İstanbul Film Festivali 6 / Sağlam Şarkı

Nisan 12, 2018

Bugünkü film İrlandalı folk müzik sanatçısı Joe Heaney'in hayatı ile ilgiliydi. İrlanda manzaraları, müziği falan mest olacağım bir film bekliyordum.

Mest olmayı geç birisinin hayatıyla ilgili film yapılıp da bu kadar hiçbir şey anlatılmayanını görmemiştim. Çok ciddiyim, adamın hayatı tam bir muama olarak kaldı.

Taşradan çıkıp nasıl popüler olduğunun izini sürüyor diyordu. Hahaha, önce bir çocuğu izledik sonrası karışık. Filmin sonunda öğrendiğim adamın ailesini terk etmiş olduğu ve bir yerde kapıcılık yaptığı. Müzikle ilgili ne yapmış arada şarkı söylemesi dışında bilmiyorum.

Ve siyah beyaz bir filmin bu kadar sıradan görüntülü olduğuna da rastlamamıştım şimdiye kadar. Ne kontrast ne ışık, kardeşim bari renkli çekeydin de yeşillik manzarası izleyeydik.

En sondaki sahneyi ve çocukluğunda geçen zamanı sevdim ama gerisi tam bir hayal kırıklığı oldu.



Sağlam Şarkı, İrlanda folk müziği sean-nós’un en ünlü, efsanevi temsilcisi Joe Heaney’nin ilginç hayatını ülkenin masalsı manzaraları ve müziğin büyüsüyle birleştiriyor. İrlanda’nın en önemli belgeselcilerinden Pat Collins’in yönettiği film, Heaney’nin taşradan çıkıp nasıl 60’lar İrlanda’sının en popüler sean-nós şarkıcılarından birine dönüştüğünün izini sürüyor. Heaney’in üç farklı oyuncu tarafından canlandırıldığı ve gerçek arşiv görüntülerinin de kullanıldığı Sağlam Şarkı İrlanda’nın Oscar adayı oldu; belgesel ile kurmaca arasındaki çizgiyi belirsizleştiren yapısı ve kendine özgü ışığıyla eleştirmenler tarafından Tarkovski’nin filmlerine benzetilerek övgü topladı. (İksv sayfasından)


Benzer yazılarım

10 Yorum yap

  1. Aaa, çok sıkıcıymış yahu, yazık olmuş vaktine de, parana da ama nereden bileceksin ki? Değil mi canım? Neyse yapacak bir şey yok en azından gitmek isteyenler varsa, okuyup da gitmemelerini sağlamış olursun:)))hehehehe:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben ettim siz etmeyin yazısı yazdım ki bari bir işe yarasın gitmem :) Bir ara uyumuşum , düşün artık, bari uyanmayaydım sonuna kadar, nerdee, beş saniye sonra açtım gözleri :)

      Sil
  2. ay olsun yine deee bak iyi takip ediyon her bişeyiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım bugün ne çıkacak bahtıma Deep :)

      Sil
  3. Bravo sana herseye yetisiyorsun 😂😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. On bir gün aralıksız bilet almışım Derya, tatile gitmediğim müddetçe bu kadar evden çıkmışlığım yoktur benim 😁

      Sil
  4. Afişi çok hoş görünüyor halbuki.
    Tarkovski'nin 4 saatlik bir filmi vardı ilk yarım saatten sonrasını izleyememiştim. :)
    Bu nedenle hak veriyorum sana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok kötüydü Zülâl , görüntü kötüydü, kurgu kötüydü, ve bir insanı anlatmak için film yapılıp hiçbir şey anlatmaması en kötüsüydü . Hani festivalde hiç sevmediğim film olur ama bu başarısız bir filmdi bence.

      Sil
  5. Listeye almadık o zaman kendisini ;)

    YanıtlaSil