Nostaljik Pazartesi

Aralık 11, 2017

Malum yeni yıl gelirken çok sevdiğim bir filmden alıntı yaptığım bu yazıya dönüp bakalım istedim. On iki sene önce yayımlamış gözüküyor olsam da aslında çok daha öncesinde videodaki filmi durdura durdura yazmıştım :)


Son olarak insanın içini ısıtan güzel bir film arayanlar kaçırmasınlar diyerek yazıya geçiyorum.

28 Aralık 2005 Çarşamba


Acaba Noel Baba Var mı?

Ben noel babalı yeni yıl filmleri seyretmeye bayılırım. Nedense içim sıcacık olur. Yıllar önce seyrettiğim bir filmden aşağıdaki alıntı.

"Sevgili editör; ben sekiz yaşında bir kızım. Bazı arkadaşlarım bana şöyle dediler: Gerçekte Noel Baba yoktur. Babam da dedi ki Sun gazetesi var olduğunu yazarsa mutlaka vardır. Lütfen bana gerçeği söyleyin: Noel Baba var mı? 
Virginia 

Virginia bunu söyleyen arkadaşların yanılıyor.Onlar madde çağının maddeciliğinden kendilerini koruyamamışlar. Gördükleri şeyler dışında hiçbirşeye inanmazlar. Onlar, birşeylerin farkına varmaya elverişli olmayan kararları dışındaki herşeye inanmaktan kaçınırlar. Bana inan Virginia, onlar büyük de olsa küçük de yanılmaya mahkumdurlar. İçinde bulunduğumuz bu koskoca evrende insan kendisini bu tür sınırlara mahkum etmekten kaçınmalıdır. Onlar kendilerini ufacık sınırları içinde kapalı tutadursun çevrelerinde birçok şey gelişir. Zekalarının kendilerine sunduğu gerçekler ve bilgi dünyasına adım bile atamazlar. 

Evet Virginia Noel Baba var. O, bu dünyada sevgi, cömertlik ve paylaşım olduğu sürece var olacaktır. Bunların ne olduğunu eminim biliyorsun.Bizlere armağan edilen hayattan zevk alma sebepleridir. Hem ayrıca dünyamız Noel Baba olmasaydı ne kadar sevimsiz bir yer olurdu. Tıpkı Virginia olmayacağı zamanlar gibi sevimsiz olurdu. Ya içimizdeki çocuk olmasaydı, şiirsellik olmazdı, romans olmazdı, yaratıcılık kelimesi sözlüklerden silinirdi. Duygularımızdan başka hiçbir zevke sahip olamazdık. Maddi hayatımız, onu tamamlayan maneviyat olmadığı sürece bizi anlattığın çocukların durumuna düşürürdü. 

Noel Baba’ya inanmamak mı? Öyleyse perilere de inanmamak lazım. Belki de tüm yılbaşı gecelerini komşularımızın bacalarını Noel Baba’yı bir kez de olsun görebilmek için seyrederek geçiriyorsunuz. Noel Baba’nın göklerden gelişini görmeseniz bile bu neyi ispatlar? Noel Baba’yı kimse göremez ki. Dünyada en gerçek olan şeyler çocukların ve büyüklerin göremediği şeylerdir. Bunu sakın unutma. İyi bir davranışta bulunduğun zaman meleklerin kolkola girip dansettiklerini görebilir misin?Tabii ki hayır. Ama bu onların yanında olmadığını kanıtlamaz. Kimse, ama hiç kimse görmek istemezse, dünyamızda var olan görünmeyenlerin dünyasındaki muhteşem şeyleri göremez. Orayla aramızdaki ince perdeyi yıkmak sizin elinizde. Bunu başardığınız an sınırsızlıklarla dolu bir dünyada bulursunuz kendinizi. Ama her ne kadar bu ince perdeyi yıkmak bazılarımız için kolaysa da bazılarımız için imkansızlıktan da ötedir. Bu ince perdeyi en kuvvetli adam,dünyanın gelmiş geçmiş en kuvvetli adamı bile gelse yırtamaz. Sadece sağduyu, güzellik, şiirsellik, sevgi, romantizm bu perdeyi gözlerimizden ileriye çekebilir. İçimizde var olan güzellikleri ve gerçek aşkı görmemizi sağlar. 

Noel Baba yok mu? Tanrıya şükür o aramızda ve sonsuza dek yaşayacak. Belki bin yıl daha."

Benzer yazılarım

14 Yorum yap

  1. Yeni yılla ilgili Noel babalı filmleri bende seviyorum.İnsanda güzel duygular uyandırıyor en azından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son çevrilenler nedense pek uyduruk Mehtap, keşke yine eskisi gibi güzel noel babalı film çevirseler.

      Sil
  2. Günaydın. Çok güzel bir anlatım:)

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar güzel bir anlatım yeniyıl coşkusunu uyandıran herşey gibi böyle filmleri de çok seviyorum..
    Mutlu haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ben senin bloğundayken sen de buradaymışsın Sebuş :) Mutlu haftalar canım :)

      Sil
  4. Charles Bronsun'u duruşu ve gülüşünden tanıdım:- Bakayım ben bu filme:-)

    YanıtlaSil
  5. Handanım, yazını okuyunca çocukluğuma gittim bir an. Almanya'da Noel zamanı anaokullarında Noel baba ziyaretli, hediye vermeli vs. organizasyon yapılırdı. Bizim anaokulunda da olmuştu ve Noel baba hepimize hediyeler vermişti. Ben nasıl seviniyorum ama. Anneme anlattım, Noel baba geldi diye hediyemi göstererek. "Noel baba diye bir şey yok." deyip sevincimi kursağımda bıraktıydı sağolsun. O gün işte neler yaşadıysa, ya da belki de dini sebeplerden mi dedi bilemiyorum. Ama o günkü hayal kırıklığım aklıma geldikçe hala burulur içim.

    Bu güzel paylaşımın üstüne acık buruk oldu, ama içimden geliverdi işte paylaşmak. Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyyy, gerçekten hüzünlü bir anı olmuş CS. Dur seni gülümseteyim. Benim koca danalar, ben inanıyorum diyerek bir kaç sene öncesine kadar bize inatla iki hediye aldırtıyorlardı.En son noel babaları isyanları oynadı :)

      Sil
  6. Sanki izledim bu filmi televizyonda, yılbaşıyla ilgili filmleri ben de çok seviyorum dediğin gibi sıcacık oluyorlar, duygunun zirvesine çıkıyorlar, favorim It's A Wonderful Life.. Eline sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o filmi çok severim Müjde, kaç defa izledim bilmiyorum :)

      Sil
  7. 12 sene önce mi? Maşallah sana. Daha uzun yıllar yazarsın umarım :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayısta bloğun on üçüncü yaş gününü kutlayacağım Şule, başlarken hiç düşünmemiştim bu kadar sürdüreceğimi :) Teşekkürler :)

      Sil