İstanbul Film Festivali 7 / Düğün Davetiyesi

Nisan 13, 2018

Komik ve eğlenceli bir film olacağını düşünmüştüm ve de öyleydi.

Filistin'de yaşayan bir baba ve oğul kapı kapı düğün davetiyesi dağıtıyorlar . Oğlan İtalya'da yaşıyor, kızkardeşinin düğünü için gelmiş. Anneleri Amerika'da, başka birisiyle oraya kaçmış. Sokaklar, evler, kişiler, baba oğul ilişkisi, hepsi harikaydı. Çok sevdim.

Beni çok şaşırtan bir şey de oldu. Gerçekten de çok şaşırdım.

Kahramanlarımız ilk eve girdiklerinde evde Noel süsleri vardı. Hımm dedim, demek hristiyan arkadaşları var. İkinci evde Noel süsleri vardı ve noelde orada kalıp kalmayacağını soruyorlardı. Üçüncü evde uyandım ki bizimkiler hristiyan. Hahaha.
Şimdiye kadar benim için hristiyan demek God demek, God bless you  falan demek, insanlar inşallah, Allah, vallah dedikleri zaman onları otomatikman Müslüman yaptı beynim. Oysa ki Arap Hristiyanlar tamamıyla bizim gibi konuşuyorlar . Kapı kapı davetiye dağıtmaları, gelene bir şey ikram etmeden göndermemeleri, sohbetleri, tavırları o kadar yakındı ki Anadolu'da çevrilmiş bir film de olabilirdi rahatlıkla :)

Baba oğulun gerçek baba oğul tarafından canlandırılmalarının da ayrı bir hava kattığı filmi izlemelisiniz, çok keyif alacağınıza eminim :)



Filistinli yönetmen Annemarie Jacir, Düğün Davetiyesi’nde Nasıra’daki Hıristiyan Arap cemaatini sevecen bir bakışla merceğine alıyor. 60’lı yaşlarındaki huysuz Abu, oğlu Şadi ile beraber Nasıra sokaklarında dolaşmakta ve kapı kapı eşe dosta kızının düğün davetiyesini dağıtmaktadır. Uğradıkları her durakta bu binlerce yıllık cemaatin birbirinden renkli yüzleriyle kimi zaman tatlı tatlı şakalaşırlar, kimi zaman da hararetle atışırlar. Jacir’in daha önceki filmlerinde de rol alan Saleh Bakri bu kez gerçek babası Muhammed’le beraber baba-oğulu canlandırıyor. İncelikle yazılmış karakterleri ve halktan esprileriyle içinizi ısıtacak tatlı, küçük bir film Düğün Davetiyesi. (İksv sayfasından)




Benzer yazılarım

8 Yorum yap

  1. Kesinlikle izlemek isterim, daha önce hiç Filistin filmi izlemedim. Ortadaki kasketli amca ne kadar da bize benziyor, kızın elbisesi de tam Türk kadını abiye zevki:) emeğine sağlık Handan'cığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filistin'in hristiyan yüzünü izlemek de çok ilginç geldi Müjde, o kadar yakındı ki bizim kültürümüze, tavsiye ederim. Davetiye dağıtırken yaşananlarla ilgili bir film çok orjinal ve harika bir fikir olmuş. Bayıldım ben.

      Sil
  2. Senin şaşırdığın şeye ben de şaşırdım şimdi...

    Mutlu hafta sonların olsun cancanım ♥

    YanıtlaSil
  3. Fragmandan çok ilginç olduğu belli. Umarım önümüdeki günlerde internete düşer de seyrederim:))) Bankada musevi arkadaşım vardı, kaç kuşaktır İzmirli olan. Aynı filmdeki gibi, inşalahhalr, maşallahlar, vallahiler ve daha bir sürü sözcük havada uçuşurdu. Tamamen yaşadığın toplum ile alakalı. İster istemez oranın dilini ve kültürünü alıyorsun.
    Çenebaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım düşer Çenebaz, çok güzel bir filmdi.

      Evet inşallah, vallah falan derken hristiyan olduklarını gördüm ama anlamam uzun sürdü :)

      Sil