Çalışkan Çarşamba

Nisan 18, 2018

Ansiklopedinin sayfalarında dolaşırken ismini bilmediğim bir kuş türüne rastladım. İnternetten onunla ilgili araştırma yaparken ise evrim teorisi ile karşılaştım :)

Hangi kuş mu ?

Kitapta Hoazin internette Hoatzin yazıyor.


Güney Amerika'da yaşayan bu kuşun hangi kategoriye girdiği uzun süre bulunamamış. Ansiklopedide  Cuculidae familyasına alınmış yazsa da ( yirmi küsür senelik ansiklopedi tabi) internette sadece kendisine has Opisthocomiformes   takımına alındığı belirtiliyor.


Fazla uçamamasının yanı sıra sindirim sistemi kuşlardan farklı olup sadece yapraklarla besleniyor ve bu besin diğer kuşların aksine taşlıkta değil kursakta sindiriliyor.

Evrim teorisine gelirsek.

Bu kuşların yavruları kanatlarında ağaçlara tırmanmalarını sağlayan pençelerle doğuyor. Sonradan bu pençeler tüye dönüşüyormuş.


Kanatlarında pençeli fosili olan bir dinozor türünün kuşların dinozora dönüştükleri şeklindeki evrim teorisine karşı olanların bakın hâlâ kanadında pençe olan kuş var ve bu bir kuş , dinozor değil demelerini sağlamış. (Bunu diyen sitede (sitelerde, hepsi aynı yazıyı yazmış) kuşun avustralyada yaşıyor olduğu söylenmesi konuya pek vakıf olmadıkları hissi uyandırdı bende)

En son okuduğum sitede buna karşı bir açıklama var. (Bakınız)

Doğrusu ben nerden geldik nereye gidiyoruz konularından pek sıkıldığım için öyleymiş böyleymiş ilgilenmemekteyim. Evrim teorisine karşı değilim, dini inançlarıma ters düştüğünü düşünmüyorum . Haa, savunmuyorum da zira konuyla ilgili bir bilgim yok.

Ama kanadında eli olan bir kuş türü ilginç geldi. Onu kuş dağarcığıma eklemek istedim. İsim şehir oynarken horoz yerine yazarım, fena mı olur :D

Son olarak da su üstündeki dallara derme çatma yapılan yuvalarından sıklıkla suya düşen yavrular için kanattaki pençelerin ne işe yaradıklarını görelim. Çok ilginç, değil mi ?



Bu haftalık da bu kadar. Bakalım haftaya karşımıza ne çıkacak.

Benzer yazılarım

10 Yorum yap

  1. çok ilginç. ilk kez duydum ve gördüm.
    Çenebaz

    YanıtlaSil
  2. Sayende haberdar oldum bu güzel kuştan :) Doğanın kendi içindeki muhteşem dengesine hayran oluyor insan her defasında.

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Ve sonradan yok olması da başka ilginç Sezer.

      Sil
  4. İsim şehirde öldürsen aklıma gelmez Handan. Neydi neydi düşünürken sürem bitiyor benim. Horoz yazmamak için uğraştıkları için kaparım 10 puanımı :)))

    Şaka bir yana bu Çarşambalar şahane oldu...
    Seviyorum senin böyle bilgi dolu ama eğlenceli paylaşımlarını ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaha, hoazini ben hatırlayana kadaaar eminim sen kapardın puanları Şebo :D

      Sil
  5. Çok güzel ya. Nasıl ilginç geldi ama kanat yerine elleriyle çıkmaya uğraşması. Kanat her şeyi daha basitleştiriyor yaşamlarında diye düşündüm. Daha az efor sarfettiriyor. Teşekkürler Handan! Öpüyorum!

    YanıtlaSil