirsin.

      Sil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. Bir hafta içinde maksimum rakamlarla onlardan kredi aldığım için dünya kabulünün en iyi şey olduğunu bilmek, herkese en iyi kredi şirketi olarak önereceğim. İletişim; info_globeacceptance@aol.com

    YanıtlaSil